Η καινούργια του δουλειά του Μάκη Κυριακόπουλου

Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί τη δεύτερη ατομική έκθεση και την καινούρια δουλειά του Μάκη Κυριακόπουλου με τίτλο “Have no faces to show”.

Ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης, γράφει για τα έργα του “Have no faces to show”:
«Με την ενότητα Have no faces to show, ο Μάκης Κυριακόπουλος επιβεβαιώνει την πρωτοτυπία και τη δυναμική, την εκφραστική ένταση, την άρτια τεχνική και την ποιότητα των αναζητήσεων και πειραματισμών του σε συνθέσεις στις οποίες ο διάλογός του με την φύση κυριαρχεί. Πρόκειται για θεματική ενός ευρύτερου προβληματισμού, εντοπισμένη και σε προηγούμενες προτάσεις του: το 2010 με το υψηλό επίπεδο της ψηφιακής προσομοίωσης ενός πάρκου στο Interactive Park Provider, και το 2012 με την εγκατάσταση In Treatment, όπου το ηχητικό μέρος της –ένα ημερολόγιο-καταγραφή ισχυρών ψυχολογικών μεταπτώσεων και πιεστικών, αγχωτικών ξεσπασμάτων– συμβίωνε και αντιπαρατίθετο στις ζωγραφισμένες εικόνες φύσης, μέσο και σύμβολο αποθεραπείας και κατευνασμού στη σύγχρονη συνθήκη, σ’ έναν αποπροσανατολισμένο και διχασμένο κόσμο, σ’ ένα άξενο και απάνθρωπο αστικό τοπίο.

Οι συνθέσεις της νέας δουλειάς του μαρτυρούν μελέτη και οξεία παρατήρηση, ευαισθησία και ισχυρή συναισθηματική εμπλοκή, ο ίδιος θεωρεί ότι λειτουργεί ως “συλλογέας”, φωτογραφίζοντας λεπτομέρειες φυλλωμάτων, πέτρες, άμμο, κορμούς και βράχους, διερευνώντας τους διαφορετικούς, κάθε φορά, τρόπους προσέγγισης και επαφής του με το φυσικό περιβάλλον, τις αναπτυσσόμενες σχέσεις αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, εν συνεχεία, επεξεργάζονται ψηφιακά, κατακερματίζονται και ανασυντίθενται οργανωμένες σε επάλληλες οριζόντιες ή κάθετες ζώνες, δημιουργώντας νέες εικόνες, μορφοποιώντας ψυχικές καταστάσεις και συμπεριφορές, ορίζοντας οπτικά επεισόδια και διαδρομές, που, στο σύνολό τους, στοιχειοθετούν μια ενιαία, συνεπή και αδιατάρακτη αφήγηση, σ’ ένα διαρκές παιχνίδι εναλλαγών, μεταπλάσεων και φευγαλέων, ρευστών εντυπώσεων, που εντείνεται και μεγιστοποιείται στις τρισδιάστατες κατασκευές ανάλογα με τη γωνία θέασής τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επικρατεί ο εννοιολογικός χαρακτήρας και σε άλλες, οι συνθέσεις είναι ολοκληρωτικά αφηρημένες, συγκροτούνται από ψηφίδες-θραύσματα λεπτομερειών του φυσικού κόσμου, διαφορετικού μεγέθους και σχήματος, η ανάπτυξη και η διευθέτηση των οποίων γίνεται με μια μοναδική αίσθηση του ρυθμού και της συμμετρίας, της ψευδαίσθησης, της κίνησης και του χώρου, παραπέμποντας άμεσα στα πολύχρωμα βιτρό των μεσαιωνικών ναών ή τις περίτεχνες ορθομαρμαρώσεις. Η έννοια της τάξης, όπως αυτή αποτυπώνεται στη γεωμετρική, αυστηρή δομή των έργων του, αντιτίθεται στην αταξία και το απροσδόκητο, την ενέργεια και την πολυμορφία της φύσης, στα χρώματα της πυκνής βλάστησης, τους περίπλοκους σχηματισμούς των δέντρων και της πέτρας, τον ουρανό και τα κινούμενα σύννεφα, τις λαμπερές αντανακλάσεις και τις αντιθέσεις του φωτός με τη σκιά.

