Η Θεοδώρα Χωραφά με «Τα Πλουμιστά» στο Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα

Στο πλαίσιο των παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει»

3 Ιουνίου 2021
- 30 Ιουνίου, 2021

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση της Θεοδώρας Χωραφά «Τα Πλουμιστά» στο Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα από τις 3 έως τις 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο των παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει».

«Η αρχική πρόθεσή σε τούτη την σειρά πηγάζει από την επίγνωση μου ότι κάθε έκφραση ζωής προέρχεται από την πρωταρχική μας μήτρα, τη Γη και κατ´ επέκταση τον πηλό. Με αυτή τη σκέψη, θέλησα να φυτρώσουν οργανικές ύλες πάνω στις κεραμικές μου φόρμες.

Τα Πλουμιστά

Τα Πλουμιστά

Άρχισα έτσι να παίζω με όποιο φυσικό στοιχείο έβρισκα γύρω μου: εξελίχθηκε στην ανάγκη μου να ενσωματώσω οργανικές ύλες στο ανόργανο σώμα των κεραμικών μου αγγείων. Και έτσι άρχισα να παίζω με όποιο φυσικό στοιχείο έβρισκα γύρω μου: τα μαλλιά των σκύλων μου Άλμα και Gypsie, φτερά μιας κότας μας, χόρτα, πρώτες ύλες που στοιβάζονταν στο εργαστήριο. Και με όλους αυτούς τους θησαυρούς, με μπούσουλα την διαίσθηση και λιγότερο την σκέψη, τόλμησα τούτο το ανορθόδοξο εγχείρημα.

Τα Πλουμιστά

Τα Πλουμιστά

Αυτό το παιχνίδι με παραπέμπει σε μια φράση του Shoji Hamada (φημισμένος Γιαπωνέζος κεραμίστας): “Αφού έχω περάσει ένα μέρος της ζωής μου να μαθαίνω την τέχνη μου, μπορώ τώρα επιτέλους να περάσω την υπόλοιπη μου ζωή να την ξεχνάω!”»

Γεννημένη στο Λονδίνο, η Θεοδώρα Χωραφά έχει κάνει σπουδές κεραμικής, ζωγραφικής και ιστορίας της τέχνης, τις οποίες έχει κατά καιρούς διδάξει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα ζει στην Αίγινα και ασχολείται με την κεραμική. Έχει οργανώσει ατομικές εκθέσεις, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Διάρκεια: 3 – 30 Ιουνίου 2021

Ωράριο: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 – 15:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 19:00
Κυριακή: Kλειστά

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.