Μια γιορτή για όλα τα παιδιά του κόσμου στο Θέατρο Τόπος Αλλού

Θέατρο ΤΟΠΟΣ-ΑΛΛΟύ/ Αερόπλοιο

Ένα πρόγραμμα με στόχο την κοινωνική ένταξη με τη βοήθεια της λαϊκής παράδοσης

Μια γιορτή για όλα τα παιδιά του κόσμου από το θέατρο Αερόπλοιο στο πλαίσιο της λήξης του προγράμματος “Culture Luggage” θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου στο Θέατρο Τόπος Αλλού.

Το θέατρο Αερόπλοιο, πάντα δίπλα στα παιδιά, εδώ και δύο χρόνια συνέλεξε μοναδικά λαϊκά παραμύθια από την Ανατολή με αφορμή το project “Culture Luggage” με στόχο την κοινωνική ένταξη με τη βοήθεια της λαϊκής παράδοσης.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Culture Luggage”– το μόνο Ελληνικό πρόγραμμα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή ένωση για το 2017-2019- ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Το Θέατρο Αερόπλοιο ως επικεφαλής οργανισμός-δημιουργός της ιδέας, σε συνεργασία με μια ομάδα θεάτρων με μεγάλη ιστορία και κοινωνική παρέμβαση από την Ιταλία (AIDA Fondazione-Verona), Σουηδία (Sagohuset theatre-Lund) και με εταίρους την Action Aid Hellas και την Αction Synergy, για μια ολόκληρη χρονιά δημιούργησε θεατρικά γεγονότα –δράσεις που έλαβαν χώρα μέσα στις προσφυγικές δομές, σε κέντρα φιλοξενίας και φροντίδας προσφύγων, σε διαπολιτισμικά σχολεία και στο Θέατρο Τόπος Αλλού.

Με το βλέμμα στραμμένο στην άρση των πολιτιστικών εμποδίων που εμποδίζουν την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, στην προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των προσφύγων και του τοπικού πληθυσμού με βάση κοινές παραδόσεις, στη δημιουργία μίας έστω «ρωγμής» στα κάθε είδους τείχη και μέσα από την τέχνη του Θεάτρου που ο ρόλος της υπήρξε πάντοτε ενωτικός, σε συνεργασία με εμψυχωτές, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς των δομών, των κέντρων φιλοξενίας, των σχολείων, ερευνήσαμε, εντοπίσαμε και καταγράψαμε κοινά στοιχεία και κοινά μοτίβα σε δημοφιλή παραμύθια των λαών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Μητέρες, γιαγιάδες, παιδιά μας αφηγήθηκαν παραμύθια από το Συρία, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, το Ιράν. Oι ηθοποιοί του Αερόπλοιου παρουσίασαν μια σειρά από θεατρικές-διαδραστικές παραστάσεις και δημιουργικά θεατρικά εργαστήρια, εντάσσοντας στη δράση μικρούς και μεγάλους. Ομάδες παιδιών και εφήβων προσφυγόπουλων συνεργάστηκαν μαζί τους και πραγματοποίησαν από κοινού αξιόλογες και συγκινητικές θεατρικές δράσεις, αποδεικνύοντας ότι oι παραδόσεις και οι ρίζες μας δεν είναι μακρινές.

Το “Culture Luggage“, κλείνει τον κύκλο του στο Θέατρο Τόπος Αλλού, όπου θα μοιραστεί με το κοινό όσα συνέβησαν στη διάρκεια του ταξιδιού. Θα παρουσιαστούν στιγμιότυπα των δράσεων, καθώς και η παράσταση «Μία βαλίτσα, δύο μπαλόνια», εμπνευσμένη από παραμύθια χωρών της Ανατολής.

Συντελεστές

«Μια Βαλίτσα, δύο Μπαλόνια»
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Σκηνικά/Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Χρήστος Ξενάκης

Παίζουν οι: Λαμπρινή Θάνου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.