Flora Graeca

Μία έκθεση για τον πλούτο του φυσικού κόσμου της Μεσογείου

Την Τρίτη 8 Μαρτίου πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης “Flora Graeca”, με ομιλίες της διευθύντριας της Βιβλιοθήκης, Δρ. Μαρίας Γεωργοπούλου και της αναπληρώτριας καθηγήτριας Οικοφυσιολογίας Φυτών στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Σοφίας Ριζοπούλου. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η έννοια της Flora Graeca:
Flora Graeca σημαίνει Ελληνική Χλωρίδα. Η σπάνια και γεμάτη κρυμμένους θησαυρούς ελληνική χλωρίδα, που αντικατοπτρίζει τον πλούτο και την ποικιλότητα του φυσικού κόσμου της Μεσογείου. Όλος αυτός ο πλούτος και η ομορφιά, που βρίσκονται παντού γύρω μας αλλά ελάχιστοι αναγνωρίζουν, παρακίνησε, στα τέλη του 18ου αιώνα, τον Άγγλο καθηγητή Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, John Sibthorp, να εξορμήσει στη χώρα μας και να δημιουργήσει ένα μνημειώδες 10τομο έργο με τον τίτλο Flora Graeca, μια βοτανολογική «Βίβλο», στην οποία περιέχονται 966 υδατογραφίες από τα αποξηραμένα φυτά που συνέλεξε ο Sibthorp και φιλοτέχνησε ο Αυστριακός καλλιτέχνης Ferdinand Bauer.

Σκοπός και περιεχόμενο της έκθεσης της Γενναδείου Βιβλιοθήκης:
Για να τιμήσει τη σπουδαία αυτή επιστημονική έκδοση, η οποία αποτελεί πολύτιμη ιστορική κληρονομιά, όχι μόνο για τους σύγχρονους Έλληνες, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει μια ειδική έκθεση αφιερωμένη στον John Sibthorp, τη Flora Graeca και τον πλούτο της ελληνικής χλωρίδας. Η έκθεση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με έμφαση στους μαθητές και τους νέους, με σκοπό τη διάδοση της συναρπαστικής ιστορίας των ταξιδιών του Sibthorp, τη μετάδοση της αγάπης του για το φυσικό πλούτο που μας περιβάλλει και την κατανόηση της λεπτής ισορροπίας και της σχέσης φύσης και ανθρώπου.

Στην έκθεση, η οποία διοργανώνεται στους χώρους του Αναγνωστηρίου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, παρουσιάζεται υλικό από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης που επικεντρώνονται στη Φυσική Ιστορία. Φυτικά δείγματα από τα herbarium του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και από την ιστορική συλλογή του Πανεπιστημίου Αθηνών πλαισιώνουν το συγκεκριμένο υλικό.

Η έκθεση παρουσιάζει, επίσης, τέσσερα πρωτότυπα ζωγραφικά έργα της Νίκης Γουλανδρή και ένα ανάλογο μαντήλι, το οποίο σχεδίασε η ίδια για τον Οίκο Hermès. Ένα object του Ηλία Λαλαούνη, εμπνευσμένο από την έκδοση «Αγριολούλουδα» της Νίκης Γουλανδρή, δίνει έναν διαφορετικό τόνο στην έκθεση. Τέλος, παρουσιάζεται και ένα επιτοίχιο ημερολόγιο της Α.Τ.Ε. του 1989, με θέμα τη Flora Graeca, από το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.