”Greek-land”: Η ατομική έκθεση της Αλίνας Μάτσα στη Σύρο

Greek-land

Μεταφέρει όψεις της φύσης σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει στον καμβά της την απεραντοσύνη του ελληνικού τοπίου

Στο ελληνικό τοπίο, το οποίο ερευνά μέσα από μια διαφορετική, μη αναμενόμενη ματιά, εστιάζει τη θεματική της η Αλίνα Μάτσα, στη νέα ατομική της έκθεση, που κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Greekland» ανοίγει τις πύλες της στο κοινό, στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη στην Ερμούπολη της Σύρου,  στις 9 Ιουλίου. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα νέο κύκλο δουλειάς που η εικαστικός δημιούργησε τα τελευταία δύο χρόνια. Δεκατέσσερα έργα μεγάλων διαστάσεων με μικτή τεχνική σε ξύλο, στα οποία η Αλίνα Μάτσα μεταφέρει όψεις της φύσης σε μια προσπάθεια να μεταφέρει στον καμβά της την απεραντοσύνη του ελληνικού τοπίου.

Η δημιουργός συνειδητά επιλέγει να αποδώσει εικόνες όχι στην ώρα της έξαρσης της ελληνικής φύσης, αλλά στην ώρα της μοναξιάς και της ύφεσης. Ζωγραφίζει ένα ελληνικό τοπίο ξεχασμένο, φθινοπωρινό κατά κύριο λόγο, ίσως άγονο ή παρατημένο. Ένα τοπίο που δεν αποτελεί πρώτη επιλογή για επίσκεψη, αλλά κρύβει τη δική του ομορφιά. Είναι εκείνος ο τόπος που μπορεί να αναδύεται μετά από μια πλημμύρα, ή μια πυρκαγιά, όταν η φύση προσπαθεί και πάλι να ανασυνταχθεί και να σταθεί στα πόδια της. Δεν ζωγραφίζει δάση, αλλά μοναχικά δέντρα που δείχνουν σαν να βρέθηκαν εκεί κατά τύχη. Μεγαλώνουν μόνα με φόντο λιβάδια που περιμένουν να καλλιεργηθούν.

Η ζωή ενυπάρχει ως υπόνοια. Ένα σπίτι, μια κολώνα της ΔΕΗ, μια καλύβα, μια αποθήκη που μπορεί να χρησιμοποιείται ή όχι,  μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία-απουσία. Δεν είναι τα σφύζοντα καλοκαιρινά τοπία, αλλά τοπία μοναχικά, που σε ωθούν να τα ανακαλύψεις. Ένα στοίχημα για να μην τα αδικήσεις, όπως άλλωστε έκανε και η ίδια η δημιουργός τους, αποδίδοντας με καταπληκτική δεξιοτεχνία το χρώμα και το φως τους, αιχμαλωτίζοντας την αρμονία και τη γοητεία τους. Η ποιητική διάθεση είναι σαφής.

Οι Greek-lands της Αλίνας Μάτσα καλούν το κοινό σε άλλου είδους αποδράσεις και στρέφουν τη ματιά μας σε μια ουσιαστική, εκ νέου ανακάλυψη και ανατροφοδότηση του ελληνικού τοπίου.

«Εικαστική «Ωδή» στη μοναδικότητα της ατμόσφαιρας και του φωτός της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι ο επεξηγηματικός υπότιτλος της τωρινής έκθεσης  της ιδιαίτερα ταλαντούχου  καλλιτέχνιδας, Αλίνας Μάτσα», γράφει στο σημείωμα της η Δρ. Ιστορικός της Τέχνης-Τεχνοκριτικός Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν και συνεχίζει:  «Όντως, από την αρχή της σταδιοδρομίας της, η ζωγράφος  έχει με αυθεντικό πάθος  εμπνευστεί και αποδώσει: την ιδιαιτερότητα και τη γητειά  του χαρισματικού φωτός της χώρας μας…

Στα έργα της Μάτσα, ακόμη και μια απειροελάχιστη  αλλά, πάντοτε, σημαίνουσα λεπτομέρεια είναι, κάθε φορά, εμβαπτισμένη στα θεμελιακά συστατικά του ερεθίσματος που την γοητεύει. Το όποιο δέντρο, το όποιο λιβάδι, το όποιο λουλούδι, τα όποια παράλια, το όποιο κτίσμα προβάλλουν χρησμένα με μιαν ανείπωτη γοητεία με άμεσο, πάντοτε, συνεργό το χαρισματικό χρώμα/φως και, αντίστροφα. Χρώμα που ενεργοποιημένο ανάλογα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα  προικίζει τις συνθέσεις  με μια μεταφυσική υπόσταση.

Άλλοτε, σε μια χαρισματική διαπασών και άλλοτε σε πιο  ήπιους τόνους:το χρώμα ενεργοποιεί, κάθε φορά, μιαν υπέρβαση σε μιαν άμεση διασύνδεση με την υπέρτατη ενέργεια που διέπει την κοσμογονία. Αυτή, ακριβώς, η υπέρβαση που ελλοχεύει σε κάθε έργο είναι εκείνη που τα καθιστά πομπούς και δέκτες μιας, σε βάθος, επικοινωνίας με τον θεατή. Επικοινωνία που εξασφαλίζοντας τη διαχρονικότητα τους, τεκμηριώνει απόλυτα στον εικαστικό χώρο την <προσφορά> της ζωγράφου που ξέρει να κωφεύει στις σειρήνες των απατηλών συρμών», επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα η κ. Ρογκάν.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.