H Σουηδέζα Petra Bauer παρουσιάζει στη State of Concept

Η Bauer εξετάζει το μέσο του φιλμ ως ένα πολιτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αμφισβήτηση σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων

H State of Concept παρουσιάζει στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 στις 8.μ.μ. την ατομική έκθεση της Petra Bauer. Η έκθεση αποτελεί, το τρίτο μέρος του παράλληλου εκθεσιακού μας προγράμματος – State Affairs – Φάκελος 003 στο υπόγειο της Τούσα Μπότσαρη 19.

Ο χώρος είναι αφιερωμένος σε εικαστικούς που δουλεύουν κυρίως με video, και παρουσιάζει έργα που εστιάζουν σε θεματικές οι οποίες δουλεύονται σταδιακά μέσα από ένα σύνολο έργων και σε διάρκεια χρόνου και διακρίνονται για την συγκεκριμένη θεματική τους, με επιλογή έργων που επιχειρούν να δώσουν φως σε ιστορικές συνθήκες και πως αυτές επηρεάζουν την σύγχρονη πραγματικότητα.

 

Μια από τις σημαντικότερες καλλιτέχνες από τη Σουηδία, η Petra Bauer έχει εδώ και καιρό ξεδιπλώσει τις ισχυρές κληρονομιές αλλά και τις πραγματικότητες του γυναικείου κινήματος. Είναι καλλιτέχνης, σκηνοθέτης και καθηγήτρια τέχνης στο Royal Institute of Art της Στοκχόλμης.

Η Bauer εξετάζει το μέσο του φιλμ ως ένα πολιτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αμφισβήτηση σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων και διαδικασιών. Μεγάλο μέρος του έργου της επικεντρώνεται στο πώς οι γυναίκες έχουν συλλογικά αυτο-οργανωθεί, μέσα και έξω από την τέχνη, με στόχο την αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών δομών καθώς και της καθημερινής ζωής. Ένα άλλο επαναλαμβανόμενο θέμα που εξετάζει η καλλιτέχνης είναι η υλοποίηση και οι συνέπειες της αποικιακής παγκόσμιας τάξης στην εποχή μας.

Τα έργα της πραγματοποιούνται συχνά σε συνεργασία με υφιστάμενους κοινωνικούς και πολιτικούς οργανισμούς, όπως η Southall Black Sisters (SBS) – η ριζοσπαστική και πρωτοποριακή φεμινιστική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο και από το 1979 ασχολείται πολιτικά με τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες των μαύρων γυναικών και γυναικών μειονοτήτων γενικότερα. Πρόσφατα έργα περιλαμβάνουν And all is yet to be done: Grammar of feminist organizing (2018), k.ö.k (ongoing) and Workers!(2018). Το έργο της έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε φεστιβάλ και εκθέσεις.

Για την έκθεση αυτή η Bauer θα παρουσιάσει μια σειρά από παλαιότερα έργα της, μεταξύ των οποίων το Der Fall Joseph (2003), Sisters! (2011) που έγινε σε συνεργασία με την φεμινιστική οργάνωση Southall Black Sisters, καθώς και το Choreography for the Giants (2013-2015). Με την υποστήριξη του Outset.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.