Ο εικαστικός εμμένει ιδιαίτερα και τονίζει τον βιωματικό χαρακτήρα και τις ξεχωριστές συνδέσεις του με τα τοπία που επιλέγει, ενεργοποιεί τους μηχανισμούς της μνήμης, ανακαλώντας επιθυμίες και σκέψεις, εμπειρίες και παρορμήσεις. Επικαλούμενος μια βαθύτερη και ζωτική επικοινωνία μέσα από την ανθρώπινη απουσία-παρουσία, την αισθητική δύναμη, την πολλαπλότητα και την αποσπασματικότητα των εικόνων του, συντείνει αποφασιστικά στην υποβολή μιας άκρως ιδιότυπης ατμόσφαιρας και, παράλληλα, μιας απόλυτα προσωπικής θεώρησης και ερμηνείας. Η φύση γίνεται η αρχέγονη κατοικία και η ζωή, η διαφυγή και το καταφύγιο, η ρομαντική-ερωτική αναφορά, η ηρεμία, η απόλαυση και η χαρά, αλλά, κάποιες φορές, και ο σκοτεινός προορισμός, η έκφραση του μυστηριώδους, του άγνωστου και του υπαινικτικού, το μελαγχολικό απείκασμα, η αντανάκλαση ενδόμυχων φόβων και υπαρξιακής αγωνίας. Ο Μάκης Κυριακόπουλος προτάσσει την ονειρική διάσταση στο μεταίχμιο της πραγματικότητας, δημιουργεί “θύλακες ονείρων”, εναλλακτικούς πυρήνες αντίστασης και υπέρβασης μέσα από την κρυστάλλινη διαύγεια και την καθαρότητα των όψεων του φυσικού κόσμου σε συνδυασμό μ’ έναν συγκρατημένο αλλά διακριτικά εμφανή μεταφυσικό τόνο. Οι δισδιάστατες και τρισδιάστατες φόρμες των συνθέσεών του, συγκροτούν ένα ενιαίο περιβάλλον με σύγχρονο στίγμα, επίκαιρο και μεστό σε συμβολισμούς, συνδηλώσεις και προεκτάσεις.»

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Μάκης Κυριακόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1975

Σπουδές
2006-2009 Παρακολούθησε το μεταπτυχιακό τμήμα της Α.Σ.Κ.Τ «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης».
1998-2004 Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου. Βαθμός πτυχίου Άριστα.
2000-2003 Γραφιστική στην Α.Σ.Κ.Τ Αθηνών στο Εργαστήρι της Λεόνης Λαμπρινάκου-Βιδάλη.
1999-2003 Χαρακτική στην Α.Σ.Κ.Τ Αθηνών στο Εργαστήρι του Βασίλειου Καζάκου.

Εκθέσεις-δράσεις
2015 Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση “A Room of One’s Own”, Cube gallery, Πάτρα.
2014 Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση “REMATERIALIZING CULTURE”. Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. Επιμέλεια: Μαργαρίτα Καταγά. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αθήνα.
Συμμετοχή στο Project “IMAGO MUNDI – GREECE: TRACES OF TODAY” Benetton Foundation. Επιμέλεια:
Πολύνα Κοσμαδάκη, Αναστασία Καραγγέλου.
Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση “VANITAS-ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΑ”. Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Παλαιά Δημοτικά Λουτρά Πάτρας.
Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση «DIGITIZE» [.BOX]. Επιμέλεια: Γούλα Παπαδοπούλου. Μιλάνο, Ιταλία.
2013 Συμμετοχή στο “1 SITE SPECIFIC FESTIVAL”, Βυρσοδεψείο, Αθήνα.
Συμμετοχή στο “Video Art Festival Miden”, στο πρόγραμμα Digitize, Καλαμάτα.
Παρέδωσε κύκλο σεμιναρίων στο παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του προγράμματος E.T.R.A (Education Through Rehabilitative Art-photo), Πάτρα.
2012 Ατομική έκθεση, Cube gallery, με τίτλο “IN TREATMENT”, Πάτρα.
2010 Συμμετοχή στο φεστιβάλ “MIRFESTIVAL 2010”, με την διαδραστική εγκατάσταση “Interactive Park Provider”, Αθήνα.
Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση “INSIDE OUT”, με την βίντεο-εγκατάσταση (the warfare), Bydgoszcz, Πολωνία.
2009 Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση “WHY CINEMA NOW”, με την βίντεο-εγκατάσταση (EDEN), στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, MIET.
Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση “CONTAINER” με Documentation του έργου (chat & flirt project), Αλευρόμυλοι Σαραντοπούλου, Αθήνα.
2008 Συμμετοχή με το video “makisgame”, στην έκθεση «Δημιουργώ άρα υπάρχω» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
2007 Δράση στο χώρο της D624 με την δημιουργία του “summertime chat&flirt project”. Ένας πειραματισμός επάνω στη δημιουργία πορτρέτων με P.C, ως νέα ταυτότητα για επικοινωνία στο διαδίκτυο, Αθήνα.
2006 Συμμετοχή με το video “makisgame” στο ATTITUDE – video /short & experimental film / photography festival 2006, Πίτολα, Σκόπια.
Συμμετοχή στο φεστιβάλ “ΚΟΔΡΑ 06”, με performance, site specific video installation και interactive Flash page, Θεσσαλονίκη.
Συμμετοχή με 3D Animation “ADEM-ADAM” στο “ART TECH MEDIA 06”, Ισπανία.
Συμμετοχή με video εγκατάσταση στο “International Winter Festival” στο Σαράγιεβο, ως μέλος της
Ελληνικής αποστολής του Υπουργείου Πολιτισμού.
2005 Δράση στο χώρο της D624 με την δημιουργία του “POP-UP Project”. Μία παρεμβολή σε ιστοσελίδες διάφορων γκαλερί (Els Hanappe, Vamiali’s, dot gallery κ.α) και εγκατάσταση VIDEO και σχεδίων.
Συμμετοχή στην έκθεση «5 ημέρες εικαστικού video» στο εργοστάσιο της Α.Σ.Κ.Τ cube gallery.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.