Το Φεστιβάλ «Ημέρες Μουσικής – Σεπτέμβριος στη Ρόδο 2015» πιστό στο ραντεβού του για 16η χρονιά, ανοίγει τις πύλες του στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, για τέσσερις βραδιές κλασικής μουσικής με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει τη Ρόδο, μέσω του Φεστιβάλ, να φιλοξενεί σημαντικές συναυλίες με πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον, η φετινή διοργάνωση δίνει τη δυνατότητα τόσο στους κατοίκους του νησιού όσο και στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν από κοντά ένα πολιτιστικό προϊόν υψηλής μουσικής ποιότητας.

Την 1η και τη 2η Σεπτεμβρίου η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων, αυτός ο θεσμός που βασίστηκε σε μια ιδέα της γνωστής φιλόμουσης Λένη Κονιαλίδη και έχει καταφέρει στη διάρκεια επτά ετών να αγαπηθεί από το κοινό των δύο χωρών αλλά και να εκθειαστεί από τους κριτικούς, ρίχνει για άλλη μία φορά γέφυρες συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς παρουσιάζοντας προγράμματα όπου σπουδαίοι συνθέτες όλων των εποχών συνδυάζονται με γνωστές επιτυχίες της κινηματογραφικής μουσικής.

Τη δεύτερη βραδιά ένας από τους πλέον καταξιωμένους μαέστρους της γείτονος χώρας, o Cem Mansur, θα πρωταγωνιστήσει διευθύνοντας τους νέους μουσικούς. Στις 4 Σεπτεμβρίου ο ταλαντούχος πιανίστας Πάρις Τσενίκογλου, που ζει και διαπρέπει στην Αυστρία έχοντας καταφέρει να προκαλέσει αίσθηση με τις ερμηνείες του και να στρέψει το βλέμμα του γερμανικού τύπου προς το μέρος του, παρουσιάζει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα όπου κορυφαίες συνθέσεις του 19ου αιώνα συνυπάρχουν με σύγχρονες εκπλήξεις, όπως η πρώτη πανελλήνια εκτέλεση έργου του σημαντικού ομογενή συνθέτη John Psathas.

Το Φεστιβάλ ρίχνει την αυλαία του, στις 6 Σεπτεμβρίου, με τον Στέφανο Κορκολή σε έργα Μίκη Θεοδωράκη, με την ανερχόμενη Σοφία Μανουσάκη να ερμηνεύει τα τραγούδια. Το μουσικό πρόγραμμα, δουλεμένο και επιμελημένο για χρόνια, σε αγαστή συνεργασία με τον συνθέτη, αποτελεί την προσωπική ερμηνεία του Στέφανου Κορκολή πάνω στο έργο του συνθέτη σε μια πανοραμική εκδοχή του και το επιστέγασμα μιας καλλιτεχνικής σχέσης με διάρκεια και αλληλοεκτίμηση.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ημέρες Μουσικής – Σεπτέμβριος στη Ρόδο 2015»:

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στις 21:00
Κινηματογραφικές μελωδίες & μουσική δωματίου
Ερμηνεύουν τα μέλη της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στις 21:00
Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων
Έργα: Beethoven, Mozart, Mendellsohn
Διεύθυνση Ορχήστρας: Cem Mansur
Σολίστ: Ελλη Παπαγρηγορίου, βιολί – Μιχάλης Ίσκας, βιόλα

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στις 21:00
Ρεσιτάλ Πιάνου: Πάρις Τσενίκογλου
Έργα: Beethoven, Debussy, Schubert, Μιχάλη Βεκιάρης, Psathas

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στις 21:00
Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη
Σοφία Μανουσάκη, ερμηνεία τραγουδιών