Η solo performance «Η», είναι μια σωματική θεατρική δράση ανοιχτού χώρου, για την έμφυλη βία στον κόσμο της πατριαρχίας που ξεκινάει να παρουσιάζεται από τις 9 Αυγούστου στο φεστιβάλ Χαϊμαλίνα στα Ανώγεια και στη συνέχεια σε διάφορα σημεία της πόλης του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και των Χανίων.

«Η» οριστικό άρθρο γένους θηλυκού. Ένα ζωντανό γυναικείο έκθεμα στέκεται ανάμεσα στο πλήθος, μια βίαια παραμορφωμένη σύζυγος, κόρη, αδελφή, εγγονή, ανιψιά, ξαδέλφη, μητέρα, θεία, γιαγιά. Η γυναίκα σύζυγος, μοντέλο, εργάτρια, καριερίστα, bimbo, μετανάστρια, χωριάτισσα, εναλλακτική, πρωτευουσιάνα, έφηβη, αγοροκόριτσο, νεαρή Ρομά, τρανς.

Το γυναικείο σώμα ως ζωντανό έκθεμα, ως προϊόν εκμετάλλευσης, ως προϊόν κακοποίησης. Ένα έκθεμα που απεικονίζει γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών τάξεων, όλες κακοποιημένες, όλες βιασμένες, όλες θαμμένες. Οι γυναίκες κτήμα του άνδρα.

Μια σωματική θεατρική δράση σε ροή, που σκοπό έχει να προ(σ)καλέσει το θεατή να πλησιάσει, να σταθεί και να έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Την πραγματικότητα του ότι για όλες τις γυναίκες, η έμφυλη βια είναι εδώ, επιβάλλεται ασυνείδητα από την πρώτη ανάσα, πληγώνει καθημερινά σωματικά και ψυχικά, υπενθυμίζοντάς ότι στον κόσμο της πατριαρχίας οι ζωές δεν έχουν καμία αξία.

Με τον όρο πατριαρχία εννοείται: το σύστημα εκείνο που ιστορικά οργανώνει και αναπαράγει σε κοινωνικό, πολιτικό, ιδεολογικό επίπεδο τις έμφυλες σχέσεις εξουσίας. Τις άνισες και κυριαρχικές δηλαδή σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών φύλων, της επικράτησης μιας ανδροκρατικής αντίληψης εις βάρος των γυναικών και όσων δεν ταυτίζονται με αυτή.

Πρόγραμμα παρουσίασης

Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα Ανώγεια (Δημαρχείο, πλησίον πλατεία Αρμί) – 9 & 10 Αυγούστου, 18:00
Δημαρχείο Ρεθύμνου (Κουντουριώτη 80) – Δευτέρα 12 Αυγούστου, 11:00
Πηγάδι (Εθνικής Αντιστάσεως, παλιά πόλη) – Τρίτη 13 Αυγούστου, 21:00
Βρυσάκια (Ενετική Κρήνη Rimondi, Πλ. Τίτου Πετυχάκη) – Τετάρτη 14 Αυγούστου, 21:00
Παραλία (Έναντι Λυκείου Ελληνίδων, Ελευθ. Βενιζέλου) – Σάββατο 17 Αυγούστου, 21:00
Λαϊκή αγορά (Δημοτικό παρκινγκ, Δημητρακάκη 2) – Πέμπτη 22 Αυγούστου, 11:00