«Γιαγιάδες» στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου σε σκηνοθεσία Κατερίνας Σκουρλή

"Γιαγιάδες" στο θέατρο Βασιλάκου

Δεκαοχτώ νέοι ηθοποιοί μιλούν για μια κοινωνία που παρατηρεί τα γεγονότα σαν να πρόκειται για μια ταινία και όχι την καθημερινότητα που απειλεί όλους μας

13 Μαΐου 2022
- 29 Μαΐου, 2022

Το Πολιτιστικό μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ- ΕΝΩΣΗ Ηθοποιών, Σκηνοθετών και Φίλων θεάτρου Αττικής» παρουσιάζει την παράσταση «Γιαγιάδες» για εννέα παραστάσεις από τις 13 Μαΐου στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη.

«Κουλουριάζομαι στο κρεβάτι, ακόμα και πάτωμα να είναι το αποκαλώ κρεβάτι, οι σπόνδυλοι μου λυγίζουν, κλαράκι αμυγδαλιάς που είναι έτοιμο να σπάσει . Κρακ κρακ κρακ. 118 χρόνια σε στάση εμβρυακή. Το σκέφτομαι και γελώ. Μα από μικρή έτσι κοιμόμουν και είναι το σώμα μου μαθημένο.»

Γιαγιάδες κάθε ηλικίας, γεννημένες από το 1904 μέχρι και σήμερα, παγιδευμένες στον ιστό ενός άντρα 118 ετών, προσπαθούν να μιλήσουν, να ζήσουν, να επιβιώσουν σε μια κοινωνία ασφυκτική και απειλητική, που όσο και αν μακιγιάρεται, διατηρεί τις ίδιες αρχές και νοοτροπίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Γιαγιάδες κάθε φύλου και ηλικίας, προτάσσουν την αλληλεγγύη απέναντι στη βία, με μόνο στόχο να ακουστούν όλες οι φωνές, να φροντιστούν όλα τα τραύματα. Γιατί οι γιαγιάδες είναι η φροντίδα του ανθρώπου για τον συνάνθρωπο. Μα ταυτόχρονα είναι και η οργή. Γιατί όταν η αλληλεγγύη στερέψει, τότε θα έρθει η οργή σαν ποτάμι και θα τα ξεπλύνει όλα.

Γιαγιάδες" στο θέατρο Βασιλάκου
© ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΚΕΣ

Δεκαοχτώ νέοι ηθοποιοί, ξεκινώντας από ένα εργαστήρι σωματικής έκφρασης και δουλεύοντας με τεχνικές του επινοημένου θεάτρου, μιλούν για μια κοινωνία που παρατηρεί τα γεγονότα σαν να πρόκειται για μια ταινία και όχι την καθημερινότητα που απειλεί όλους μας.

«Να βγούμε όλες οι γιαγιάδες γυμνές και να ζητήσουμε εξιλέωση από την Αγία Ενοχή. Να ξαναγεννηθούμε από μήτρες αρχέγονες. Να μην υπάρχει κανείς γύρω να μας βαφτίσει με το όνομα “Εσύ φταις.” Βαρέθηκα να είμαστε όλες συνονόματες.»

Συντελεστές

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ- ΚΙΝΗΣΗ: Κατερίνα Σκουρλή
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Βαγγέλης Κυριακού
ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Μαρία Αμοιρίδη Βηδενμαιερ, Δέσποινα Κακουλάκη
ΚΕΙΜΕΝΑ: Βαγγέλης Κυριακού, Μαρία Αμοιρίδη Βηδενμαιερ, Δέσποινα Κακουλάκη,Γεωργία Σταθοπούλου, Δήμητρα Θεοχάρη, Ίριδα Μπογιατζάρα, Στέλλα Καστρινάκη
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ- ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Σπύρος Λιβάνης
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Άρτεμις Φλέσσα
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Τζένη Φέζο
ΠΑΙΖΟΥΝ: Μαρία Αμοιρίδη Βηδενμαιερ, Κώστας Βουτσάς, Ρω Γεωργίου, Δήμητρα Θεοχάρη, Δέσποινα Κακουλάκη, Στέλλα Καστρινάκη, Τζωρτζίνα Κατσαρού, Ναταλία Λουιζάκη, Δήμητρα Μαυροπόδη, Ίριδα Μπογιατζάρα, Αγάπη Περδετζόγλου, Δήμητρα Πετροπούλου-Κυνηγοπούλου, Minodora Prodanyuk, Μαριλένα Σαμπάνη, Γεωργία Σταθοπούλου, Εύη Τζουμέρκα, Γιώργος Χαλικιόπουλος, Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Εισιτήρια

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

13, 14, 15, 20, 21, 22, 27, 28 και 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 90 λεπτά

*Trigger warning: αναφορά σε έμφυλη βία, εμφυλοκτονίες, κακοποιήσεις, βιασμούς

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 12
- 15 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πλαταιών & Προφήτη Δανιήλ 3 - Κεραμεικός

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.