«Ηλέκτρες του Κόσμου»: Έκθεση κόμικς εμπνευσμένων από τις τραγωδίες του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Αισχύλου

Ηλέκτρες του κόσμου - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Οι ιστορίες τους, αν και αρκετές φορές ακολουθούν τον αρχαϊκό μύθο, τον τοποθετούν σε ένα σύγχρονο κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον ή στον κόσμο της φαντασίας

28 Απριλίου 2022
- 10 Μαΐου, 2022

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την έκθεση κόμικς «Ηλέκτρες του Κόσμου» από την Πέμπτη 28 Απριλίου έως την Τρίτη 10 Μαΐου.

Σύγχρονοι καλλιτέχνες  δημιουργήσαν πρωτότυπες ιστορίες εμπνευσμένοι από τη μορφή και το χαρακτήρα της Ηλέκτρας, τους συμβολισμούς και τα επιμέρους θέματα που πλαισιώνουν τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και του Ευριπίδη και «Χοηφόροι» του Αισχύλου.

Ρενέ Αγγελίδου (Fokshee)

Οι ιστορίες τους, αν και αρκετές φορές ακολουθούν τον αρχαϊκό μύθο, τον τοποθετούν σε ένα σύγχρονο κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον ή στον κόσμο της φαντασίας, τον ανατρέπουν και λειτουργούν ως μέσο επανεξέτασης των άρρηκτα αλληλένδετων εννοιών που πραγματεύεται, όπως η απόδοση της Δικαιοσύνης, η εκδίκηση, η προσωπική και συλλογική ευθύνη και η ηθική συνέπεια.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος για το Αρχαίο Δράμα και Λαϊκή Παράδοση.

No Budget Epics

 

 

Ηλέκτρες του κόσμου - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Δημήτρης Τρακόσας

 

Ηλέκτρες του κόσμου - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Χρύσα Λαμπρακοπούλου

Η ιστορικός τέχνης Αθηνά Εξάρχου σχολιάζει στον κατάλογο της έκθεσης: «Με αφορμή το δραματοποιημένο μύθο των Ατρειδών και τον τρόπο που διαπλέκονται χαρακτήρες και γεγονότα στο πλαίσιο της αρχαίας αφήγησης, τίθεται το ερώτημα αν παρόμοια ψυχικά τοπία επιβιώνουν στη σημερινή εποχή και τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή.

Οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, τα ήθη κλειστών κοινωνιών, οι γυναικοκτονίες, οι βεντέτες, τα ψυχολογικά αδιέξοδα, η κατάχρηση εξουσίας και η καταφυγή στην αυτοδικία δεν ανήκουν μόνο στο παρελθόν, αλλά συνεχίζουν να γίνονται πρωτοσέλιδα και να συγκλονίζουν την κοινή γνώμη χωρίς πάντα να επέρχεται κάποιο είδος κάθαρσης.

Δημήτρης Παπούλιας

 

Ηλέκτρες του κόσμου - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ελευθερία Σαρρή

Τα δράματα αυτά καταγράφονται συχνά από τα ΜΜΕ όχι απλώς σαν αυτοτελή περιστατικά, αλλά σαν επεισόδια μιας ιστορίας: ο θεατής/αναγνώστης ακολουθεί την πλοκή από την αρχή μέχρι την κλιμάκωση της δράσης και την όποια κατάληξή της. Ακριβώς αυτή η αφηγηματική δομή, η σύγκρουση των χαρακτήρων και η πορεία μέχρι τη λύτρωση είναι στοιχεία που συναντά κανείς και στα κόμικς: την εικονογραφική απόδοση ιστοριών μέσα από τις οποίες ο αναγνώστης (κοιτά)ζει πάθη, καταστάσεις οικείες και ανοίκειες, φιγούρες κωμικές και τραγικές. Στην παρούσα έκθεση, η Ηλέκτρα ανάγεται σε πρόσωπο-σύμβολο της εκδίκησης και του ηθικού χρέους, γίνεται θύμα και θύτης, και αξιοποιείται από τους δημιουργούς για να αποδοθούν σύγχρονα διλήμματα, ιστορικά γεγονότα και κοινωνικές ανισότητες.»

Ηλέκτρες του κόσμου - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ιάκωβος Βάης

 

Ηλέκτρες του κόσμου - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Χριστίνα Κυπραίου

 

Γιάννης Γαλαίος

*Cover photo: Νίκος Τσουκνίδας & Μαρία Καραζάνου, Ηλέκτρες

Συντελεστές

Επιμέλεια: Καλλιόπη Λιαδή, Καλλιτεχνική Σύμβουλος του Προγράμματος

Συμμετέχουν: Ρενέ Αγγελίδου (Fokshee), Νίκος Αγάθος, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Ιάκωβος Βάης, Θωμάς Βαλιανάτος – Ιώ Αρματά, Μελινα Βλάχου, BLEΣΣΕD – Λίδα Ζαχοπούλου, Γιάννης Γαλαίος, Dimitri Chevet, Γεωργία Καλογεροπούλου, Βάλια Καπάδαη, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφαλάς, Nίκος Κουρκουτάς, Kristanz, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Γιώργος Μικάλεφ, Μάριος Μπόρας, Nanco, No Budget Epics, Κάλλη Ντολτσέτη, Παύλος Παυλίδης, Δημήτρης Παπούλιας, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Ελευθερία Σαρρή, Δημήτρης Τρακόσας – Αφροδίτη Ρίζου, Νίκος Τσουκνίδας – Μαρία Καραζάνου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Πέμπτη 28 Απριλίου στις 20:00
Διάρκεια: 28 Απριλίου – 10 Μαΐου 2022
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά και Σαββατοκύριακα 18:00-22:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.