«Φύσις – Μετάβαση»: Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Καραγιάννη

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΦΥΣΙΣ - ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Η σύνδεση της εικαστικού με τη φύση και η μετάβαση της στους δικούς της ζωγραφικούς τόπους

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό εγκαινιάζει στις 13 Ιουνίου την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της σύγχρονης Ελληνίδας εικαστικού Μαρίας Καραγιάννη με τίτλο «Φύσις –  Μετάβαση».

«Φύσις». Δύναμη ανεξάντλητη και αδιάσπαστη, που τρέφει υπαρξιακά τον άνθρωπο. Η σύνδεση της καλλιτέχνιδας μαζί της και οι εικόνες της, αποτελούσαν πάντοτε ένα ισχυρό κίνητρο, ώστε να μεταβεί στους δικούς της ζωγραφικούς τόπους. Με τον αόρατο και μαγικό της τρόπο λοιπόν διαμόρφωσε και διαμορφώνει την προσωπική της υπόσταση.

Κάθε φορά η «Φύσις», ανασύρει, από τις μυστικές αρτηρίες της μνήμης της, εικόνες που ουδέποτε φωτογραφήθηκαν, αλλά έζησε και βίωσε η ίδια μέσα από λεπτές ισορροπίες. Η «έννοιά της» γεφυρώνει τη μεταξύ τους σχέση, με τον πλέον απόλυτο και διαδραστικό τρόπο, που είναι η αποτύπωση – μετάβαση της πάνω στους ζωγραφικούς καμβάδες.

Οι εικόνες μνήμης, αγωνιώντας, την καλούν να αφηγηθεί τις μικρές της ιστορίες, δίχως ρεαλιστική απεικόνιση, με χρώματα και υλικά. Τις περισσότερες φορές, το χρώμα, καθώς αναδύεται, την οδηγεί στη δημιουργία της φόρμας και το απτό υλικό στο ζωντάνεμα του παρελθόντος. Είναι εκεί που επιστρέφει συχνά για να ξαναγεννηθεί.

Στην παρούσα σειρά έργων της πρώτης ατομικής της έκθεσης, με τον τίτλο «Φύσις – Μετάβαση», δεν επιδιώκει να αποδώσει απλά τη φύση, που βρίσκεται στην εικόνα μιας αδιάκοπης πορείας μέσα στο χρόνο, αλλά την ίδια πορεία. Αυτή, που ανακαλύπτει συνεχώς κινούμενη, για να τη συνδέσει τελικά με τη δική της «Φύση».

Βιογραφικό

Η Μαρία Καραγιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε για πολλά χρόνια σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες: Mega Channel, ΕΡΤ, οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κ.ά. Η αγάπη της για την τέχνη την οδήγησε από το 2002 στο ταξίδι της καλλιτεχνικής αναζήτησης. Παρακολούθησε επί οκτώ χρόνια ελεύθερα μαθήματα, σχεδίου, ζωγραφικής και γλυπτικής με τη Μαριάννα Κατσουλίδη, την Άννα Μαίλη και τη Μαλβίνα Γραφάκου. Έχει εκθέσει τη δουλειά της, από το 2007, σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε αναγνωρισμένες γκαλερί, χώρους τέχνης και μουσεία. Από το 2010 είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας “Athens Art 2010”. Είναι η πρώτη ατομική έκθεση της που πραγματοποιείται στην Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα.

Συντελεστές

Η έκθεση οργανώνεται από τον «Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού(Ο.Κ.Α.Π.Α.)

Επιμέλεια Έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος, Επιστημονική Σύμβουλος – Επιμελήτρια Δημοτικής Πινακοθήκης Λέφα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.