Gimme Shelter Film Festival: Όταν το rock’ n’ roll συναντά τον κινηματογράφο

GIMME SHELTER FILM FESTIVAL

Tο rock' n ' roll συναντά τον κινηματογράφο στο νέο φθινοπωρινό ραντεβού της πόλης

«Όταν αποφασίσαμε τη δημιουργία του Gagarin205, το τελευταίο πράγμα που μας ενδιέφερε ήταν ένας ακόμα συναυλιακός χώρος. Αυτό που μας έκαιγε πάνω απ’ όλα, ήταν ένα δημιουργικό άσυλο κόντρα στο mainstream, που θα συμφιλίωνε τις δύο μεγάλες μας αγάπες, τη μουσική – και ιδιαίτερα, αυτό που αποκαλούμε για λόγους ενδοσυνεννόησης «ροκ εν ρολ» – και τον κινηματογράφο. Το πρώτο Gimme Shelter Festival είναι ακριβώς αυτό». Νίκος Τριανταφυλλίδης, Φθινόπωρο 2002.

Το Gimme Shelter Film Festival είναι ένα φεστιβάλ όπου το rock’ n ‘ roll συναντά τον κινηματογράφο.  Δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη του Gagarin205, και την διεξαγωγή του 1ου Gimme Shelter Festival, το όραμα και το όνειρο του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή του, επιστρέφει δυναμικά αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα events της πόλης. Στόχος του φεστιβάλ είναι το νέο κινηματογραφικό ραντεβού της Δευτέρας, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί  και να ενημερώνεται μέσα από την μεγάλη οθόνη για την παγκόσμια αλλά και την εγχώρια μουσική σκηνή, με τον πιο rock ‘n’ roll τρόπο.

Το πρόγραμμα:

 

– Δευτέρα 6 Νοεμβρίου
Οι πόρτες ανοίγουν στις  19:00

19:30 – Προβολή: PULP: A FILM ABOUT LIFE, DEATH AND SUPERMARKETS
22:00 – Προβολή: ΑLL THINGS MUST PASS: THE RISE AND FALL OF TOWER RECORDS

Για τις ταινίες θα μιλήσουν η Δέσποινα Τριβόλη (δημοσιογράφος) και η Άλεξ Παπασημακοπούλου (promotion & artist management).

 

– Δευτέρα 13 Νοεμβρίου
Οι πόρτες ανοίγουν στις  19:00

19:30 – Προβολή: LAST DAYS HERE
22:00 – Προβολή: WE ARE TWISTED F***ING SISTER  

Για τις ταινίες θα μιλήσουν ο Χάκος Περβανίδης και ο Νίκος Τραγάκης από το Metal Hammer.

– Δευτέρα 20 Νοεμβρίου
Οι πόρτες ανοίγουν στις  19:00

19:30 – Προβολή: AMERICAN ARTIFACT
22:00 – Προβολή: KURT COBAIN: ABOUT A SON

Για τις ταινίες θα μιλήσουν o Παναγιώτης Μένεγος (Δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός) και ο Δημήτρης Μπούρας (Επικεφαλής Γραφείου Τύπου Inner Ear Records)

Σύντομα θα ανακοινωθεί και το πλήρες πρόγραμμα για τις επόμενες προβολές.

 

Σχετικά με τα ντοκιμαντέρ:

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
PULP: A FILM ABOUT LIFE, DEATH AND SUPERMARKETS

Οι Pulp αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα σχήματα της Britpop σκηνής γνωρίζοντας παγκόσμια φήμη στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με τραγούδια ύμνους σαν τα “Common People” και “Disco 2000”.  To 2011 η μπάντα επανενώθηκε, και έπειτα από μία άκρως επιτυχημένη παγκόσμια περιοδεία, επέστρεψε στην γενέτειρά της το Sheffield, για το τελευταίο live της περιοδείας τους, ως έναν φόρο τιμής στην πόλη που τους διαμόρφωσε και τους ανέδειξε. Με αποκλειστική πρόσβαση και εικόνες από τα συναρπαστικά live shows τους, οι Pulp μοιράζονται τις σκέψεις τους για τη φήμη, τη δόξα, την αγάπη, τον θάνατο, το Sheffield και τη… συντήρηση των αυτοκινήτων.

Ο σκηνοθέτης Florian Habicht (Love Story) συνενώνει αυτά τα στοιχεία στο έργο του, ενώ ταυτόχρονα καταγράφει στιγμές από τη ζωή των κατοίκων του Sheffield, αποκαλύπτοντας τη βαθιά αγάπη και τον θαυμασμό τον οποίο τρέφουν οι κάτοικοι της πόλης για τους Pulp, καθώς και για τον καθοριστικό ρόλο τον οποίο αυτή διαδραμάτισε στη διαμόρφωση του ήχου της μπάντας και, φυσικά, στη στιχουργική έμπνευση του Jarvis Cocker.

