Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 το Φουγάρο εγκαινιάζει την έκθεση Francesco Moretti «Γλυπτά και Χαρακτικά». Η έκθεση πραγματοποιείται στο Café του Φουγάρου και είναι επισκέψιμη στις ώρες λειτουργίας του, από τις 9 το πρωί έως αργά το βράδυ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται νέα και παλαιότερα γλυπτά και χαρακτικά του Ιταλού καλλιτέχνη και συνεργάτη των Εργαστηρίων του Φουγάρου. Ο Francesco Moretti είχε πρωτοπαρουσιάσει στο Ναύπλιο τη δουλειά του στην Αίθουσα Τέχνης της Μαρίας Γκούμα το 2006. Είναι η πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση που παρουσιάζεται στο Ναύπλιο από τότε.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από το φυσικό κόσμο καθώς και κάποια μοναδικά έργα χαρακτικής τα οποία είναι αποτέλεσμα μιας προσωπικής του τεχνικής πλέξης τυπωμάτων που προέρχονται από μήτρα λινόλεουμ. Η τεχνική αυτή προτείνει μια διπλή ανάγνωση της εικόνας, με αποτέλεσμα έναν ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ επιφάνειας και βάθους στο τελικό έργο.

Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από μεταλλικά μέρη, ελάσματα, καρφιά, κ.α, κυρίως όμως από παλιά εξαρτήματα μηχανών. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Λεούδη, «η μηχανή, που αποτέλεσε τον καθοριστικό μοχλό στην καταστροφική δράση του ανθρώπου απέναντι στη φύση, αποσυντίθεται για να εξυπηρετήσει αυτή τη φορά ένα “οικολογικό” όραμα».