“I Miss America”: o Macklin Kowal παρουσιάζει μια διαδραστική performance

I miss America

Στο πλαίσιο της "Gallery Night" 2018

Η Cheapart συμμετέχει στο φετινό “Gallery Night” 2018 που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) και η Art Athina, στο πλαίσιο της Νύχτας Πολιτισμού του Athens Culture Net και του «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων.

Tην Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στην Cheapart, ο Macklin Kowal, ανεξάρτητος επιμελητής και ιδρυτής του Athens Sub Rosa Space, θα παρουσιάσει τη διαδραστική performance “I Miss America” του Αμερικανικού καλλιτέχνη Peter Max Lawrence. Η στιγμιαία μεταμόρφωση μας σε υπερήρωα ως μέρος του έργου του Peter Max Lawrence, μπορεί να πει πολλά για την ‘επιδημική μελαγχολία της εποχής μας’, όπου η παρουσία ενός υπερδύναμου σωτήρα μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με την πολιτική διάσταση της αισθητικής και τα προσωπικά μας ιδεώδη.

Το I Miss America, θέτει ερωτήματα ταυτότητας μέσα στη σύγχρονη πολιτική κουλτούρα. Αντιμετωπίζοντας τη λατρεία των ηρώων ως καθαρά πολιτικό φαινόμενο, ο Lawrence μέσα από το έργο του διερωτάται για το πώς το συναίσθημα της νοσταλγίας, της εκδίωξης και της απομόνωσης συγχωνεύονται, δημιουργώντας μια επιδημική μελαγχολία της εποχής μας, και πως αυτό συνοδεύει σχεδόν πάντα το φιλελεύθερο καπιταλιστικό σχέδιο αυτοδιαχείρησης.

Με μια πράσινη οθόνη εγκατεστημένη στο χώρο της Cheapart, ο Lawrence θα καλεί τους επισκέπτες να συμμετάσχουν στην ίδια τους την μεταμόρφωση σε Wonder Woman. Η δράση αναφέρεται στην αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή Wonder Woman της δεκαετίας του 1970, όπου η ηθοποιός Linda Carter περιστρέφεται σε κύκλο και μεταβάλλεται στην ηρωική πρωταγωνίστρια της σειράς. Η διαδικασία είναι απλή: ο κάθε επισκέπτης ξεχωριστά στέκεται μπροστά στην οθόνη και περιστρέφεται σε κύκλο με τα χέρια απλωμένα. Στη συνέχεια θα γυρίσει άλλη μια φορά, φορώντας μια απλή φορεσιά που θα του παράσχει ο καλλιτέχνης. Η διαδικασία θα κινηματογραφηθεί, δημιουργώντας ένα αρχειακό ντοκουμέντο μετασχηματισμών υπερήρωων. Οι καταγραφές αυτές σε φίλμ αποτελούν το ίδιο το έργο. Η ίδια η πράξη της πρόσκλησης του κοινού, η εξήγηση και εκτέλεση αποτελούν συμπληρωματικές του έργου, ενέργειες.

Ο εμψυχωτικός showman, Lawrence, θα μιλήσει στο κοινό εν μέσω διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα θα εξηγεί τις θεωρητικές πτυχές που συνθέτουν το έργο: τη λατρεία των ειδώλων, το μη ανθρώπινο ως πολιτικό ιδεώδες, τη νοσταλγία και λαχτάρα ως στοιχεία που συνθέτουν τη λαϊκίστική πολιτική; τη θηλυκότητα μέσα από μια αρρενωπή πολιτική κυριαρχία. Χαρισματικός αλλά πάντα καυστικός, ο Lawrence θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ίδια του τη θέση ως υποκινητή της performance. Θα δημιουργήσει ένα μετα-σχόλιο σχετικά με τον άνδρα καλλιτέχνη ως μορφή υποτιθέμενης ‘αντικειμενικότητας’, ως φιγούρα πνευματικά απόμακρη και αποστασιοποιημένη. Ο Lawrence θα εξετάσει αυτά τα συμπεράσματα, καθώς θα εξηγεί την τεχνική διαδικασία και το θεωρητικό πλαίσιο του έργου.

Πολλές δράσεις εξελίσσονται ταυτόχρονα: η πρόσκληση προς το κοινό για συμμετοχή, ένα tutorial που δίνεται από τον καλλιτέχνη συνοδευόμενο από αλλεπάλληλες στρώσεις αυτοκριτικής, ένα συνολικό θέαμα που καταναλώνεται από περαστικούς. Το τελικό αποτέλεσμα είναι βέβαιο ότι θα χαροποιήσει τα μάτια και τα αυτιά του κοινού.

Το I Miss America εμπλέκει και εξελίσσει πολλά από τα θέματα και τις μεθοδολογίες που απασχολούν τον Lawrence στη δουλειά του, όπως δηλαδή τη διαδικασία της συμμετοχής ως εργαλείο έκφρασης, το γλέντι ως αισθητική. Ο καλλιτέχνης εστιάζει στη διασκέδαση ως μάσκα για το ανείπωτο, το ανομολόγητο. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, το απόκρυφο ίσως σχετίζεται με αγωνίες, με την απομόνωση, άγνοια, και αυτοαποστροφή. Έτσι, ο καλλιτέχνης τοποθετεί την αισθητική σε ένα ευρύτερο πλαίσιο; με ένα σύνολο θεμελιωδών ανησυχιών που σχεδόν ποτέ δεν συσχετίζονται με τις ενέργειες στις οποίες αρχικά αντιτίθεται.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.