Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων παρουσιάζει το Oκτέτο του Schubert σε live streaming από το Μέγαρο Μουσικής

ELSON

Ένα από τα πλέον αριστουργηματικά έργα της ευρωπαϊκής μουσικής δωματίου, το οποίο εξακολουθεί να γοητεύει το κοινό σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 200 χρόνια μετά τη σύνθεσή του

11 Μαρτίου 2021

Το Megaron Online καλωσορίζει την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), την πρώτη ορχήστρα νέων in residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια διαδικτυακή πρεμιέρα, την Πέμπτη 11 Μαρτίου στις 20:30, που θα μεταδοθεί από το site και το fb του ΜΜΑ. Το νεανικό σύνολο θα ερμηνεύσει σε δωρεάν live streaming, με τη δική του φρέσκια ματιά, το Οκτέτο σε φα μείζονα, D. 803 του Franz Schubert, ένα από τα πλέον αριστουργηματικά έργα της ευρωπαϊκής μουσικής δωματίου, το οποίο εξακολουθεί να γοητεύει το κοινό σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 200 χρόνια μετά τη σύνθεσή του.

Στη συναυλία συμμετέχουν, ως κλαρινετίστας, ο Διονύσης Γραμμένος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της ΕΛΣΟΝ, και η Γαλλίδα βιολονίστα Alexandra Soumm. Λαμβάνουν επίσης μέρος οι μουσικοί: Γιώργος Μπάνος (β΄ βιολί), Άλκηστις Μισούλη (βιόλα), Αναστασία Δεληγιαννάκη (βιολοντσέλο), Κωνσταντίνος Σηφάκης (κοντραμπάσο), Ανδρέας Ανθόπουλος (φαγκότο) και Άγγελος Σιωράς (κόρνο).

Franz Schubert (1797 – 1828) | Οκτέτο σε φα μείζονα, D. 803

Το Οκτέτο σε φα μείζονα, παραγγελία στον Schubert του Aυστριακού κόμη Ferdinand von Troyer, ξακουστού κλαρινετίστα του καιρού του, γράφτηκε τον Μάρτιο του 1824 και αποτελεί μια σπάνια συνθετική φόρμα. Πρωτοπαρουσιάστηκε λίγους μήνες αργότερα από τον φον Τρόγιερ σε συναυλία στην κατοικία του αρχιδούκα Ροδόλφου, σημαντικού προστάτη των τεχνών, εκείνη την εποχή. Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα ντιβερτιμέντο μεγάλης κλίμακας που χαρακτηρίζεται από πνεύμα ζωηρότητας και αισιοδοξίας και δεξιοτεχνική γραφή στα μέρη για σόλο κλαρινέτο, αλλά και για κλαρινέτο και φαγκότο. Στα βασικά μουσικά θέματα του πρώτου μέρους του ο ακροατής αναγνωρίζει εύκολα τη μελωδία του περίφημου τραγουδιού του Schubert «Ο Οδοιπόρος» [“Der Wanderer”].

O κλαρινετίστας και αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος…

ELSON

… έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Σημείωσε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία το 2008, όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU και τον τίτλο του «Νέου ευρωπαίου μουσικού της χρονιάς», συμπράττοντας με τη Vienna Symphony Orchestra στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ της Βιέννης μπροστά σε 50.000 θεατές και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για περισσότερες από 20 χώρες. Είναι ο πρώτος μουσικός πνευστού οργάνου (κλαρινέτο) στην ιστορία του διαγωνισμού που έχει τιμηθεί με τη διάκριση αυτή.

Εμφανίζεται τακτικά σε μεγάλα συμφωνικά κέντρα της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου, του Άμστερνταμ, του Λονδίνου, της Βιέννης και του Παρισιού, ενώ έχει δώσει ζωντανές συναυλίες που μεταδόθηκαν από μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης.

Έκανε το ντεμπούτο του ως αρχιμουσικός σε ηλικία 21 ετών με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με σύνολα και πολιτιστικούς φορείς διεθνούς κύρους, όπως η Όπερα του Καναδά («Ευγένιος Ονιέγκιν» του Tchaikovsky, «Η απαγωγή από το σεράι» του Mozart), η Ορχήστρα Δωματίου της Σκάλας του Μιλάνου με σολίστ τη διάσημη πιανίστα Khatia Buniatishvili (Δεύτερο κοντσέρτο του Rachmaninoff), η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης, η Ορχήστρα Δωματίου του Βελγίου («Μαγικός Αυλός» του Mozart), η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μάλτας (στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο προεδρικό γκαλά), αλλά και οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Οδησσού και Ταϊλάνδης (Συμφωνίες των Nielsen και Βrahms αντίστοιχα).

Tη σεζόν 2020 – 21 ο Διονύσης Γραμμένος είναι κορυφαίος αρχιμουσικός της English Touring Opera στην παρουσίαση της όπερας «Λα Μποέμ» του Puccini και διευθύνει, μεταξύ άλλων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της επετειακή συναυλία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Επίσης, είναι ο πρώτος Έλληνας μαέστρος που κλήθηκε να συμμετάσχει στο Μουσικό Φεστιβάλ του Άσπεν (ΗΠΑ).

