Δυο μέρες σινεμά με τον Ilker Çatak

O Ilker Çatak έρχεται στην Αθήνα να παρουσιάσει τη βραβευμένη ταινία του «Sadakat»

O Ilker Çatak έρχεται στην Αθήνα, καλεσμένος του Goethe-Institut Athen και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, για να παρουσιάσει το βραβευμένο Sadakat και να συμμετάσχει μ’ ένα σεμινάριο, στις 12 Δεκεμβρίου στη φετινή εκπαιδευτική διοργάνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Film Factory.

Στις 10 Δεκεμβρίου παρουσιάζει στο Goethe-Institut Athen το «Sadakat». Όχι όμως μόνον αυτό, του ζητήθηκε να παρουσιάσει και μια από τις αγαπημένες του γερμανικές ταινίες των τελευταίων χρόνων και διάλεξε την ταινία «Love Steaks».

«Κινηματογραφικές σπουδές, διπλή ταυτότητα, οι θεοί του σινεμά – Ο δρόμος προς το Χρυσό Φοιτητικό Όσκαρ» ο Ilker Çatak συναντιέται με Έλληνες φοιτητές, δημιουργούς και φίλους του κινηματογράφου, παρουσιάζει το Sadakat και μιλάει για την παραγωγή της ταινίας του ως διπλωματικής εργασίας για το master σκηνοθεσίας και τις εμπειρίες του με τη διεθνή διάκρισή της.

Ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης Ilker Çatak γεννήθηκε το 1984 στο Βερολίνο, τελείωσε τη μέση εκπαίδευση στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε κινηματογράφο στο Βερολίνο και το Αμβούργο και θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που έχει δυο πολιτισμικές ταυτότητες. Η κινηματογραφική του δημιουργία τιμήθηκε εξ αρχής με πολλά βραβεία σε διεθνείς διοργανώσεις. Πέρυσι ήταν ένας από τους υποψήφιους για τα Φοιτητικά Όσκαρ, φέτος το Σεπτέμβριο κέρδισε το Χρυσό με τη μικρού μήκους ταινία του Sadakat.

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

Sadakat (2014, 25΄)
Παραγωγή: Hamburg Media School/ Bayrischer Rundfunk  
Σκηνοθεσία: Ilker Çatak

Μια ταινία για την παρρησία και το θάρρος ως στάση ζωής. Sadakat σημαίνει πίστη. Γυρίστηκε με ρίσκο το 2014 στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των άγριων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ. Η Asli, μια νεαρή, σύγχρονη γυναίκα, κρύβει έναν πολιτικό ακτιβιστή, γλιτώνοντας τον έτσι από τη σύλληψη. Έτσι όμως θέτει σε κίνδυνο την οικογένεια και την τακτοποιημένη ζωή της. Η ταινία θα προβληθεί στην τουρκική γλώσσα με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους. Η συνομιλία του σκηνοθέτη με το κοινό θα γίνει σε γερμανική και ελληνική γλώσσα με μετάφραση.

Love Steaks (2013, 89΄)
Σκηνοθεσία: Jakob Lass
Ηθοποιοί: Lana Cooper, Franz Rogowski

Εκείνος τρυφερός, εκείνη καλοψημένη. Μια ερωτική ιστορία. Ένα ξενοδοχείο πολυτελείας στη Βαλτική. Άλλοι ψήνουν steaks για τους πελάτες, άλλοι κάνουν μασάζ στα παχάκια των πελατών. Ο Clemens, συνεσταλμένος, γλυκός ευγενικός, πιάνει μόλις δουλειά ως μασέρ στο τμήμα wellness. Η Lara, δυναμική, ατίθαση, τρελάρα, δουλεύει ήδη καιρό στην κουζίνα όπου αναμετριέται με επιτυχία με τους πάντες. Αυτοί οι δυο έρχονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Είτε τρελή κωμωδία είτε μελόδραμα, η ταινία προτείνει ένα νέο τρόπο αφήγησης καθώς και μια κινηματογραφική φόρμα που αξίζει τον κόπο να ιδωθεί και να συζητηθεί.

Η ταινία βραβεύθηκε στο Slamdance Festival. Γυρίστηκε σ’ ένα ξενοδοχείο πολυτελείας στη Βαλτική. Με αυτοσχέδιους διαλόγους και χωρίς καμιά χρηματοδότηση. Εκτός από τους δυο πρωταγωνιστές και την Ev-Kathrin Weiß (Frau Seefeld) όλοι οι υπόλοιποι εμφανιζόμενοι είναι υπάλληλοι του ξενοδοχείου. Η ταινία πήρε στο Φεστιβάλ του Μονάχου 2013 το Μεγάλο Βραβείο Στήριξης της Νέας Γενιάς Δημιουργών στις κατηγορίες Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Ηθοποιών και Παραγωγής.

Άλλες διακρίσεις: Βραβείο στο Φεστιβάλ Max Ophüls 2014, Slamdance Trailer Competition Grand Prize, Slamdance Filmfestival 2014, IFF Rotterdam 2014, Lions Award L’Esprit du Temps. Η ταινία θα προβληθεί σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.