«Γιάννης Μόραλης – Στη γενέτειρα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης»: Η έκθεση φόρος τιμής στον σπουδαίο ζωγράφο και τη γενέτειρά του

Αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις περιόδους δημιουργίας του ακόμα και από την παιδική του ηλικία

4 Δεκεμβρίου 2021
- 6 Φεβρουαρίου, 2022

Ο Δήμος Αρταίων και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης συνδιοργανώνουν την έκθεση «Γιάννης Μόραλης – Στη γενέτειρα», η οποία παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης», από τις 4 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Η ιδιαίτερη πατρίδα του καλλιτέχνη, η Άρτα, υποδέχεται για πρώτη φορά έκθεση αφιερωμένη σ’ εκείνον.

«Γιάννης Μόραλης - Στη γενέτειρα»
Ύδρα 1953

Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα, μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα – ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος – που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα τόσο με το έργο του όσο και µε τη διδασκαλία του.

«Γιάννης Μόραλης - Στη γενέτειρα»
Στις πορτοκαλιές, 1983
«Γιάννης Μόραλης - Στη γενέτειρα»
Γοργόνα κεραμικό πιάτο, 1960

Η έκθεση πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του ζωγράφου, παρουσιάζοντας αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις περιόδους δημιουργίας του, ακόμα και από την παιδική του ηλικία. Ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, μελέτες, προσχέδια, γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων αποτυπώνουν το εύρος της δημιουργίας του, καθώς και το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες τέχνες.

«Γιάννης Μόραλης - Στη γενέτειρα»
Η αδελφή μου Όλγα, 1934

Προσωπικά αντικείμενα του Γιάννη Μόραλη, ψηφιακές εφαρμογές και εποπτικό υλικό πλαισιώνουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας τη βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη, ο οποίος θα γνωρίσει τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Γιάννη Μόραλη από τα πρώτα του βήματα έως το τέλος της εικαστικής διαδρομής του. Τα έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης ανήκουν στην οικογένεια Μόραλη. Αρκετά από τα έργα που θα εκτεθούν – ιδιαίτερα αυτά της πρώιμης περιόδου δημιουργίας του καλλιτέχνη -, καθώς και σχέδια, μελέτες και φωτογραφικό υλικό παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά.

«Γιάννης Μόραλης - Στη γενέτειρα»
Αυτοπροσωπογραφία, 1932

Μια έκθεση φόρος τιμής στον ζωγράφο αλλά και στη γενέτειρά του, που προβάλλει τις αφετηρίες των καλλιτεχνικών του αναζητήσεων, τις εικαστικές του καταβολές, τη δημιουργική πορεία του και τη σύνδεσή του µε το ευρύτερο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

«Γιάννης Μόραλης - Στη γενέτειρα»
Ζευγάρι, 1951

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Διάρκεια έκθεσης: 4 Δεκεμβρίου 2021 – 6 Φεβρουαρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10.00 -14.00 και 17.00 – 21.00, Σάββατο και Κυριακή 11.00 -19.00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Νικολάου Πλαστήρα και Τσακάλωφ, 47100 Άρτα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.