Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Αρχείο Καβάφη/Ίδρυμα Ωνάση και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζει από τις 27 Νοεμβρίου 2013 έως τις 30 Μαρτίου 2014 την έκθεση «Ιδανικές “μορφές” κι αγαπημένες».

Με αφορμή το στίχο «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες» από το ποίημα «Φωνές», στον οποίο παραπέμπει ο τίτλος της έκθεσης, επιχειρείται η εικονογράφηση επιλεγμένων ποιημάτων με μυθολογικό και ιστορικής, κυρίως, έμπνευσης περιεχόμενο μέσα από αρχαιολογικά αντικείμενα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 67 αρχαία αντικείμενα, τα οποία πλαισιώνουν 27 επιλεγμένα ποιήματα. Η εικονογράφηση των ποιημάτων περιλαμβάνει γλυπτά, χάλκινα σκεύη, πήλινα ειδώλια και αγγεία, σκεύη μικροτεχνίας από φαγεντιανή, νομίσματα, νεκρικά πορτρέτα, επιτύμβιες στήλες, καθώς και εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη της μεταβυζαντινής περιόδου.

Στην έκθεση γίνεται προσπάθεια υπαινικτικής παρουσίασης του πραγματικού νοήματος ορισμένων ποιημάτων του Καβάφη, η οποία υποβοηθείται από τη μουσειογραφική παρουσίαση και τη σκηνογραφική επιμέλεια.

Με τον τρόπο αυτόν οσμώνεται το νόημα με τα αρχαία έργα και ο χρόνος της σύνθεσης και της συγγραφής του ποιήματος μεταφέρεται στην καρδιά του χρόνου δράσης των καβαφικών πρωταγωνιστών, προσφέροντας μιαν άλλη «μέθεξη» στο σημερινό επισκέπτη της έκθεσης.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για το «Έτος Καβάφη» το 2013, το οποίο αποτελεί επέτειο για τα 150 χρόνια από τη γέννηση και 80 από το θάνατο του Αλεξανδρινού ποιητή.

Διαβάστε το άρθρο μας για την έκθεση στη στήλη μας Ephemera.

photo: Μαρμάρινη προτομή του Ηρώδη Αττικού (101-178 μ.Χ.), Περί τα μέσα του 2ου αι. μ.Χ., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο