Hypnos Project

Ένα φεστιβάλ με θέμα το τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κοιμόμαστε

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κοιμάται; Πώς περνάμε το 1/3 της ζωής μας; Στον ύπνο αποκαλύπτεται ο κρυφός, απωθημένος εαυτός του ανθρώπου, αλλά συγχρόνως ο ίδιος γίνεται σώμα ευάλωτο.

To Hypnos Project είναι φεστιβάλ της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, το οποίο περιλαμβάνει έκθεση έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, περφόρμανς και sleepovers, ηχητικά έργα και περιπατητικές δράσεις, συζητήσεις, θεατρική παράσταση, ένα pyjama party και μια ειδική περιοδική έκδοση. Συγκεντρώνει ιστορικά αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης, νέα έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και αρχειακό υλικό που προέρχεται από εγγραφές και μεταγραφές της εγχώριας λαϊκής κουλτούρας, σε μια δοκιμασία αλληλεπίδρασης και μεταλλαγής.

Γιάννης Μόραλης,Γυμνό_p

Κεντρική έκθεση | Εγκαίνια: 18 Απριλίου 2016 | 20:00
Εικαστική έκθεση με 65 έργα τέχνης στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης και στο κτίριο του Ιδρύματος Ωνάση (Λ. Αμαλίας 56). Η έκθεση συγκεντρώνει ιστορικά αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης, νέα έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και αρχειακό υλικό που προέρχεται από εγγραφές και μεταγραφές της εγχώριας λαϊκής κουλτούρας, σε μια δοκιμασία αλληλεπίδρασης και μεταλλαγής.

Περφόρμανς από τα ΦΥΤΑ | 18 Απριλίου | Στέγη
Στα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί περφόρμανς από τα ΦΥΤΑ, βασισμένη στην κοίμηση και αφύπνιση του Έθνους και της Γλώσσας του.
Είσοδος ελεύθερη

Περφόρμανς του Χριστόδουλου Παναγιώτου | 23-24 Απριλίου, 20:00 | Ίδρυμα Ωνάση (Λ. Αμαλίας 56)
Μια περφόρμανς-διάλεξη του Χριστόδουλου Παναγιώτου, σε συνεργασία με τον χορευτή Jean Capeille, με τίτλο Dying on Stage, ένας στοχασμός για την αδυναμία σκηνικής αναπαράστασης του θανάτου.
Είσοδος ελεύθερη

Περφόρμανς από την ομάδα Nova Melancholia | 7-8, 14-15, 21-22 & 28-29 Μαΐου, 21:00 | Γαλαξία & Σφιγγός
Μία πρωτότυπη περφόρμανς, βασισμένη στο αφήγημα Ο νεκρός του Georges Bataille, από τη σύγχρονη ομάδα θεάτρου και περφόμανς Nova Melancholia.
Διάρκεια: 1 ώρα
Εισιτήρια: Κανονικό: 7€
Μειωμένο/Φίλοι/Mικρή παρέα (5-9 άτομα): 5€
ΑΜΕΑ / συνοδός ΑΜΕΑ / Άνεργοι / Μεγάλη παρέα (10 άτομα +): 3€

Επιμέλεια έκθεσης και περφόρμανς: Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης

Δράσεις Hypnos Project:
Διαλέξεις και συζητήσεις | 12 Απριλίου, 19:00 | Μικρή Σκηνή
Στο πλαίσιο του Hypnos Project, ερευνητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες θα προσεγγίσουν τρεις βασικές θεματικές: την αϋπνία, τα όνειρα και το θάνατο. Αϋπνία, Ομιλητές: Κώστας Γεμενετζής, Κώστας Σολδάτος, Δρ. Χαρά Τσέκου Συντονισμός: Αμάντα Μιχαλοπούλου
Είσοδος ελεύθερη

Κλινική Ύπνου | 19-24 Απριλίου & 6-10 Μαΐου | Στέγη
Για 10 ημέρες θα λειτουργήσει κλινική ύπνου εντός της Στέγης, όπου θα καταγράφονται οι σωματικές αντιδράσεις και τυχόν διαταραχές των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Συμμετοχή δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο [email protected]

Diotima Quartet | 20 Απριλίου, 21:00 | Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός (πλ. Καρύτση 8, Αθήνα)
Το σπουδαίο γαλλικό κουαρτέτο Diotima θα παρουσιάσει στον Παρνασσό ένα πρόγραμμα νυχτερινό, στο πλαίσιο του Ύπνος Project. Θα ακούσουμε το Ainsi la nuit του μεγάλου συμφωνιστή του 20ού αιώνα Henri Dutilleux (1916-2013) και το Métamorphoses nocturnes από το πρώιμο έργο του σημαντικού Ούγγρου συνθέτη György Ligeti (1923-2006). Τέλος, ένα έργο που σηματοδότησε την αυγή του μουσικού 20ού αιώνα, το εξαίσιο Verklärte Nacht op.4, του Arnold Schönberg (1874-1951), ένα έργο αφηρημένης προγραμματικής μουσικής χωρίς λόγια, βασισμένο όμως σε ποίημα του R. Dehmel.