Του έχουν απονεμηθεί το διεθνές βραβείο τέχνης ”Leonardo da Vinci”, το βραβείο “Rising Star” του ECHO και το χρυσό μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών, ενώ πρόσφατα επιλέχθηκε ως “European Young Leader” από το think-tank Friends of Europe υπό την καθοδήγηση του Jean-Claude Juncker. Ηχογραφεί για τις εταιρείες Warner Classics και naïve.

Η Γαλλίδα βιολονίστα Alexandra Soumm…

…εμφανίζεται τακτικά ως σολίστ με μερικές από τις σπουδαιότερες ορχήστρες παγκοσμίως, όπως, μεταξύ άλλων, οι Φιλαρμονικές του Λος Άντζελες και του Ισραήλ, η Εθνική Συμφωνική της Δανίας, οι Συμφωνικές Ορχήστρες NHK (Ιαπωνία), της Γαλικίας, του Ντιτρόιτ, της Βαλτιμόρης και της Λουιζιάνας. Έχει δώσει σόλο ρεσιτάλ στο Αμφιθέατρο του Λούβρου (Παρίσι), στο Θέατρο Herbst (Σαν Φρανσίσκο), στo BOZAR (Βρυξέλλες), στο Wigmore Hall (Λονδίνο) και στα Φεστιβάλ Deauville, Schleswig-Holstein, Verbier, Sommets Musicaux του Γκστάαντ καθώς και στο Φεστιβάλ της Βάρνας. Θερμή υποστηρίκτρια της νέας γενιάς μουσικών, η Σουμ έχει συμπράξει με την Ορχήστρα Νέων της Αμερικής, τη Γαλλική Ορχήστρα Νέων, ενώ για πάνω από 10 χρόνια διατηρεί στενές σχέσεις με τη Διεθνή Ακαδημία Seiji Ozawa στην Ελβετία. Γεννημένη στη Μόσχα, η Αλεξάνδρα Σουμ άρχισε βιολί σε ηλικία πέντε ετών και έκανε το ντεμπούτο της δύο χρόνια μετά. Στη συνέχεια, θήτευσε δίπλα στον γνωστό μουσικοπαιδαγωγό Boris Kuschnir στη Βιέννη, όπου κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Eurovision Young Musicians (2004).

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ)…

… ιδρύθηκε το 2017 από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο και αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και από Έλληνες που ζουν το εξωτερικό. Ως σήμερα, περισσότεροι από 100 Έλληνες μουσικοί έχουν επιλεγεί, κατόπιν ακροάσεων, να συνεργαστούν με την Ορχήστρα, ενώ πάνω από 1.500 νέοι έχουν λάβει μέρος σε εκπαιδευτικές της δράσεις. Έχει πραγματοποιήσει δέκα συναυλίες στην Ελλάδα συμπράττοντας με διάσημους σολίστ, ενώ έχει επίσης αναθέσει σε δύο συνθέτες να γράψουν νέα έργα για την Ορχήστρα. Σημαντικά ορόσημα στη μέχρι στιγμής πορεία της ήταν η συμμετοχή νέων μουσικών της ΕΛΣΟΝ σε συναυλίες στην Αθήνα και τη Ραβένα, στις οποίες παρουσιάστηκε η Ενάτη του Beethoven υπό τον Riccardo Muti στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, καθώς και η ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση της Πρώτης Συμφωνίας του Gustav Mahler σε μεταγραφή για σύνολο 15 μουσικών, υπό τον διεθνούς φήμης αρχιμουσικό Johannes Debus, μουσικό διευθυντή της Canadian Opera Company και τακτικό προσκεκλημένο μαέστρο της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης. Έχει επίσης προσκληθεί να πραγματοποιήσει την εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ Young Euro Classic στο Konzerthaus του Βερολίνου.

Πρόσφατα, το έργο και η ποιότητα της ΕΛΣΟΝ αναγνωρίστηκαν και με την επιλογή της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων (European Federation of National Youth Orchestra). Από τον Οκτώβριο του 2020 η ΕΛΣΟΝ είναι ορχήστρα νέων in residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

*Cover Photo: Άγγελος Σιωράς © Κατερίνα Σαμαρτζή, Alexandra Soumm © Béatrice Cruveiller, Αναστασία Δεληγιαννάκη © Marie-Elise Wiemuth, Ανδρέας Ανθόπουλος © Παναγιώτης Γιαννάκας.

Άλκηστις Μισούλη © Πάνος Ηλιόπουλος, Γιώργος Μπάνος © Studio Kitrinakis, Κωνσταντίνος Σηφάκης © Ανδρομάχη Κόμματου, Διονύσης Γραμμένος © Marco Borggreve

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 | 20:30

*Διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες.

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.