UK, 2014, 90’. Σκηνοθεσία: Florian Habicht. Παραγωγή: Pistachio Pictures. Εμφανίζονται: Pulp, Jarvis Cocker, Nick Banks, Candida Doyle, Steve Mackey, Mark Webber, κ.α

ΑLL THINGS MUST PASS: THE RISE AND FALL OF TOWER RECORDS

Το “All Things Must Pass” είναι ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά την άνοδο και την πτώση της εταιρείας Tower Records. Έχοντας ιδρυθεί το 1960, η Tower Records υπήρξε για πολλές δεκαετίες μία λιανική επιχείρηση, αποτελούμενη από διακόσια καταστήματα σε τριάντα χώρες, σε πέντε ηπείρους. Από την ταπεινή της αρχή και το πρώιμο στάδιό της ως ένα φαρμακείο μίας μικρής πόλης, η Tower Records τελικώς εξελίχθηκε στην καρδιά και την ψυχή του μουσικού κόσμου, αποτελώντας πανίσχυρο παράγοντα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας.

Το 1999 η Tower Records είχε κέρδη ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ το 2006 η εταιρία κήρυξε πτώχευση. Τι πήγε λάθος; Κάποιοι πιστεύουν ότι το διαδίκτυο είναι αυτό που καταρράκωσε την Tower Records. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Το «All Things Must Pass», είναι μία ταινία-ντοκιμαντέρ που εξετάζει την εκρηκτική πορεία αυτής της εταιρείας-ορόσημου, την τραγική κατάρρευσή της, καθώς και την τεράστια κληρονομιά της η οποία βγήκε στο σφυρί από τον επαναστατικό ιδρυτή της, Russ Solomon. Το “All Things Must Pass” αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους προσπάθεια του ηθοποιού και σκηνοθέτη Colin Hanks (γιoύ του Tom Hanks), γνωστού από τη συμμετοχή του σε σημαντικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

USA, JP, 2015, 94’. Σκηνοθεσία: Colin Hanks Παραγωγή: Sean Stuart  Εμφανίζονται: Russ Solomon, Bruce Springsteen, Elton John, David Geffen, Dave Grohl, Michael Solomon, Heidi Cotler, Mark Viducich, Stan Goman, Bob Delanoy, κ.α.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

LAST DAYS HERE
Ο cult rock θρύλος Bobby Liebling, επιτυγχάνει να σημαδέψει την Ηard Rock σκηνή επί 36 χρόνια, ως ο βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος Pentagram. Ποικίλες πράξεις αυτοκαταστροφής, πολλαπλές ρίξεις και διαλύσεις της μπάντας, καθώς και κακές δισκογραφικές δουλειές, καταδίκασαν τον Bobby και τη μουσική του στην αφάνεια, παρά τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονταν μπροστά του. Απομονωμένος για δεκαετίες στο υπόγειο των γονιών του, κατάφερε να ξεφύγει χάρη στη συμβολή της underground Ηeavy Μetal σκηνής. Υπό την καθοδήγηση και βοήθεια του φίλου και μάνατζέρ του, Sean ‘Pellet’ Pelletier, o Bobby Liebling παλεύει ενώπιών μας να ξεφύγει από τους δαίμονές του.

Σκηνοθετημένο από τους Don Argott and Demian Fenton (“Rock School, “The Art of the Steal”), η ταινία “Last Days Here” καταγράφει και εξιστορεί τους θριάμβους και τις πτώσεις αυτού του ειδώλου της underground μουσικής σκηνής, που βλέπει τον εαυτό του να παλεύει στο σταυροδρόμι της ζωής και του θανάτου.

USA, 2011, 91’. Σκηνοθέτης: Don Argott, Demian Fenton. Παραγωγός: 9.14 Pictures. Εμφανίζονται: Bobby Liebling, Phil Anselmo, Sean Pelletier, Diane Liebling, Joe Liebling, Hallie Miller, Geoff O’ Keefe, κ.α.

WE ARE TWISTED F***ING SISTER!

Το ντοκιμαντέρ του Andrew Horn παρουσιάζει τα πρώιμα χρόνια του Heavy Metal συγκροτήματος Twisted Sister. Μέσα από συνεντεύξεις ο σκηνοθέτης καταγράφει την ιστορία του συγκροτήματος από το ξεκίνημά τους στα bars του Long Island στις αρχές των 70s, μέχρι την εκτόξευσή τους στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Ήταν οι Grand Funk του Glam και οι NY Dolls του Metal. Κάποιοι θεωρούσαν τους Twisted Sister αστείο, άλλοι τους χαρακτήρισαν ως την καλύτερη Bar band του κόσμου. Το ντοκιμαντέρ είναι η άγνωστη ιστορία των Twister Sister, που για δέκα χρόνια έπαιζαν στα bars της Νέας Υόρκης, πριν εκτοξευθεί η φήμη τους το 1983. Το “We Are Twisted Fucking Sister!” ακολουθεί το συγκρότημα στην αρχή της πορείας τους όπου ως μια glam, στυλιστικώς, μπάντα έδινε 4 shows τη βραδιά, 6 φορές την εβδομάδα, παίζοντας διασκευές σε bowling alleys του New Jersey, σε  beach bars του Long Island και στα μεγάλα clubs των προαστίων, μέχρι την μεγάλη τους εμφάνιση στην τηλεοπτική εκπομπή «The Tube”, η οποία εκτόξευσε την καριέρα τους.

