”Gay Love in Pictures”: 6 καλλιτέχνες αποτυπώνουν σε μία έκθεση την ομοερωτική ευαισθησία σε παρόντα χρόνο στην πόλη μας

Gay Love in Pictures

Προσεγγίζεται ένας ισχυρός ερωτισμός που διεκδικεί ορατότητα, αναγνωρισιμότητα αλλά και την «κανονικοποίησή» του, τις αναπαραστάσεις του

11 Μαΐου 2021
- 12 Ιουνίου, 2021

Η έκθεση εικαστικών ”Gay Love in Pictures” εγκαινιάζεται την Τρίτη 11 Μαΐου στο ΟΧΤΩ και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου 2021.

Η έκθεση ερευνά την ομοερωτική ευαισθησία όπως αυτή αποτυπώνεται σε παρόντα χρόνο, στην πόλη μας, μέσα από τη δουλειά έξι καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Μέσα από τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών και μέσων αναπαράστασης (ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, κεραμική, φωτογραφία) αλλά και πιο υβριδικών κι εννοιολογικών πρακτικών προσεγγίζεται μια «άλλη» θεματολογία, ένας ισχυρός ερωτισμός που διεκδικεί ορατότητα, αναγνωρισιμότητα αλλά και την «κανονικοποίησή» του, τις αναπαραστάσεις του.

Gay Love in Pictures
© Ηλίας Παπαηλιάκης
Gay Love in Pictures
© Δημήτρης Παπαιωάννου

Η πρόσληψη ενός έργου τέχνης στο πλαίσιο της ομοφυλόφιλης επιθυμίας θέτει μια διπλή πρόκληση: την απομάκρυνση από την αφαίρεση προς χάριν μιας «δήλωσης» (αναπαραστατικής ή εννοιολογικής) της επιθυμίας, και ταυτόχρονα την απομάκρυνση από τις θεωρίες «θανάτου του δημιουργού» και των προθέσεών του προς χάριν μιας βιογραφικής «δήλωσης». Έχουμε εδώ να κάνουμε με μια επιστροφή στο συγκεκριμένο, στο ιστορικά και βιογραφικά προσδιορισμένο. Τα απλά -συχνά κρινώμενα ως παρωχημένα- ερωτήματα που αφορούν ένα έργο τέχνης «Τι απεικονίζει;», «Ποιον απεικονίζει;», «Ποιος το δημιούργησε;», «Ποια ήταν η πρόθεσή του;» αποκτούν εδώ καίριο χαρακτήρα και φορτίζουν αυτόματα και φυσικά με δύναμη διεκδίκησης τα έργα.

Gay Love in Pictures
© Κωστής Φωκάς

Ο χαρμόσυνος και βέβηλος πίνακας του Κωνσταντίνου Λαδιανού, τα διπλά επιζωγραφισμένα κι αυτοαναφορικά πορτρέτα του VASKOS (Νούλας-Τζημούλης), τα διακειμενικά και παιγνιώδη έργα του Άγγελου Παπαδημητρίου, οι σκοτεινές ελαιογραφίες και τα σχέδια του Ηλία Παπαηλιάκη, οι οικείες καταγραφές του προσωπικού χρόνου του Δημήτρη Παπαϊωάννου, και τα γυμνά διαπλεκόμενα σώματα του Κωστή Φωκά συνθέτουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σύγχρονης εικονογραφίας της γκέι αγάπης. Η έκθεση “Gay Love in Pictures” είναι σαν να λέει: «Τα πράγματα είναι απλά, τα πράγματα είναι εδώ μπροστά στα μάτια μας και είναι ωραία. Δείτε τα!»

Gay Love in Pictures
© Άγγελος Παπαδημητρίου
Gay Love in Pictures
© Κωνσταντίνος Λαδιάνος

*Ο VASKOS είναι το καλλιτεχνικό ντούο των Βασίλη Νούλα και Κώστα Τζημούλη που ξεκίνησε στην Αθήνα το 2014. Ερευνά τις έννοιες του υβριδικότητας, του queer και του παιχνιδιού στην προσέγγιση της καλλιτεχνικής, σεξουαλικής και εθνικής ταυτότητας. Η έκθεση “Gay Love in Pictures” αποτελεί μια διεύρυνση της αναζήτησης του VASKOS στο πεδίο της εγχώριας queer σκηνής όσον αφορά τα εικαστικά.

*Cover Photo: © VASKOS

Συντελεστές

Κωνσταντίνος Λαδιανός, Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης (VASKOS), Άγγελος Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Κωστής Φωκάς

Επιμέλεια-οργάνωση: Κώστας Τζημούλης & Βασίλης Νούλας
Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Τρίτη 11 Μαΐου 2021, 17:00 – 21:00

Διάρκεια: 11 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2021
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο | 17:00 – 20:30

*Η έκθεση θα λειτουργήσει λαμβάνοντας υπόψη τις υγειονομικές οδηγίες σε σχέση με την COVID-19.

 

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.