Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς ημέρας Μουσείων το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εγκαινιάζει το Σάββατο 17 Μαΐου 2014 την έκθεση Φωτογραφίας της Σιμόνης ΖαφειροπούλουΟ γύρος του κόσμου σε 55 ημέρες“.

Ένα ταξίδι με την δεκατετράχρονη κόρη μου, Κάτια…

«Μου αρέσει να ταξιδεύω με «αιτία». Ψάχνοντας, ερευνώντας, ψηλαφίζοντας, μαθαίνω, αφουγκράζομαι, ανοίγουν τα μάτια και η ψυχή μου. Πριν 1 χρόνο αποφασίσαμε με την Κάτια να ακολουθήσουμε τα βήματα του Φιλέα Φογκ στο Γύρο του Κόσμου. Σαν βασικός στόχος ήταν πως μια δεκατετράχρονη έφηβος βλέπει τον κόσμο, τι την προσελκύει, ιντριγκάρει, ενδιαφέρει ή απωθεί. Η καταγραφή του κόσμου, έγινε χωρίς αυστηρό ταξιδιωτικό προγραμματισμό, ψάχνοντας μόνο την μαγεία του απρόβλεπτου με την κάμερα και την βιντεοκάμερα στο χέρι.

Το ταξίδι μας περιέλαβε: Κάιρο, Αντίς Αμπέμπα, Ντόχα, Αμπου Ντάμπι, Ντουμπάϊ, Βομβάη, Σιγκαπούρη, Μπανγκόκ, Πνομ Πενχ, Άνκορ Βατ, Σαγκάη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Λονδίνο

Η καταγραφής του κόσμου, έγινε χωρίς αυστηρό ταξιδιωτικό προγραμματισμό, ψάχνοντας μόνο την μαγεία του απρόβλεπτου με την κάμερα και την βιντεοκάμερα στο χέρι. Είχαμε την αιγίδα της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της UNESCO στο Παρίσι, καθώς και της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF. Στις 55 μέρες του ταξιδιού νιώσαμε χαρά, συγκίνηση, περιέργεια, θαυμασμό και βεβαίως πολύ κούραση. Προσπαθήσαμε να μπούμε όσο μπορέσαμε περισσότερο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ταξιδέψαμε -εκτός του αεροπλάνου βεβαίως- με λεωφορείο, ομαδικό ταξί, καράβι και όπου υπήρχε μετρό.

Παντού μας καλοδέχτηκαν, είδαμε τρόπους ζωής διαφορετικούς, με κοινές συνισταμένες παντού. Όλον αυτό τον πλούτο σε εντυπώσεις και συγκινήσεις θέλουμε να καταθέσουμε.»

Της μαμάς της αρέσουν τα ταξίδια. Νομίζω το κόλλησα λίγο και γω. Πήρε χρόνο μέχρι να ξεκαθαρίσει η μαμά και γω τι μας ενδιέφερε περισσότερο να δούμε. Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε τον Φιλέα Φογκ και τον Πασπαρτού αλλά προσθέσαμε την Αιθιοπία, την Καμπότζη που η μαμά ήθελε πολύ να πάει να δει τους ναούς του Ankor Watt -εμένα οι ναοί δεν πολύ με ενδιαφέρουν. Εγώ επέμενα για τη Σιγκαπούρη, που είδα στο ίντερνετ ότι έχει το καλύτερο ζωολογικό κήπο, το Λος Άντζελες λόγω και Disneyland, το Λονδίνο που είναι οι One Direction, η Ν.Υόρκη που πάντα μου αρέσει όπως το σαφάρι στην έρημο στην Ντόχα και το Wonderland στο Άμπου Ντάμπι. Τελικά συμφωνήσαμε και ακολουθήσαμε (περίπου) τον Φιλέα Φογκ.
Κάτια Ζαφειροπούλου