Fly me to the Moon 6: Οι Πρέσπες… στο Αεροδρόμιο της Αθήνας!

Η χορευτική παράδοση των Πρεσπών και η «πλάβα», η χαρακτηριστική ξύλινη βάρκα της Πρέσπας, στο Αεροδρόμιο της Αθήνας

Η ακριτική περιοχή των Πρεσπών είναι ο ένατος προορισμός του προγράμματος Fly me to the Moon-Sounds Greek to Me! που συνεχίζεται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, με ακόμη περισσότερες εικόνες από την Ελλάδα! Ένας υγρότοπος διεθνούς ενδιαφέροντος με σπάνιο «θησαυρό» χλωρίδας και πανίδας, «επισκέπτεται» το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και συστήνει σε ταξιδιώτες και επισκέπτες του αεροδρομίου παραμυθένια μέρη, παραδοσιακούς οικισμούς, βυζαντινά μνημεία και τοπικά προϊόντα.

Ο Αθλητικός και Μορφωτικός Σύλλογος Βίγλα Πισοδερίου θα παρουσιάσει τη χορευτική παράδοση των Πρεσπών. Φορώντας παραδοσιακές στολές, τα μέλη του συλλόγου θα στήσουν ένα αυτοσχέδιο γλέντι, παρασύροντας τους ταξιδιώτες να χορέψουν σε τοπικούς σκοπούς, ενώ και ο βαλκανικός ρυθμός θα ζωντανέψει μέσα από τα χάλκινα πνευστά του συγκροτήματος Presband.

Επιβάτες και επισκέπτες θα γνωρίσουν την «πλάβα», χαρακτηριστική ξύλινη βάρκα της Πρέσπας, τέλεια προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες και στις ανάγκες των ψαράδων. Η ιδιαίτερη σκούρα όψη της -που οφείλεται στο ότι είναι επιστρωμένη με πίσσα- αποτελεί σήμα κατατεθέν της λίμνης. Επίσης, το κοινό θα γευτεί δύο από τα σημαντικότερα προϊόντα της γης και των λιμνών της περιοχής, το φασόλι και το τσιρόνι, μαγειρεμένα με παραδοσιακές, αλλά και με νέες συνταγές.

Στο πρόγραμμα παίρνει μέρος και το Poliprespa, μία πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι «διαχειρίζονται» το μέλλον της περιοχής και δημιουργούν ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα κρατήσει ζωντανή τη μοναδική περιοχή των Πρεσπών. Το περιβάλλον, η οικονομία και η Κοινωνία αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του Poliprespa με παράλληλες δράσεις που στοχεύουν τόσο στην ενίσχυση των επιμέρους τομέων όσο και στη σύνδεση τους με κοινό παρονομαστή την ήπια ανάπτυξη της περιοχής. Η διαφύλαξη των φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής προς όφελος της προστασίας της φύσης και της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί κοινό στόχο. Στο Poliprespa συμμετέχουν ο Δήμος Πρεσπών, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Πελεκάνος», τα σχολεία και όλοι οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής. Yλοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συγχρηματοδότηση των εταίρων που συμμετέχουν.

Sounds Greek to me στο Αεροδρόμιο της Αθήνας!

To «Fly me to the Moon» είναι μια συνεργασία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της πολιτιστικής πλατφόρμας ελculture, που πραγματοποιείται για έβδομη συνεχή χρονιά. Περισσότερες πληροφορίες στα www.aia.gr και www.elculture.gr.

Δείτε το βίντεο με στιγμιότυπα της εκδήλωσης:

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.