Η γκαλερί Δύο Χωριά στη Μύκονο παρουσιάζει την ομαδική έκθεση ”Bums” σε επιμέλεια της κολεκτίβας SKIP Gallery

Bums - γκαλερί Δύο Χωριά

Aπό τις νωπογραφίες του Μικελάντζελο μέχρι το Vénus à son miroir του Βελάθκεθ, τα οπίσθια υπήρξαν ένα οικουμενικό και αποδεκτό θέμα

12 Ιουλίου 2021
- 15 Αυγούστου, 2021

Η ομαδική έκθεση ”Bums” σε επιμέλεια της κολεκτίβας SKIP Gallery παρουσιάζεται στην γκαλερί Δύο Χωριά στη Μύκονο από τις 12 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου 2021.

Σε όλη την ιστορία της τέχνης, ως αναπαράσταση ρώμης ή ηδονοβλεπτικού ερωτισμού, από τις νωπογραφίες του Μικελάντζελο μέχρι το Vénus à son miroir (Η Αφροδίτη του καθρέφτη) του Βελάθκεθ και μέχρι την περιβόητη Étude de fesses (Μελέτη γλουτών) του Βαλοτόν, τα οπίσθια υπήρξαν ένα οικουμενικό και αποδεκτό θέμα· εντούτοις σπάνια έχουν αφιερωθεί ολόκληρες εκθέσεις αποκλειστικά σε αυτό.

Τίποτα δεν είναι τόσο θεμελιώδες και βαθιά ριζωμένο στον ανθρώπινο ψυχισμό όσο τα οπίσθια: η εξέλιξη επιτάσσει ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την έλξη που ασκούν. Όταν συναντήθηκαν ο Lee Baker και η Catherine Borowski (οι ιδρυτές της κολεκτίβας SKIP Gallery), ο Baker της ανακοίνωσε πως είναι λάτρης των οπισθίων.

Bums - γκαλερί Δύο Χωριά
Paul Kindersley, Bums III_Acrylic ink and pastels on paper_24x32cm_2021
Bums - γκαλερί Δύο Χωριά
Ally Rosenberg, Assumptions Assumptions, Expanding foam, OSB board, ceramic tiles & lacquered paint, 103 x 72 cm, 2021

Αυτό σάστισε την Borowski, καθώς εκείνη προτιμά τα στήθη και δεν είχε καν κοιτάξει ποτέ τα οπίσθιά της. Αυτό οδήγησε σε μια βαθιά ενδοσκόπηση, παρατήρηση (και συμφιλίωση). Η Borowski δημιούργησε ένα γλυπτό που καταπιάνεται με αυτή τη νέα πραγματικότητα και ονομάζεται ”Tits as Ass”, και βάλθηκε να δει τον κόσμο των οπισθίων μέσα από τα μάτια του Baker.

Αυτό οδήγησε στην αγορά (πάνω σε κάποιο μεθύσι) ενός πίνακα της Celia Hempton που απεικονίζει τα οπίσθια ενός ξαπλωμένου άντρα και στην πρόταση του Baker να επιμεληθούν μια έκθεση με κεντρικό άξονα αυτόν τον πίνακα και το θέμα των οπισθίων.

Bums - γκαλερί Δύο Χωριά
Dion Kitson_Kick up the arse_Glue and two footballs 2021

Οι Baker & Borowski ίδρυσαν την γκαλερί [κολεκτίβα] SKIP με βάση την αρχή του μη-ελιτισμού και της καθολικής προσβασιμότητας, και επέλεξαν να συνεργάζονται με σκανταλιάρηδες και πνευματώδεις καλλιτέχνες. Η έκθεση ”Bums” [Πισινοί] αποτελεί προέκταση αυτής της φιλοσοφίας, τόσο ως προς το αντικείμενο όσο και ως προς τους καλλιτέχνες.

Bums - γκαλερί Δύο Χωριά
David Shrigley_Untitled_Acrylic on paper_76x56cm_2020

Η SKIP Gallery (2016) είναι μια συνεχής εικαστική συνεργασία, που δημιουργήθηκε από το καλλιτεχνικό δίδυμο Baker & Borowski. Η ιδέα τους είναι να προσφέρουν ευκαιρίες για καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε αναπάντεχα μέρη, χρησιμοποιώντας ένα ειδικά τροποποιημένο κάδο εκσκαφής (skip). Σκοπός τους είναι η SKIP Gallery να αναπτυχθεί ως μια δημοκρατική πλατφόρμα για όλες τις τέχνες.

Έχουν επιμεληθεί μεταξύ άλλων γκαλερί και δημόσιων χώρων τα ακόλουθα: σιδηροδρομικό σταθμό Margate, Margate, Selfridges, Λονδίνο Arnolfini, Bristol, Hoxton Arches, Λονδίνο.

Η Πολιτιστική Πλατφόρμα Δύο Χωριά (2015) είναι μια γκαλερί για σύγχρονη τέχνη και πολιτισμό που ιδρύθηκε το 2015. Επιδιώκει πάντα να βρίσκεται στην αιχμή του πολιτιστικού πειραματισμού στην Ελλάδα και στον κόσμο, εκπροσωπώντας νέους, ανερχόμενους καλλιτέχνες από μικρές περιφερειακές χώρες. Την ίδια στιγμή, τα Δύο Χωριά τρέχουν ένα διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών, διοργανώνουν ομαδικές εκθέσεις και εκδίδουν καταλόγους με καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες που δεν έχουν εκθέσει στην Ελλάδα. Τέλος, τα Δύο Χωριά συμμετέχουν σε συνεργασίες στο πλαίσιο της σχέσης τους με καλλιτέχνες, επιμελητές, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και πολιτιστικούς φορείς. Αυτά εμπίπτουν σε διάφορες κατηγορίες, από κοινωνικές, πολιτιστικές και φιλολογικές σπουδές μέχρι τη μουσική και τις επιτελεστικές τέχνες.

*Cover photo: Elizabeth Prentis_Big Batty Gal

Συντελεστές

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Aggtelek, Sports Banger, Markus Birdman, Jeremy Deller, Maja Djordjevic, Paul Kindersley, Dion Kitson, MC Llamas, Sarah Maple, Elizabeth Prentis, Ally Rosenberg, Sol Golden Sato, Stuart Semple, David Shrigley, Max Siedentopf, Xu Yang

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

12 Ιουλίου –15 Αυγούστου 2021

Καθημερινά, 19:00-24:00 & με ραντεβού (Τηλ: +30 2289026429)

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πλατεία Πανάχρα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.