«Η Ωραία Κοιμωμένη»: Το θέατρο Μαριίνσκι παρουσιάζει το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι στο Christmas Theater online

Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ

Ένα μπαλέτο που μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και τόπο, σε μια χώρα όπου κατοικούν νεράιδες, πρίγκιπες και οι ιστορίες έχουν πάντα καλό τέλος

23 Μαρτίου 2021
- 26 Μαρτίου, 2021

Το θέατρο Μαριίνσκι παρουσιάζει το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι «Η Ωραία Κοιμωμένη» στο Christmas Theater online από τις 23 έως τις 26 Μαρτίου 2021.

Το αριστούργημα του Τσαικόφσκι που γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη και μάλιστα στο συγκεκριμένο θέατρο, πριν 131 χρόνια, έρχεται από την ίδια πόλη και με το ίδιο θέατρο, σε μια εντυπωσιακή παράσταση με σκηνικά και κοστούμια του θρυλικού σκηνογράφου και ενδυματολόγου των Κίροφ αλλά και των Μπολσόι, Σιμόν Βιρσαλάτζε.

Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ

Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ

Ο διάσημος διευθυντής της ορχήστρας του θεάτρου Μαριίνσκι Βαλέρι Γκεργκίεφ δίνει έναν γιορτινό τόνο στην παράσταση. Αν προσθέσουμε και τους πάνω από 100 χορευτές που συμμετέχουν, τότε έχουμε μπροστά μας όλη την ιστορία του σπουδαίου ρωσικού μπαλέτου.

Χορογραφία Πετιπά για το Μαριίνσκι από το 1890, διασκευή του 1952 όπως παρουσιάστηκε στα ιστορικά μπαλέτα Κίροφ (έτσι όπως ονομάστηκε το Μαριίνσκι την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης) και μια σημερινή παράσταση με διευθυντή ορχήστρας τον θρύλο της μουσικής Γκεργκίεφ και όλο το μπαλέτο πάνω στην σκηνή (από τους Κορυφαίους Σολίστ, τους σολίστ, το Corps De Ballet αλλά και τα παιδιά από την διάσημη σχολή που τροφοδοτεί χρόνια τώρα το Μπαλέτο Μαριίνσκι, την Ακαδημία Βαγκάνοβα της Αγίας Πετρούπολης).

Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ

Αυτή η «Ωραία Κοιμωμένη» είναι μία παράσταση που ακολουθεί όλη την διαδρομή που ακολούθησε το κλασικό μπαλέτο στη διάσημη πόλη της Ρωσίας που γέννησε τις μεγαλύτερες παραστάσεις όλων των εποχών. Το μπαλέτο της «Ωραίας Κοιμωμένης» μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και τόπο, σε μια χώρα όπου κατοικούν νεράιδες, πρίγκιπες και οι ιστορίες έχουν πάντα καλό τέλος. Όταν τα φώτα σβήσουν και η αυλαία σηκωθεί, η ιστορία της πανέμορφης πριγκίπισσας Αουρόρα εκτυλίσσεται και ζωντανεύει μέσα από έναν αψεγάδιαστο χορό, την ακαταμάχητη μουσική του Τσαϊκόφσκι, τα μαγευτικά κοστούμια και το σαγηνευτικό σκηνικό.

Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ

1η Πράξη

Σύμφωνα με το παραμύθι του Σαρλ Περρό, η Αουρόρα είναι μια νεογέννητη πριγκίπισσα την οποία έχουν έρθει να ράνουν με ευχές οι νεράιδες. Όλα αρχίζουν, όμως, από την παράλειψη του βασιλιά Φλορεστάν, πατέρα της Αουρόρα να καλέσει την νεράιδα Καραμπός, η οποία εμφανίζεται ακάλεστη και καταριέται την μικρή πριγκίπισσα σε αιώνιο ύπνο όταν θα τρυπηθεί για πρώτη φορά με βελόνα. Η νεράιδα Πασχαλιά, νονά της Αουρόρα, τροποποιεί την κατάρα ώστε κάποια μέρα ένας πρίγκιπας να μπορέσει να ξυπνήσει την πριγκίπισσα με ένα φιλί.

Είναι τα εικοστά γενέθλια της Αουρόρα. Τέσσερις πρίγκιπες είναι υποψήφιοι για το χέρι της πριγκίπισσας. Στο απόγειο της γιορτής μια γριούλα, που δεν είναι άλλη από την κακιά νεράιδα Καραμπός, χαρίζει στην Αουρόρα ένα μπουκέτο λουλούδια μέσα στα οποία υπάρχει μια βελόνα. Η Αουρόρα τρυπιέται και βυθίζει όλο το βασίλειο σε αιώνιο ύπνο.

Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ

2η πράξη

Περνούν εκατό χρόνια. Μια μέρα που ο πρίγκιπας Ντεζιρέ κυνηγά στο δάσος, έχοντας απομακρυνθεί από τους αυλικούς του, συναντάει τη νεράιδα Πασχαλιά. Ξαφνικά εμφανίζεται και ταυτόχρονα χάνεται η μορφή της πριγκίπισσας Αουρόρα. Ο πρίγκιπας Ντεζιρέ αναγνωρίζει αυτή που τόσο συχνά έβλεπε στα όνειρά του. Ο Ντεζιρέ παρακαλά την καλή νεράιδα να του δείξει το δρόμο για να βρει την Αουρόρα. Η νεράιδα ικανοποιεί την θέληση του. Το φιλί του Ντεζιρέ καταστρέφει τα κακιά ξόρκια. Με το ξύπνημα της Αουρόρα, ξυπνάει όλο το βασίλειο. Ο βασιλιάς ενώνει τα χέρια της Αουρόρα και του Ντεζιρέ, ενώ οι καλές νεράιδες και οι ήρωες των μαγικών παραμυθιών τους χαιρετάνε.

Συντελεστές

Μουσική: Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Λιμπρέτο: Ιβάν Βσεβολόσκι και Μαριούς Πετιπά βασισμένο στα παραμύθια του Σαρλ Περώ
Χορογραφία: Κονσταντίν Σεργκέγιεφ βασισμένο στην χορογραφία του Μαριούς Πετιπά
Σκηνικά – κοστούμια: Σιμόν Βιρσαλάτζε
Φωτισμοί: Vladimir Lukasevich

ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ MARIINSKY
Συμμετέχουν μαθητές της Ακαδημίας Βαγκάνοβα
Μουσική διεύθυνση: Βαλέρι Γκεργκίεφ

ΣΟΛΙΣΤ:
Πριγκίπισσα Αυγή (Aurora): Αλίνα Σόμοβα – Κορυφαία χορεύτρια του μπαλέτου Μαριίνσκι (Principal Dancer)
Πρίγκιπας Ντεζιρέ: Βλαντίμιρ Σκλιαρόφ – Κορυφαίος χορευτής του μπαλέτου Μαριίνσκι (Principal Dancer)

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

12 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 στις 20.00
Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 στις 20.00

Διάρκεια: 180′

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 12 ευρώ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.