Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών γιορτάζει τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν στο Ηρώδειο

«Τα πλάσματα του Προμηθέα», η «Έβδομη Συμφωνία» αλλά και το «Πρώτο Κοντσέρτο» του Σοστακόβιτς ηχήσουν στο Ηρώδειο, τιμώντας την επέτειο γέννησης του μεγάλου Γερμανού Κλασικού

Παρόλο που η απρόσμενων διαστάσεων φετινή πανδημία αποτέλεσε τροχοπέδη παγκοσμίως για τον εορτασμό της επετείου των 250 ετών από τη γέννηση του Μπετόβεν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή, έρχεται να θυμίσει εμφατικά τη μείζονος σημασίας αυτή επέτειο, παρουσιάζοντας δύο αριστουργήματα του μεγάλου Γερμανού Κλασικού.

Η σύντομη αλλά δυναμικότατη Εισαγωγή του αρχαιοελληνικής θεματολογίας μπαλέτου Τα πλάσματα του Προμηθέα (1801) κατέχει περίοπτη θέση στο συναυλιακό ρεπερτόριο, σκιαγραφώντας ανάγλυφα τον μυθικό Τιτάνα ως φορέα γνώσης και φώτισης για το ανθρώπινο είδος. Η Έβδομη Συμφωνία (1812), η «αποθέωση του Χορού», όπως τόσο εύστοχα τη χαρακτήρισε ο Βάγκνερ, επιτυγχάνει να εκφράσει, με τα ιδεώδη μουσικά μέσα και με τρόπο διαχρονικά επίκαιρο και οικουμενικό, τη θριαμβική κατάφαση στη Ζωή. Ανάμεσα στα δύο μπετοβενικά έργα, η ακμαία και εξαιρετικά ταλαντούχα πιανίστα Αλεξία Μουζά ερμηνεύει το εκρηκτικό Πρώτο Κοντσέρτο του Σοστακόβιτς, στο οποίο ο αιχμηρός –συχνά σκωπτικός– μοντερνισμός συμπορεύεται ιδανικά με έναν συναισθηματισμό ειλικρινή και συγκινητικό.

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770 – 1827)

Τα πλάσματα του Προμηθέα, Εισαγωγή για ορχήστρα, έργο 43

Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906 – 1975)

Κοντσέρτο για πιάνο, τρομπέτα και ορχήστρα εγχόρδων αρ.1 σε ντο ελάσσονα, έργο 35

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

Συμφωνία αρ.7 σε λα μείζονα, έργο 92

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής

Σολίστ: Αλεξία Μουζά, πιάνο | Γιάννης Καραμπέτσος, τρομπέτα

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 65 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.