Μια σειρά από 24 τοπία της μακρινής Ισλανδίας, φωτογραφημένα από ένα μονοκινητήριο Cessna και από ύψος 300 περίπου μέτρων, παρουσιάζει ο φωτογράφος Σταύρος Χαρισόπουλος στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, από τις 12 Δεκεμβρίου 2013 έως τις 12 Ιανουαρίου 2014, στην έκθεση με τίτλο “Ice-Landing”.

Αλλεπάλληλοι, επικαλυπτόμενοι και τεμνόμενοι λαβύρινθοι, κήποι με διακλαδωτά μονοπάτια, τοπογραφικοί χάρτες ανεξερεύνητων περιοχών, αναπτύγματα εγκεφαλικών νευρώνων, κάθε ερμηνευτικός συνειρμός είναι ευπρόσδεκτος για την αποκρυπτογράφηση των αεροφωτογραφιών της Ισλανδίας. Ωστόσο, ο επίμονος παρατηρητής μπορεί να ανακαλύψει κάποιες σταθερές που τα διατρέχουν.

Η απουσία γνώριμων σχημάτων – σημείων αναφοράς καταργεί κάθε κλίμακα. Ο θεατής δε γνωρίζει αν έχει το ρόλο και την οπτική ενός μικρού θεού, ενός αστροναύτη που παρατηρεί ηπείρους και ωκεανούς στην επιφάνεια ενός πλανήτη, ή ενός βιολόγου που καταδύεται στο μικρόκοσμο μοριακών ενώσεων, κυττάρων και μικροοργανισμών.

Ο άνθρωπος και τα έργα του δεν βρίσκονται εδώ. Στην άκρη αυτού του ηφαιστιογενούς νησιού, στην άκρη του κόσμου, η φύση μόνη –χωρίς θεατές- πλάθει εικόνες υπερβατικές και εξωγήινες.