Εισιτήρια:
Κανονικό: 7 € Zώνη ΤετARTης / 10 – 15 – 18 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 9 – 12 – 15 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 8 – 11 – 14 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

«Αποχαιρετισμοί», διάλεξη με τη Χριστιάνα Γαλανοπούλου | 7 & 8 Μαΐου, 20:00 | Ίδρυμα Ωνάση (Λ. Αμαλίας 56)
Ακολουθώντας τις Κοιμώμενες κόρες στα μυστικά μονοπάτια του ύπνου τους, η ιστορικός τέχνης Χριστιάνα Γαλανοπούλου μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι σε έργα τέχνης διαφορετικών εποχών, σε κείμενα, τόπους, αρχαιολογικούς χώρους, στιγμές της σύγχρονης πραγματικότητας και ιστορίες ανθρώπων, υφαίνοντας μια αφήγηση για τη ζωή, το επέκεινα και το εσαεί.
Είσοδος ελεύθερη

Διαλέξεις και συζητήσεις | 9 Μαΐου, 19:00 | Μικρή Σκηνή
Σώμα: Ύπνος, θάνατος και ανάσταση
(Συντονισμός – επιμέλεια: Δημήτρης Παπανικολάου).
Είσοδος ελεύθερη

Polysomnogarden | 19 Μαΐου – 2 Ιουνίου | Ευρυδάμαντος & Γαλαξία
Τα ιατρικά δεδομένα από την κλινική ύπνου θα αποτελέσουν πρώτη ύλη για τη δημιουργία εικαστικής εγκατάστασης της Μαρίνας Γιώτη, όπου τα στάδια του ύπνου θα μετουσιωθούν σε ένα μεταβαλλόμενο εικαστικό περιβάλλον με ήχους από τον Coti K, φώτα, προβολές και κινητικά γλυπτά.
Είσοδος ελεύθερη

Κινηματογραφικός μαραθώνιος Let’s (not) go to sleep | 13 & 14 Μαΐου, 22:00 | Μικρή Σκηνή
Για 24 ώρες παρουσιάζονται, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης ταινίες και ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το θέμα του ύπνου.
Επιμέλεια: Ηλίας Φραγκούλης
Ενιαίο εισιτήριο για όλη τη βραδιά 7€
Μειωμένο/Φίλοι/Mικρή παρέα (5-9 άτομα): 5€
ΑΜΕΑ / συνοδός ΑΜΕΑ / Άνεργοι / Μεγάλη παρέα (10 άτομα +): 3€

Six d.o.g.s pyjama party | 14 Μαΐου, 00:00 | Σε όλους τους ορόφους της Στέγης
Σε όλους τους ορόφους της Στέγης, από τα μεσάνυχτα έως το ξημέρωμα, περισσότεροι από 20 dj’s συμμετέχουν σε ένα αξέχαστο μεταμεσονύχτιο pyjama πάρτι.
Διάρκεια: μέχρι τα ξημερώματα
Εισιτήρια: 5€ (χωρίς ποτό)

Διαλέξεις και συζητήσεις | 16 Μαΐου, 19.00 | Μικρή Σκηνή
Όνειρα (μια συζήτηση με τον Dany Nobus, ψυχαναλυτή και διευθυντή του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο)
Είσοδος ελεύθερη

Ηχητικός περίπατος και ηχητική εγκατάσταση στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών | 28 Μαΐου – 19 Ιουνίου 2016 | Α’ Κοιμητήριο Αθηνών
Ο εικαστικός Νίκος Αρβανίτης επέλεξε για την ηχητική του εγκατάσταση το χώρο των ζωντανών, το κυλικείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αφουγκραστεί λέξεις, φράσεις, παύσεις και σιωπές των επιφανών «ενοίκων» του κοιμητηρίου.

Ο μουσικός Δημήτρης Καμαρωτός επέλεξε μια διαδρομή πλάι στους κοιμώμενους, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί ανάμεσα σε πολύ σημαντικά έργα τέχνης αλληλεπιδρώντας με το φυσικό ηχοτοπίο.

The Theta Series – Ολονυχτία στη Στέγη | 29 Μαΐου, 22:00 | Κεντρική Σκηνή
Για μία νύχτα, θα πραγματοποιηθεί ολονύχτιο βιωματικό δρώμενο στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τη χορογράφο και υπότροφο του Ιδρύματος Ωνάση, Αποστολία Παπαδαμάκη, σε συνεργασία με τον συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη.
Διάρκεια: μέχρι το πρωί (οι συμμετέχοντες θα πάρουν πρωινό)
Κανονικό: 15€
Μειωμένο/Φίλοι/Mικρή παρέα (5-9 άτομα): 12€
ΑΜΕΑ / συνοδός ΑΜΕΑ / Άνεργοι / Μεγάλη παρέα (10 άτομα +): 10€

Φωτογραφικές προβολές σε κτίρια της Αθήνας | 18 Απριλίου – 19 Ιουνίου
Καλλιτέχνες, χορευτές, ηθοποιοί φωτογραφίζονται από τον Παύλο Φυσάκη την ώρα που κοιμούνται και οι φωτογραφίες τους θα προβάλλονται σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ σε κτίρια στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη Λ. Συγγρού κ.ά.

Hypnos issue
Το Hypnos Project θα πλαισιωθεί από μια δίγλωσση ανεξάρτητη έκδοση ευρείας κυκλοφορίας με θέμα τον ύπνο. Ακαδημαϊκοί, ειδικοί και συγγραφείς προσεγγίζουν με πρωτότυπα κείμενα το θέμα του ύπνου, ο καθένας από τη δική του πλευρά, συνθέτοντας ένα πολυφωνικό και πρωτότυπο ανθολόγιο, στο οποίο η κοινωνιολογία συνυπάρχει με τις στρατιωτικές σπουδές, η αρχιτεκτονική με την κλασική φιλολογία, το διήγημα με την προσωπική μαρτυρία.

Μεταξύ άλλων, στο Hypnos issue γράφουν οι: Δήμητρα Βογιατζάκη, Joanna Bourke, Simon Critchley, Βασιλική Κόκκορη, Ηλίας Μαγκλίνης, Σοφία Νικολαΐδου, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Άννα Παπαέτη, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Δημήτρης Παπανικολάου, Άρης Σαραφιανός, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 10 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.