Το πολύπτυχο έργο ”holy purple” της Ανδρονίκης Μαραθάκη και των συνεργατών της, παρουσιάζεται στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις 22.30, με τη σκηνική μορφή hiding in holy purple και στις 26 Σεπτεμβρίου, από τις 17.00 έως τις 23.00, με την εγκατάσταση turning in holy purple, προσκαλώντας αυτή τη φορά το ευρύ κοινό να καταλάβει τον ίδιο χώρο.

Το ”holy purple” είναι ένα έργο κίνησης από κίνηση πάνω σε ένα έδαφος που κινείται. Σε ένα έδαφος που δεν σ’ αφήνει να αναγνωρίσεις το που θα είναι η γη στο επόμενο βήμα σου. Ως «μωβ περιοχή» ορίζει μια περιοχή αμφισβητήσιμη. Μία περιοχή, που επεκτείνεται πέραν της τοπολογικής της σημασίας, και γίνεται ένας κοινός τόπος μέσα στον οποίο είναι αδύνατον να διακρίνουμε που, πότε και πως θα ισορροπήσουμε. Κάθε επόμενο βήμα σε αυτόν αναζητά το έδαφος που θα το στηρίξει και θα επηρεάζεται από την δική μας ευελιξία σε κάθε προσδοκία μας.

Διαμορφώθηκε μέσα από τη σύνθεση σχέσεων, δηλαδή από την σύνθεση κίνησης, τάσεων και κινητικοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα σημεία του σώματος, σε δύο ή περισσότερες διαστάσεις του σώματος, σε δύο ή περισσότερα σώματα ανθρώπων, των δύο χορευτριών, των χορευτριών και των θεατών. Η οργάνωση του δεν συγκεντρώθηκε στο κάθε ένα από αυτά, αλλά στο πως σχετίζονται αυτά. Τα συνθετικά του στοιχεία είναι μεταβλητά. Ίσως το αποτέλεσμα να διαβάζεται ως ραθυμία για ένα επόμενο βήμα. Ίσως να θυμίζει τα όνειρα. Αυτά που ό,τι τα συνθέτει δεν έχει τόσο σημασία, όσο έχει το πώς τα στοιχεία τους συσχετίζονται ενώ ξυπνάμε.

hiding in holy purple

Εδώ, μελετώντας τη φύση τ@ «χορευτ@» προτείνει μια διαδρομή πέντε σταδίων για δύο ερμηνεύτριες. Οι σχέσεις τους, άλλοτε απομονωμένες, άλλοτε ετεροχρονισμένες, με κενό ανάμεσα ή σε σύγκρουση, εφευρίσκουν φευγαλέα κάποια λεπτά συντονισμού.

Αντανακλούν τις τάσεις και τις κινητικότητες που αναπτύσσονται ανάμεσα στα σημεία του ανθρώπινου σώματος. Η εστίαση προσοχής είναι στις σχέσεις αντί στα πράγματα.

turning in holy purple

Δύο συμμετέχοντες από το κοινό μοιράζονται για 20 λεπτά την εμπειρία ενός κινούμενου εδάφους που αλλάζει κλίση ανάλογα με τη μεταφορά του βάρους τους. Πώς θα αναπτύξουν τη δική τους σχέση; Τι θα ενεργοποιήσει κάθε επόμενο βήμα τους;

Η διαχείριση του βάρους και των μετατοπίσεων τους αφορούν τις στιγμιαίες τους επιλογές που εδώ αποκαλύπτονται έμπρακτα μπροστά μας. Καθώς απολαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και απελευθερώνονται μέσω της σχέσης, ανακαλύπτουν τις διάφορες διαστάσεις στο σώμα τους, τη σχέση τους με τον χώρο και τον χρόνο και την ισορροπία και ανισορροπία όλων αυτών. Ούτως ή άλλως, η συσχέτιση με τ@ όποι@ παρτενέρ σε αυτό το κινούμενο έδαφος είναι αναπόφευκτη και ο κοινός τόπος της «συγκατοίκησης» αναγκαιότητα για ένα υγιές μέλλον για όλους. Έστω και 20λεπτο.

Η Ανδρονίκη Μαραθάκη ξεκίνησε με την ομάδα της μια διαδρομή διαμόρφωσης του έργου, ενώ πραγματευόταν τη ρευστότητα της κατάστασης. Τον περασμένο Απρίλιο μοιράζεται την τελική φάση προβών του hiding in holy purple στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, ενώ η ολοκλήρωση του έργου βρίσκεται σε μια συνεχή αναμονή. Μεταξύ των προβών και της ενδεχόμενης παρουσίασης του, «τραβιέται» ένα νήμα από το πλέγμα του προς κάθε κατεύθυνση που εκκινεί διαλόγους στο δημόσιο χώρο, εν μέσω του γενικού περιορισμού της κυκλοφορίας. Τότε προκύπτει και ο πρώτος κύκλος επαφής με την εγκατάσταση turning in holy purple, προσκαλώντας οκτώ (8) ανθρώπους διαφόρων πεδίων των τεχνών για να «διαπραγματευτούν» το βάρος τους στην πλατφόρμα και το «βάρος» της γνώμης τους σε διαλογους με τα μέλη της ομάδας. Την ίδια στιγμή το κοινό επενεργεί από απόσταση «ασφαλείας» μέσω της ψηφιακής μορφής του έργου gardening the holy purple, αφήνοντας το δικό του ίχνος σε ό,τι μέχρι τότε διαμορφώνεται.