Την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, η ατομική έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο “Hemlock”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου 2015.

Η νέα έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη συνοψίζει την καλλιτεχνική του εμπειρία στα ζητούμενα που τον απασχολούν τα τελευταία δέκα χρόνια της δημιουργικής του πορείας. Τελάρα μεγάλων διαστάσεων συνδυάζονται συνθέτοντας σύνολα, με τον αγώνα του χρώματος και της σκιάς πάντα στο επίκεντρο της θεματικής του καλλιτέχνη. Η ζωγραφική του Ανδρεάδη για ακόμα μία φορά σπάει τα στενά πλαίσια των ορίων τον επιφανειών και αναδομείται σε ένα ευρύτερο πεδίο μέσα απο την συμπαράθεση, την αποκόλληση, την προσκόλληση και την επικάλυψη, εξερευνώντας τα όρια του κορεσμού της φόρμας και της αντίληψης της καλλιτεχνικής μονάδας.

Η έννοια του δίπτυχου, τρίπτυχου και πολύπτυχου έργου επανέρχονται και αναπλαισιώνονται με πρωτοτυπία και στιβαρότητα. Έργα ακουμπισμένα στο έδαφος, έργα ολόκληρα ή κομμένα, με ρόλο πρωτέυοντα ή και συμπληρωματικό, οδηγούν τον θεατή πέρα απο την στερεότυπη θέαση του ζωγραφικού αποτελέσματος, σε μία σχέση υπαρξιακή με το αντικείμενο, σε μία δόνηση που συναντάει κανείς στις ατμόσφαιρες τελετουργιών και λατρείας. Αυτή η νέα αγιογράφιση του κενού, χωρίς όνομα και πρόσωπο, είναι η ουσία της έρευνάς του.

Η επιδεξιότητα του χρώματος, της φόρμας και της σύνθεσης είναι μόνο το καλωσόρισμα στον αφηρημένο εννοιακό χώρο που τόσο εύστοχα και συγκεκριμένα εκείνος ορίζει. Πάνω απο όλα, ο Ανδρεάδης επαναφέρει το ζητούμενο της απλότητας και της πνευματικής διάυγειας μέσα απο την ζωγραφική της αφαίρεσης, την μάχη του οργανικού με το ανόργανο, προσφέροντας εκ νέου ανάσα, ζωή και σημασία σε διαχρονικά εικαστικά ερωτήματα.

Το κώνειο (αγγλ. hemlock) είναι φυτικό δηλητήριο. Οφείλει την ονομασία του στο ρήμα “κωνάω”, που σημαίνει “περιστρέφω” (αρχ. ελλ. παράγωγο “κώνος” = σβούρα).

* Φωτογραφία: Hemlock 2015, installation view