Η Βιβλιοθήκη του Φουγάρου σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Φίλιππο Κουτσαφτή που επιμελείται τις Κινηματογραφικές Βραδιές, φιλοξενεί  τους σκηνοθέτες Ανιές Σκλάβου και Στέλιο Τατάκη για την προβολή του ντοκιμαντέρ τους.

Γεγονότα στη Φώκαια (2014)

Το πενηντάλεπτο ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με την ενεργό συμμετοχή του ερευνητή και συλλέκτη Χάρη Γιακουμή και βασίστηκε στη σειρά φωτογραφιών αλλά και σημειώσεων του Γάλλου μηχανικού και αρχαιολόγου Φελίξ Σαρτιώ, που έζησε τα γεγονότα.

Τον Ιούνιο του 1914 ο Φελίξ Σαρτιώ  πραγματοποιούσε ανασκαφές στην Παλαιά Φώκαια της Μ. Ασίας. Άθελα του έγινε μάρτυρας μιας παραστρατιωτικής επιχείρησης που είχε ως αποτέλεσμα το διωγμό χιλιάδων Ελλήνων από την περιοχή. Μαζί με τους συνεργάτες του, κατάφεραν  να σώσουν και να φυγαδεύσουν πολλούς Έλληνες. Αυτός ο πρώτος διωγμός του 1914, παρέμεινε στη λήθη έως το 2005 που ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής, ανακάλυψε στο Παρίσι το ξεχασμένο φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Σαρτιώ.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το 1ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- Docfest, στη Χαλκίδα, το 2015.

Μετά το τέλος της προβολής, οι σκηνοθέτες θα συζητήσουν με το κοινό. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαφτής.