«Για εκείνη» στην γκαλερί Citronne: Η Βάνα Ξένου μας εισάγει στο βάθος και το μυστήριο μιας μεταμορφούμενης ταυτότητας

«Για εκείνη» της Βάνας Ξένου στην γκαλερί Citronne

Από την Δήμητρα και την Περσεφόνη του ελευσινιακού μύθου στην Εύα του βιβλίου της Γένεσης και από την Ιουδήθ της Αρτεμισίας Gentileschi στην Λουκρητία του Lucas Cranach

10 Μαΐου 2022
- 10 Ιουνίου, 2022

Η Citronne Gallery – Αθήνα παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Βάνας Ξένου με τίτλο «Για εκείνη» από τις 10 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου.

«Ο εικοστός αιώνας, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, απελευθέρωσε την συνείδηση των φύλων όσον αφορά το φύλο και το σώμα. Διερεύνησε την ταυτότητα τους σε σχέση με το δίπολο θηλυκό – αρσενικό και έπαιξε έναν ρόλο που δεν πρέπει να διαχωριστεί από την ίδια την Φύση της Τεχνης.» – Βάνα Ξένου

Η εικαστική πορεία της Βάνας Ξένου ιχνηλατεί την γυναικεία παρουσία. Τα έργα της κινούνται και μετακινούνται μέσα στην Ιστορία, με αφετηρία την γυναικεία φύση. Η καλλιτέχνης αναμοχλεύει μορφές και σύμβολα που άφησαν ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορική μνήμη και στο κοινωνικό υποσυνείδητο.

«Για εκείνη» της Βάνας Ξένου στην γκαλερί Citronne
Βάνα Ξένου, Ευρυαγυία (Οι θεές της γης), 2000. Επιζωγραφισμένος γύψος, 9 γλυπτικές φιγούρες 50x70x40cm. Γλυπτό τραπέζι 420x110x60cm. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της CITRONNE Gallery

Μορφοποιεί τη γυναικεία αρχετυπική οντότητα, όπως συμβαίνει με την αρχέγονη Γαία-θεά στα βάθη της θρησκευτικής συνείδησης. Παρακολουθεί τα διαφορετικά πρόσωπα ή και προσωπεία, όπως τα έχει πλάσει η φαντασία και σηματοδοτήσει η αρχαία «περιπέτεια» και η τραγωδιακή «καταστροφή».

Οι εικονιζόμενες μορφές άλλοτε προβάλουν την αρχετυπική εικόνα Μητέρα-Κόρη• άλλοτε, ως νεαρές κοπέλες υπαινίσσονται ή και προλέγουν την μετάβασή τους στην γυναικεία ωριμότητα. Τα μικρά κορίτσια στις φωτογραφίες του Λιούις Κάρολ προβάλλουν αυτήν την διπλή ταυτότητα, ανάμεσα στο παιδί και την γυναίκα.

«Για εκείνη» της Βάνας Ξένου στην γκαλερί Citronne
Βάνα Ξένου, For Her, 2020 – 2022. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της CITRONNE Gallery.
«Για εκείνη» της Βάνας Ξένου στην γκαλερί Citronne
Βάνα Ξένου, Η ψυχή στο σώμα, 1981. Ακουαρέλλα σε χαρτί marouflé 5 x 1,45m. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της CITRONNE Gallery

Στο μεγάλο τραπέζι με τις θεότητες της γης, ο θεατής έχει την αίσθηση ότι παρακολουθεί μεταμορφώσεις του αρχικού προτύπου το οποίο βρίσκεται ίσως στα βάθη της γης- εκεί που άλλοτε τελούνταν τα κρυφά και σκοτεινά Ελευσίνια Mυστήρια.

Η Βάνα Ξένου αναζητεί την αλήθεια που κρύβεται στο σώμα, γυμνό ή ενδεδυμένο, μέσα από το μύθο και την ιστορία• το πέρασμα και το βίωμα της γυναίκας ανά τους αιώνες. Πρόκειται για την μεγάλη φρίζα με τα παρατεταγμένα σώματα, η οποία, ενδεχομένως, παραπέμπει στις φρίζες των αρχαιοελληνικών ναών.

«Για εκείνη» της Βάνας Ξένου στην γκαλερί Citronne
Βάνα Ξένου, Ιουδήθ και Ολοφέρνης, 1983. Ακουαρέλλα και παστέλ σε χαρτί marouflé 2,20×2,30m. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της CITRONNE Gallery

Από την Δήμητρα και την Περσεφόνη του ελευσινιακού μύθου στην Εύα του βιβλίου της Γένεσης, από την Ιουδήθ της Αρτεμισίας Gentileschi στην Λουκρητία του Lucas Cranach, την Hildegard of Bingen, η Βάνα Ξένου μας εισάγει στο βάθος και το μυστήριο μιας μεταμορφούμενης ταυτότητας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Τρίτη 10 Μαΐου | 20:00-22:00
Διάρκεια: 10 Μαΐου 2022 – 10 Ιουνίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00- 20:00
Τετάρτη, Σάββατο 11:00- 16:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Αθήνα 106 75 4ος όροφος

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.