«γάλα, αίμα» της Αλεξάνδρας Κ* σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα: Μια μεταφορά της Μήδειας στο ’58, σ’ ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας

γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ*

Σε μια εποχή που η γυναίκα μόλις αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως η ζωή δεν επιφυλάσσει την ίδια τύχη στα δύο φύλα

16 Ιουλίου 2021
- 17 Ιουλίου, 2021

Το «γάλα, αίμα» της Αλεξάνδρας Κ* σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα παρουσιάζεται στις 16 και 17 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021.

Ο Κύκλος Contemporary Ancients συνεχίζεται στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Μετά το «Σπίτι με τα φίδια» (9-10 Ιουλίου), το δεύτερο θεατρικό έργο που θα παρουσιαστεί είναι το «γάλα, αίμα» της Αλεξάνδρας Κ., εμπνευσμένο από τη Μήδεια του Ευριπίδη.

Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1958, σε ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας. Η Ξένη, εγκαταλελειμμένη από τον άντρα της, ο οποίος ετοιμάζεται να παντρευτεί μία νεότερη γυναίκα, βρίσκεται αντιμέτωπη με τα σχόλια του χωριού, στο οποίο έχει έρθει να ζήσει ακολουθώντας τον άντρα της. Έχει περάσει χρόνια περιορισμένη στους ρόλους της κόρης, της συζύγου και της μητέρας, υπό το άγρυπνο βλέμμα της μικρής τοπικής κοινωνίας. Πλέον, μην έχοντας κανέναν ρόλο να υπηρετήσει, ψάχνει να βρει τι έχει απομείνει απ’ αυτήν ακόμα ζωντανό. Μπροστά στα μάτια της βλέπει τις κόρες της να οδηγούνται στην ίδια ακριβώς ζωή με τη δική της, σε ένα επαναλαμβανόμενο παιχνίδι ανθρωποφαγίας των γυναικών, που βρίσκονται εγκλωβισμένες στον κοινωνικό τους ρόλο.

"γάλα, αίμα" της Αλεξάνδρας Κ*
©Dimitris Christodoulou
"γάλα, αίμα" της Αλεξάνδρας Κ*
©Dimitris Christodoulou

Η Ξένη/Μήδεια της Αλεξάνδρας Κ* σκοτώνει τις κόρες της για να τις απελευθερώσει από τα μελλοντικά δεινά τους. Σε μια δυνατή συνομιλία με όσα συμβαίνουν στις μέρες μας και όσα διακυβεύονται στο πεδίο της ισότητας των φύλων, η συγγραφέας σημειώνει για τη θέση των γυναικών: «Για μένα η ηρωίδα μου, σκηνή τη σκηνή, βιώνει αυτήν την αποκάλυψη που τώρα βιώνουμε όλες: ότι τα πράγματα που θεωρούσαμε χρέος μας -αν όχι καμάρι μας- να ανεχόμαστε, ήταν εξ αρχής καταπιεστικά, επώδυνα και παράλογα. Γιατί η εμπειρία μας ως γυναίκες ήταν γραμμένη και υπαγορευμένη από μάτια, μυαλά και χέρια ανδρικά».

γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ*

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το «γάλα, αίμα» αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη γραφή της Αλεξάνδρας Κ* και δίνοντας έμφαση στη φόρμα και στον ρυθμό. Με τη σύμπραξη ενός θιάσου, στον οποίο η Έλενα Τοπαλίδου ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο της Ξένης, και με ζωντανή μουσική επί σκηνής, μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα του έργου μέσα από το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό του στίγμα.

"γάλα, αίμα" της Αλεξάνδρας Κ*
©Dimitris Christodoulou
"γάλα, αίμα" της Αλεξάνδρας Κ*
©Dimitris Christodoulou
γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ*
© Gerasimos Domenikos

Το έργο κυκλοφορεί από τη νέα θεατρική σειρά του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη, στα βιβλιοπωλεία και τα πωλητήρια του Φεστιβάλ.

*Η κεντρική φωτογραφία προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Σωκράτη Κουγέα και υπάρχει στο βιβλίο «Τραγούδια του κάτω κόσμου – Μοιρολόγια της Μεσσηνιακής Μάνης» (εκδ. Το Ροδακιό)

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργης Βασιλόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα
Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική επιμέλεια: Στράτος Γκρίντζαλης

Παίζουν: Έλενα Τοπαλίδου (η Ξένη), Μάγδα Καυκούλα (η Δασκάλα τους, Μια νέα), Γιώργης Βασιλόπουλος (ο Φίλος τους, Ένας νέος), Γιάννος Περλέγκας (ο Πατέρας της, Ένας γέρος), Σύρμω Κεκέ (η Μάνα του, Μια γριά), Μιχάλης Τιτόπουλος (ο Άντρας της, Ένας άνδρας)

Εκτέλεση παραγωγής: Ευάγγελος Κώνστας – Constantly Productions

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

16, 17 Ιουλίου 2021 στις 21:30

*Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 5
- 15 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Παλαιά Επίδαυρος, Αργολίδα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.