Το 2012 είναι το έτος των Αδελφών Grimm. 200 χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών τους. «Ίσως έχει έρθει ο καιρός για την συλλογή αυτών των παραμυθιών, διότι αυτοί που θα μπορούσαν να τα διασώσουν γίνονται όλο και λιγότεροι…» έγραψαν το 1812 οι Αδελφοί Grimm στον πρόλογο της συλλογής «Παραμύθια για τα παιδιά και την οικογένεια».

Το Goethe-Institut Thessaloniki τιμά αυτήν την επέτειο προβάλλοντας δύο παραμύθια των Αδελφών Γκριμ, που έχουν γίνει σύγχρονες κινηματογραφικές ταινίες, το Σάββατο 8 και 15 Δεκεμβρίου.

Οι ταινίες θα προβληθούν, με ελληνικούς υπότιτλους, σε δύο Σάββατα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Goethe-Institut Thessaloniki.

«Η κυρία του Χιονιού» | Σάββατο, 08.12.2012, ώρα 18.00
Μία χήρα είχε δύο κόρες, την Μαρί, ευγενική και εργατική, και τη Λουίζε, τεμπέλα, φιλάρεσκη και εγωίστρια. Η χήρα αγαπούσε πολύ περισσότερο την Λουίζε γιατί ήταν η πραγματική της κόρη. Έτσι η Μαρί έπρεπε να κάνει όλες τις δουλειές και να είναι η σταχτοπούτα του σπιτιού. Το καημένο το κορίτσι αναγκαζόταν να κάθεται πλάι σε ένα πηγάδι και έπρεπε να γνέθει τόσο πολύ που στο τέλος έτρεχε αίμα από τα δάχτυλα της. Μία μέρα έπεσε στο πηγάδι και ξύπνησε στο βασίλειο της καλής Κυρίας του Χιονιού!
Γερμανία, 2008

Σκηνοθεσία: Bodo Fürneisen
Παίζουν: Marianne Sägebrecht, Herbert Feuerstein, Johanna Gastdorf κ.α.
Διάρκεια: 58 λεπτά με ελληνικούς υπότιτλους

«Ο παπουτσωμένος γάτος» | Σάββατο, 15.12.2012, ώρα 18.00

Στο παραμύθι περιγράφεται η αδικία σε μία κλασική περίπτωση κληρονομιάς. Μετά από τον θάνατο ενός μυλωνά ο πρώτος γιος κληρονομεί τον μύλο, ο δεύτερος τον γάιδαρο και ο τρίτος τον φαινομενικά άχρηστο γάτο. Ο γάτος καταφέρνει να πείσει τον γιο του μυλωνά όχι μόνο να μην χρησιμοποιήσει το τομάρι του για να κάνει γάντια αλλά και να του φτιάξει ένα ζευγάρι μπότες με τα τελευταία του χρήματα. Από το σημείο εκείνο και μετά ο γάτος βοηθάει στη βελτίωση της ζωής των τριών αδελφών.

Γερμανία, 2009
Σκηνοθεσία: Christian Theede
Παίζουν: Roman Knizka, Jakob Matschenz, Jürgen Tarrach κ.α.
Διάρκεια: 58 λεπτά με ελληνικούς υπότιτλους