H Στέγη συμμετέχει στις Νύχτες Πρεμιέρας

Δύο ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη για τις θεατρικές παραγωγές Φάουστ & Άμλετ

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, πιστή στην αποστολή της να προβάλει τον ελληνικό σύγχρονο πολιτισμό και τους Έλληνες καλλιτέχνες, συμμετέχει στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας (23 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου 2015) με δύο ντοκιμαντέρ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ηλία Γιαννακάκη, για τις παραγωγές της: Φάουστ (2014) σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και Άμλετ (2015) σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

Ο Ηλίας Γιαννακάκης ακολούθησε τη διαδικασία των προβών έως την παράσταση για τις δύο παραστάσεις της Στέγης που κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας περιλαμβάνει πάνω από 120 νέες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και επιλεγμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Λίγα λόγια για τα ντοκιμαντέρ

– Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο εργαστήρι του Φάουστ
Το φθινόπωρο του 2013 ο Μιχαήλ Μαρμαρινός αποφασίζει να ανεβάσει Φάουστ. Η κάμερα τον ακολουθεί από τις πρώτες πρόβες μέχρι και την πρεμιέρα της παράστασης τον Ιανουάριο του 2014.

Μέσα από πολλά και δύσκολα γυρίσματα και έναν τεράστιο όγκο κινηματογραφημένου υλικού, η ταινία επιχειρεί όχι μόνο να καταγράψει τη θεατρική συγκυρία αλλά και να συλλάβει κάτι, έστω και ελάχιστο, από τον τρόπο προσέγγισης του θεατρικού δημιουργού.

Η ταινία δεν αποτελεί ένα πορτρέτο του σκηνοθέτη. Επιχειρώντας όμως να φωτίσει τον τρόπο δουλειάς του μέσα από ένα απαιτητικό και διαχρονικά θεμελιώδες κείμενο, αναδεικνύει τους βασικούς άξονες που διατρέχουν τη σκέψη του. Λιτότητα στα όρια του πραγματικού, ηθοποιοί όχι ως φορείς ενός δράματος αλλά ως ανθρώπινα ντοκουμέντα, αποστροφή της κλασικής θεατρικότητας προς χάρη της σκηνικής ενσυναίσθησης.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο εργαστήρι του Φάουστ»

– Ο Άμλετ στο μυαλό του Γιάννη Χουβαρδά
Ο Γιάννης Χουβαρδάς συγκέντρωσε μια εντυπωσιακή ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών επιχειρώντας να προσεγγίσει τον Άμλετ, το σημαντικότερο Σαιξπηρικό αριστούργημα, ως μια κατασκευή του μυαλού του ομώνυμου κεντρικού ήρωα.

Η ταινία ακολουθεί την ομάδα στις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες των προβών, όταν έχουν πλέον μπει στον χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, καταγράφοντας τον πυρετό της θεατρικής διαδικασίας.

 Δείτε το τρέιλερ της ταινίας « Ο Άμλετ στο μυαλό του Γιάννη Χουβαρδά»

Συντελεστές

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο εργαστήρι του Φάουστ
Διάρκεια: 87′
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης
Κάμερα: Ηλίας Γιαννακάκης – Αποστολία Παπαϊωάννου
Μοντάζ: Μυρτώ Λεκατσά
Επεξεργασία ήχου: Νίκος Τριανταφύλλου
Εκτέλεση παραγωγής: Αποστολία Παπαϊωάννου

Ο Άμλετ στο μυαλό του Γιάννη Χουβαρδά
Διάρκεια: 88 λεπτά
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης
Κάμερα: Ηλίας Γιαννακάκης Αποστολία Παπαϊωάννου
Μοντάζ: Μυρτώ Λεκατσά
Επεξεργασία ήχου: Νίκος Τριανταφύλλου
Εκτέλεση παραγωγής: Αποστολία Παπαϊωάννου

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 6 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.