Γιάννης Γαλανάκης: Πλανόδιες Εικόνες

Οι καινούργιες «κινηματογραφικές αφηγήσεις» του Γ.Γαλανάκη σε επιμέλεια της Κατερίνας Πιζάνια

H S.G. Art Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιάννη Γαλανάκη με τίτλο: Πλανόδιες Εικόνες, σε επιμέλεια της Κατερίνας Πιζάνια, από τις 31 Μαρτίου έως τις 18 Απριλίου.

Ο Γιάννης Γαλανάκης είναι ψηφιακός φωτογράφος, ο οποίος ζει και εργάζεται στα Χανιά της Κρήτης. Πρόκειται για έναν αυτοδίδακτο καλλιτέχνη, έργα του οποίου έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Συγκεντρώνει χιλιάδες εικόνες, αποσπάσματα ζωής, τα οποία στη συνέχεια μεταμορφώνει στο στούντιό του σε διοράματα, ψηφιακά κατασκευασμένες κινηματογραφικές βινιέτες που αντιστέκονται στην περιγραφή.

Ο Γαλανάκης δεν είναι ζωγράφος, αλλά η γκαλερί είναι γεμάτη από έργα ζωγραφικής. Με μια πρώτη ματιά, τα έργα μοιάζουν με πραγματικά τοπία∙ όμως, η εικονογραφία τους μεταφέρει τον θεατή στους κόσμους που έχει κατασκευάσει ο καλλιτέχνης – κινηματογραφικές αφηγήσεις όπου το θεωρούμενο ως δεδομένο ανατρέπεται. Τα φυσικά του τοπία φαίνονται αποκομμένα από τους χαρακτήρες του – είτε πρόκειται για ανθρώπους, ζώα ή αντικείμενα – δημιουργώντας έτσι πολύσημους νοητικούς τόπους, στους οποίους η ζωή βιώνεται «αλλιώς». Παραθέτοντας τα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη: «Αυτό που έχω προσπαθήσει να επιτύχω με τη δουλειά μου μέχρι σήμερα είναι αφενός να αφηγηθώ –υπαινισσόμενος – μιαν ανοιχτή ιστορία, αφ’ετέρου να προκαλέσω ένα αισθητικό ενδιαφέρον, προσπαθώντας ταυτόχρονα να εγείρω το punctum (κατά Roland Barthes) της φωτογραφίας

Σαν πρώτη ύλη ο Γαλανάκης χρησιμοποιεί παλαιότερα φωτογραφικά και ζωγραφικά έργα του, εικόνες που έχει συλλέξει εδώ και χρόνια, στις οποίες ανατρέχει διαρκώς, τις οικειοποιείται εκ νέου και τις επεξεργάζεται από την αρχή, δημιουργώντας, έτσι, καινούργιες αφηγήσεις.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.