“Happy Days”: Η έκθεση της Ilke Gers, του Phil Goss και του Thomas Willemen

Happy Days

Διαφορετικές τεχνικές σε εγκαταστάσεις, ζωγραφική, σχέδιο και γλυπτά στο πλαίσιο ενός κοινού τόπου

Η έκθεση “Happy Days” εγκαινιάζεται στις 21 Ιουνίου στο Snehta Residency και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιουνίου. Δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Samuel Beckett (1961). Σε απόσταση ασφαλείας από αυτή την ανησυχητική, όσο και αισιόδοξη, ματιά στην υπαρξιακή άβυσσο, η έκθεση υιοθετεί την αμφισημία του έργου ως μέθοδο για να πλαισιώσει τις καλλιτεχνικές πρακτικές των Ilke Gers, Phil Goss και Thomas Willemen.

Εκκινώντας από διαφορετικές προσεγγίσεις και χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα και τεχνικές, όπως εγκαταστάσεις, ζωγραφική, σχέδιο και γλυπτά, οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν πρόσφατα έργα τους, αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής τους έρευνας και εργασίας στην Αθήνα (Gers, Willemen) και τον Πειραιά (Goss). Η έκθεση επιχειρεί μια μετατόπιση – από την προσπάθεια διασύνδεσης αυτών των διαφορετικών καλλιτεχνικών πρακτικών σε ένα κοινό τόπο, προς μια διαδικασία ανίχνευσης της αμοιβαιότητάς τους μέσα από απρόσμενες αντιστοιχίες.

Ilke Gers, The carpenter of your neighbourhood, 2019.

Η Ilke Gers (1981, Νέα Ζηλανδία) ζει και εργάζεται στο Ρότερνταμ. Είναι κάτοχος Μάστερ της σχολής Werkplaats Typografie, και υπήρξε υπότροφος ερευνήτρια της Ακαδημίας Jan van Eyck (2014-2015). Η ερευνά της εστιάζει στο ανθρώπινο σώμα μέσα σε σχεδιασμένα συστήματα, ενώ το έργο της περιλαμβάνει δημόσιες παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις και εκδόσεις που ενεργοποιούν την κίνηση, τη συμπεριφορά, και τις κοινωνικές και χωρικές συνθήκες. Η Gers έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στο De Appel, Άμστερνταμ; 019, Γάνδη; Kunsthal Rotterdam, Ρότερνταμ; Beursschouwburg, Βρυξέλλες; De Fabriek, Αϊντχόφεν; D21 Kunstraum, Λειψία και Kunstverein, Άμστερνταμ. Είναι μέλος της κολλεκτίβας Action Publishing, με βάση το Ρότερνταμ.

Ο Phil Goss (1984, Μπρίστολ) σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και οπτική επικοινωνία στο Βασιλικό Κολλέγιο Τεχνών, Λονδίνο. Το έργο του είναι έντονα επηρεασμένο από τις λογοτεχνικές του σπουδές, και ιδιαίτερα από το έργο του William Blake. Μέσα από το σχέδιο και τη ζωγραφική ο Goss δημιουργεί εικόνες που αντιστέκονται στη σαφήνεια της διατύπωσης μέσω της γλώσσας, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του βλέμματος. Αντλώντας έμπνευση κυρίως από το άμεσο περιβάλλον του, αποδίδει αστικά περιβάλλοντα και νεκρές φύσεις σε γραμμικά σχέδια, τα οποία ξαναδουλεύει αργότερα σε έγχρωμα ζωγραφικά έργα και σχέδια, ή ελεύθερα σαν αφηρημένα μοτίβα. Στη δουλειά του χρησιμοποιεί μια ευρεία γκάμα μέσων και τεχνικών, από σχέδια με μελάνι μέχρι εφαρμογές σε υφάσματα και εγκαταστάσεις. Ο Goss έχει παρουσιάσει έργα του, στα V&A, Evelyn Yard Gallery, Josh Lilley Gallery, Aldeburgh Look out Tower, Geddes Gallery και London Design Festival; έχει σχεδιάσει εικαστικές εφαρμογές για τους Folk, Paul Smith, Alex Eagle, Blacks, Fix126, και Santoremedio; και είναι διευθυντής του Centre for Recent Drawing Λονδίνο.

Phil Goss, Port, 2019. Pigment and Watercolour on Paper

Ο Thomas Willemen (1994, Hasselt) ζει και εργάζεται στην Αμβέρσα. Σπούδασε Καλές Τέχνες στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στη Γάνδη. Η καλλιτεχνική του έρευνα εστιάζει στην ανθρώπινη πρόσληψη του κόσμου και τους τρόπους οργάνωσης και ελέγχου του χαοτικού φυσικού περιβάλλοντος από τον άνθρωπο. Τα σχέδια, τα γλυπτά και οι εγκαταστάσεις του είναι αποτέλεσμα παιχνιδιού ανάμεσα στη διαδικασία, τη μορφή και το σχήμα. Προκαλώντας την πρόσληψη και τις προσδοκίες του θεατή, τα έργα του εστιάζουν στην ανθρώπινη αντίληψη, διάδραση και μετατροπή του περιβάλλοντος χώρου. Έργα του Willemen έχουν παρουσιαστεί στα Bozar, Βρυξέλλες (2016); In De Ruimte, Γάνδη (2016); Beurschouwburg, Βρυξέλλες (2018); MuKHA, Αμβέρσα (2019) και Song Eun, Σεούλ (2019).

*Κεντρική φωτογραφία: Willemen-Thomas_2019.

Συντελεστές

Επιμέλεια: Ελένη Μιχαηλίδη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.