Fonέs + chórεs live στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα πολύχρωμο και μελωδικό ταξίδι χωρίς σύνορα με πενήντα ερμηνεύτριες

Η πρώτη σκηνική συνύπαρξη των γυναικείων φωνητικών σχημάτων fonέs και chórεs είναι γεγονός. Τα δύο σχήματα, υπό τη διεύθυνση της χαρισματικής Μαρίνας Σάττι, θα βρεθούν, για πρώτη φορά, επί σκηνής για να χαρίσουν μια μοναδική συναυλία στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 12.00, με ελεύθερη είσοδο.

Έχοντας σαν πρώτη τους ύλη παραδοσιακά ακούσματα, οι fonέs και chórεs θα ερμηνεύσουν a capella με τη συνοδεία κρουστών τραγούδια από τις πέντε ηπείρους σε ένα πολύχρωμο και μελωδικό ταξίδι χωρίς σύνορα. Πενήντα ερμηνεύτριες, δύο ξεχωριστά σχήματα, μια συναρπαστική πολυφωνική γιορτή.

Μαρίνα Σάττι

Η Μαρίνα Σάττι, τραγουδίστρια και μουσικός, με καταγωγή από την Κρήτη και το Σουδάν, ξεκίνησε τις σπουδές της στο κλασικό πιάνο και τη φωνητική από πολύ νεαρή ηλικία. Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ. Παράλληλα σπούδασε θέατρο (Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη και Κεντρική Σκηνή). Έχει πτυχίο κλασικού πιάνου, ανώτερων μουσικών σπουδών και δίπλωμα κλασικού τραγουδιού, ενώ είναι απόφοιτη του Κολεγίου Μουσικής του Μπέρκλεϋ ως υπότροφος. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη European Jazz Orchestra ’09 κι έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Μπόμπυ ΜακΦέρριν, Ουέιν Σόρτερ και Ντανίλο Πέρες.

Ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει στις παραστάσεις West Side Story, Ερωτόκριτος, Shrek the Musical κ.α., ενώ έχει δανείσει τη φωνή της στη μεταγλωττισμένη ταινία της Ντίσνεϋ Βαϊάνα. Δημιούργησε το γυναικείο φωνητικό σύνολο fonέs (2016) και την 50μελή γυναικεία χορωδία chόrεs (2017). Το single «Μάντισσα» σε δική της μουσική και ενορχήστρωση έφτασε στην πρώτη θέση των charts σε Ελλάδα και Βουλγαρία, οδηγώντας σε διεθνή δισκογραφική συμφωνία με τη Universal Music Berlin. Ψηφίστηκε «Γυναίκα Μουσικός της Χρονιάς» από τους αναγνώστες του Votre Beauté. Tραγούδησε στο Champion of the Earth Awards των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη (2018).

Fonέs

Έχουν τραγουδήσει σε χώρους όπως Ηρώδειο, ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κι έχουν συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Κυπουργός, Διονύσης Σαββόπουλος, Παύλος Παυλίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Καλαντζής. Το καλοκαίρι του 2018 τραγούδησαν ως Ωκεανίδες στην παράσταση Προμηθέας δεσμώτης σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα στη Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, τον Σεπτέμβριο του 2018 τραγούδησαν στην τελετή Champion of the Earth Awards των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ τον Νοέμβριο του 2018 τραγούδησαν στην τελετή αφής της φλόγας του 36ου Μαραθωνίου στον Μαραθώνα.

Chórεs

Το 2016, η μουσικός Μαρίνα Σάττι διοργάνωσε μια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου. Οι ανωτέρω δραστηριότητες προσείλκυσαν το αυθόρμητο ενδιαφέρον πολλών νέων γυναικών, οι οποίες εξέφρασαν την επιθυμία τους να μάθουν περισσότερα για το πολυφωνικό τραγούδι. Το σύνολο αυτό διαχωρίστηκε από τις fonέs και ονομάστηκε chórεs. Σκοπός του συνόλου chórεs είναι η εκπαίδευση των μελών του στη μουσική, τον χορό και την υποκριτική και η ανάπτυξη καλλιτεχνών με ευρεία παιδεία και οξεία κοινωνική αντίληψη. Έχοντας ως κύριο μέσο επικοινωνίας τη μουσική, οι chórεs πειραματίζονται πάνω στη σύνδεση στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών, καταργώντας γεωγραφικά και ηλικιακά σύνορα, και αξιοποιώντας όλα τα εκφραστικά μέσα για την παραγωγή μηνυμάτων.

Πλέον, περισσότερες από 50 γυναίκες ηλικίας 13-45 ετών συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες δραστηριότητες της ομάδας chórεs. Το συνδετικό στοιχείο μεταξύ των συμμετεχουσών είναι οι κοινές ανησυχίες τους γύρω από τις «εκφραστικές τέχνες» (performing arts), η ανοχή στη διαφορετικότητα, η αγάπη για τη μάθηση και η συμμετοχή σε μια κοινότητα αλληλοϋποστήριξης. Οι chórεs έχουν ήδη μετεξελιχθεί σε ένα φυτώριο καλλιτεχνών που δεν έχει πάψει να μεγαλώνει, με τη συμμετοχή νέων μελών και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου με αναγνωρισμένους διδάσκοντες από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.