Μια σημαντική εικαστική έκθεση έργων ζωγραφικής και γλυπτικής με αφορμή τη διεθνή ημέρα περιβάλλοντος, φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Η παρούσα έκθεση συμπληρώνει και ενδυναμώνει την πολιτιστική διάσταση του Ιδρύματος, αλλά και καταγράφει σαφώς τον, παραδοσιακά, φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό του, που φέτος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι το 2011 έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιο Έτος Δασών.

Το συμβολικό όνομα NATURA της έκθεσης, αλλά και το διαπεραστικό βάρος των έργων 42 σύγχρονων καταξιωμένων καλλιτεχνών, δεν αποτελεί παρά ένα ηχηρό μήνυμα ποιοτικής διάστασης ένα συμμετοχικό γεγονός Ιδρύματος και δημιουργών, προκειμένου από κοινού να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, ώστε ο σεβασμός στη φύση να μη συνεχίσει να παραμένει σοβαρό ζητούμενο.

Με αφορμή τη σημασία που το Ίδρυμα Ευγενίδου αποδίδει στη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στη συγκεκριμένη εικαστική παρέμβαση, αποφασίστηκε να τιμηθεί ο μεγάλος Δάσκαλος-Ζωγράφος και σήμερα Ακαδημαικός κύριος Παναγιώτης Τέτσης για την καθοριστική συμβολή του προς αυτήn την κατεύθυνση, με το έργο της ζωής του.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες επιλέχθηκαν έτσι ώστε τιμητικά να τον «συνοδεύσουν» με τα δικά τους έργα. Πολλοί υπήρξαν μαθητές του, άλλοι θαυμαστές του και δεν είναι λίγοι, όσοι εμπνεύσθηκαν από τις δημιουργίες του.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η κριτικός και ιστορικός τέχνης κυρία Αθηνά Σχινά. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κύριος Άρης Αλεξόπουλος