DE/USA, 2016, 135’. Σκηνοθέτης: Andrew Horn. Παραγωγός: Music Box Films. Εμφανίζονται: Sally Avellino, Donna Boccuzzi, Garry Bushell, Phil Carson, Mike Corcione, Fingers Fingrz, Jason Flom, Jay Jay French, κ.α

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

AMERICAN ARTIFACT: THE RISE OF AMERICAN ROCK POSTER ART
Το “American Artifact” είναι η ιστορία μιας από τις πιο δημοφιλείς μορφές λαϊκής τέχνης της Αμερικής, τη δημιουργία των αφισών για τις ροκ συναυλίες. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την άνοδο της τέχνης των rock n roll αφισών στην Αμερική, από τη γέννησή της στη δεκαετία του ’60. Η ταινία διερευνά την πορεία και την άνοδο αυτού του καλλιτεχνικού κινήματος, μέσα από συνεντεύξεις ιδιόμορφων, ενδιαφερόντων και εξαιρετικά ταλαντούχων καλλιτεχνών οι οποίοι μιλούν για τη δουλειά τους και για την ιστορία αυτής της underground τέχνης τους.  Η τέχνη αυτή, όμορφη όσο και έντονη, συμπίπτει στενά με τις αλλαγές στον αμερικανικό πολιτισμό μέσα στις δεκαετίες. Αυτή η ταινία, μέσα από συνεντεύξεις με περισσότερους από 30 καλλιτέχνες, μεταφέρει τον θεατή σε ένα ταξίδι στις διάφορες περιόδους και ενσαρκώσεις αυτής της επαναστατικής μορφής τέχνης, αφιερώνοντας χρόνο σε ορισμένους από τους σημαντικότερους ίσως καλλιτέχνες, που μιλούν για όσα ενέπνευσαν αυτά τα πραγματικά «Αμερικανικά Έργα Τέχνης».

USA, 2008, 88’. Σκηνοθέτης: Merle Becker. Παραγωγή: Freakfilms. Εμφανίζονται: Stanley Mouse, Frank Kozik, Art Chantry, EMEK, COOP, Derek Hess, Mark Arminski, Tara McPherson, Justin Hampton, Victor Moscoso, Jermaine Rogers, Jay Ryan, Chuck Sperry, Ron Donovan, Lindsey Kuhn, Leia Bell, κ.α.

KURT COBAIN: ABOUT A SON
Το ντοκιμαντέρ του AJ Schnack βασίζεται στις συνεντεύξεις του Kurt Cobain με τον δημοσιογράφο Michael Azerrad, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί με αφορμή το βιβλίο  “Come As You Are: The Story of Nirvana”.

Από την παιδική του ηλικία ως την ανακάλυψη της μουσικής και τις προβληματικές του προσπάθειες να κατανοήσει και να αποδεχτεί την τεράστια φήμη του ως μέλους των Nirvana, ο Kurt Cobain εξιστορεί τη ζωή του σε μια σειρά από ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις. Παράλληλα, η κάμερα καταγράφει εικόνες από  τις πόλεις Aberdeen, Olympia και Seattle, μέρη που ο Cobain θεωρούσε το σπίτι του και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Ο σκηνοθέτης  δημιουργεί ένα ονειρικό ταξίδι στο μυαλό ενός πολυσυζητημένου αλλά ευρέως παρεξηγημένου θρύλου. Το ντοκιμαντέρ συμπληρώνει το soundtrack των Ben Gibbart (Death Cab For Cutie) και Steve Fick (παραγωγός των Nirvana), καθώς και τραγούδια αγαπημένων καλλιτεχνών του Cobain όπως ο David Bowie και οι Melvins. Ένα ντοκιμαντέρ που καταφέρνει να απομακρύνει τον θρύλο και να απεικονίσει τον πραγματικό άνθρωπο του οποίου τα ταλέντα έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις που του έφερνε η φήμη.

USA, 2006, 96’. Σκηνοθέτης: Aj Schnack. Παραγωγή: Bonfire Films of America, Sidetrack Films. Συμμετέχουν: Kurt Cobain, Michael Azerrad.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

7 €
- 28 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.