Για έκτη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Schwarz προσκαλεί νέους ταλαντούχους διεθνείς καλλιτέχνες να περάσουν μία εβδομάδα στην Ελλάδα, στο ακριτικό νησί της Σάμου, σε μια καλλιτεχνική συνύπαρξη που έχει ως στόχο να συμβάλλει στη καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της Τέχνης. Μια πλατφόρμα δημιουργικής εργασίας, ανταλλαγής πολιτιστικών απόψεων αλλά και μουσικών διαλόγων που ζωντανεύει κάθε χρόνο στη Σάμο, σε κομβικό σημείο, μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Έχοντας παρουσιάσει πέντε κατά σειρά μουσικά φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου (Samos Young Artists Festival) από το 2010 μέχρι σήμερα, τρεις εκθέσεις διεθνούς φήμης καλλιτεχνών (Harun Farocki /2012, Slavs and Tatars / 2013, Nevin Aladağ /2014) αλλά και σημαντικές θεατρικές παραγωγές, το Eλληνογερμανικό Πολιτιστικό Κοινωφελές Ίδρυμα Schwarz Foundation συνεχίζει για 6η χρονιά το έργο του με τη διοργάνωση ξεχωριστών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Συναυλίες και εκθέσεις που χρηματοδοτούνται από ιδιωτική πρωτοβουλία και υποστηρίζονται ενεργά από Πρεσβείες, Ιδρύματα, τον Δήμο Σάμου και τοπικούς οργανισμούς.

Και αυτό το καλοκαίρι, ο εκθεσιακός χώρος Art Space Pythagorion, φιλοξενεί από τις 20 Ιουλίου μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου, την έκθεση μιας διεθνώς αναγνωρισμένης καλλιτέχνιδος. Η φετινή καλεσμένη είναι η Aleksandra Domanovic και ανήκει στην γενιά του Διαδικτύου. Γεννήθηκε το 1981 στο Νόβι Σαντ, της τέως Γιουγκοσλαβίας και σπούδασε αρχικά αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Lubiljana ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Πρόσφατα της απονεμήθηκε το βραβείο Ars Viva 2014/15.

Το Διαδίκτυο αποτελεί το χώρο εργασίας της Aleksandra Domanovic. Τα έργα της πραγματεύονται ψηφιακές εικόνες οι οποίες επεξεργάζονται από την ίδια και δημιουργούν στη συνέχεια νέα αφηγηματικά πλαίσια. Η Domanovic δουλεύει με εικόνες και πληροφορίες. Eπεμβαίνοντας στο νόημα και τη διάταξή τους οδηγείται σε διαφορετικά πλαίσια και νέες ιστορικές συνθήκες. Τα έργα της δημιουργούν ιδιόμορφα συστήματα ταξινόμησης και συνειρμικές αλληλουχίες που μπορεί να περιλαμβάνουν προσωπικές ιστορίες της καλλιτέχνιδος αλλά και θέματα που αφορούν γεωπολιτικές συγκρούσεις ή την εμφάνιση του διαδικτύου. Τέλος, γίνεται αναφορά στον υποβαθμισμένο ή περιορισμένο ρόλο των γυναικών στον τομέα των τεχνολογικών καινοτομιών.

Τα έργα της Aleksandra Domanovic έχουν εκτεθεί διεθνώς σε πολυάριθμες εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών και ομαδικών εκθέσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα: στο Kunstverein Hildesheim, στην Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Γλασκόβης, στο Art Basel Miami Beach, στο Frieze της Νέας Υόρκης, στο Κunstlerhaus Bethanien του Βερολίνου, στην Kunsthalle της Βασιλείας, στην P 74 Lubiljana, στο Passerelle Centre dárt contemporain της Βρέστης, στο SPACE του Λονδίνου, στη Μπιενάλε της Σαγκάης, στην Kunsthalle του Αμβούργου, στο Νέο Μουσείο της Νέας Υόρκης, στην Kunsthalle της Βιέννης, στην Kunsthalle του Dusseldorf και στο Δυτικό Μέτωπο του Βανκούβερ.