Τα κείμενα έχουν την μορφή ημερολογίου και περιέχουν αποσπάσματα από επιστολές του Βόσνιου νομπελίστα συγγραφέα Ivo Adric, του Γάλλου λυρικού ποιητή του 16ου αιώνα Pierre de Ronsard, του ποιητή και κειμενογράφου Sidran, καθώς και του William Shakespeare.

Αντιπολεμικό έργο, τα «Ημερολόγια Μιας Θλιμμένης Βασίλισσας», καταγράφουν πως βιώνει μια γυναίκα τα δεινά του πολέμου, ανεξάρτητα από την εποχή στην οποία ζει και την κοινωνική της θέση. Τι συναισθήματα νιώθει στη δίνη του πολέμου; Ειδικά όταν αυτός είναι εμφύλιος; Πώς τα βιώνει; Πώς αντιδρά; Τι σκέφτεται; Πώς συμμετέχει; Η γυναίκα του παρελθόντος, η γιαγιά, η μητέρα. Η γυναίκα του σήμερα, η σύζυγος, η ερωμένη. Η γυναίκα του μέλλοντος, η κόρη. Η γυναίκα του ηγέτη πολιτικού, του μονάρχη, του δικτάτορα. Η αστή, η διανοούμενη, η καθημερινή γυναίκα. Ο πόνος είναι ίδιος είτε είναι βασίλισσα είτε η γυναίκα της διπλανής πόρτας.

Η δράση εξελίσσεται σε ένα δωμάτιο στο Σερβικό τμήμα του Σεράγεβο, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου 1991-95. Η Dushanka (Μαρία Ναυπλιώτου), πλημμυρισμένη από φόβο και απόγνωση, ανακαλύπτει κρυμμένα μέσα στη Βίβλο, τα ημερολόγια της μητέρας της. Μια δυστυχισμένη γυναίκα που έζησε σε μια δυστυχισμένη εποχή, επιλέγει –για να μην γράψει τη δική της ιστορία-, να “μιλήσει” μέσα από ημερολόγια διάσημων γυναικών, από άλλες σκοτεινές εποχές, επινοώντας ότι είναι η Μαργαρίτα Βαλουά, η Βασίλισσα Μαργκό, η Νάντια Στάλιν κ.α. Οι γυναίκες αυτές, όπως κι εκείνη, θα μπορούσαν να ήταν ευτυχείς σε έναν κόσμο που δεν θα είχε δημιουργηθεί από τους άνδρες, στα μέτρα τους.