Improv live show από την ομάδα «Θέατρο εΦ» για την ενίσχυση του περιοδικού δρόμου «Σχεδία»

Improv live show για την ενίσχυση του περιοδικού ΣΧΕΔΙΑ

Μια παράσταση κωμικού αυτοσχεδιασμού, χωρίς σενάριο, χωρίς σκηνικά αντικείμενα, με τις ιδέες και τις προτάσεις του κοινού να αποτελούν το σενάριο, τις ανατροπές και τις σχέσεις που θα αναπτυχθούν

7 Φεβρουαρίου 2021

Η ομάδα θεάτρου «Θέατρο εΦ» παρουσιάζει την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου ένα improv show μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Facebook Live. Μια παράσταση κωμικού αυτοσχεδιασμού, χωρίς σενάριο, χωρίς σκηνικά αντικείμενα, με τις ιδέες και τις προτάσεις του κοινού να αποτελούν το σενάριο, τις ανατροπές και τις σχέσεις που θα αναπτυχθούν.

«Οι καιροί που διανύουμε είναι σίγουρα δύσκολοι και αβέβαιοι και αυτό είναι ένα καθολικό γεγονός. Ως ομάδα θεάτρου δεν τα βρήκαμε και εμείς ευκολότερα, οπότε χρησιμοποιήσαμε αυτό το διάστημα ως ευκαιρία για αυτοσχεδιασμό.

Πειραματιζόμενοι με διάφορες τεχνικές του improv, δημιουργήσαμε μέσα στην καραντίνα ένα διαδικτυακό σεμινάριο κωμικού αυτοσχεδιασμού, δηλαδή θέατρο χωρίς σενάριο, με σκηνές μοναδικές για κάθε παράσταση, προτάσεις για τις οποίες λαμβάνουμε από το κοινό. To κοινό σε αυτή τη μορφή θεάτρου συμμετέχει πραγματικά στην παράσταση, ως σενάριο, υποβολείο και κριτής, πέρα από ενεργός ακροατής και παρατηρητής,

Στην μορφή που πήρε ο κωμικός αυτοσχεδιασμός από το σπίτι, σκοπό είχε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ μας και πρακτικά, φτιάχνοντας έναν κοινό χώρο μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά και να φέρει το κοινό σε μια πιο ελαφριά διάθεση, συμμετέχοντας ενεργά στην παράσταση, βγαίνοντας έτσι λίγο από την ρουτίνα.

Αυτή η ιδιαίτερη μορφή θεάτρου ήταν ένα από τα αντικείμενα ασχολίας μας τον καιρό του εγκλεισμού και η ομάδα μας πλέον θα ήθελε να το παρουσιάσει διοργανώνοντας ένα online improv show.»

Σε αυτή την παρουσίαση, αντί αντιτίμου παράστασης, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια συνεισφορά για την ενίσχυση του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», το μοναδικό περιοδικό δρόμου της Ελλάδας, οι πωλητές του οποίου προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η δωρεά αυτή είναι μια συμβολική κίνηση προς την εξάλειψη της ανέχειας, την πρακτική ενίσχυση των ατόμων που στάθηκαν λιγότερο τυχεροί από εμάς και, μέσω της τέχνης, είτε της έκφρασης μέσα από αυτήν, είτε με την παρακολούθηση κάποιου δρώμενου, να συμβάλλουμε και να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξή μας.

Λίγα λόγια για το improv

To αυτοσχεδιαστικό θέατρο (improvisational theater) είναι μια μοναδική μορφή θεατρικής τέχνης, στην οποία οι ηθοποιοί αυτοσχεδιάζουν ολόκληρη την παράσταση επί σκηνής, χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει πρόβες, χωρίς σενάριο και χωρίς σκελετό. Το έργο δημιουργείται επί τόπου, βασισμένο στη σχέση μεταξύ των ηθοποιών, την επινοητικότητα και την φαντασία τους, και είναι συνήθως κωμικού χαρακτήρα.

«Μία από τις βασικές αρχές του improv είναι η συνθήκη «ναι και…». Στο improv δεχόμαστε και χτίζουμε το λόγο μας και τις σκηνές μας πάνω σε ό,τι προταθεί επί σκηνής, είμαστε πάντα «εκεί» και δεν απορρίπτουμε τίποτα, δίνουμε πρώτα για να λάβουμε μετά.»

Ποια είναι η «Σχεδία» και η Διογένης ΜΚΟ;

Η «Σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου. Δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, αλλά αποκλειστικά στους δρόμους της πόλης από συνανθρώπους μας οι οποίοι προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν με αξιοπρέπεια ένα μικρό έστω έσοδο για να καλύψουν κάποιες από τις πιο βασικές τους ανάγκες. Επιπλέον, μέσα από ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων (όπως η ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων, οι κοινωνικές περιηγήσεις «Αόρατες Διαδρομές», το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «σχεδία αρτ» κ.λπ.), φροντίζει για την ενεργοποίηση, ενδυνάμωση, εκπαίδευση, επανένταξη και, εντέλει, τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης, σε συνανθρώπους μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ακραίες μορφές.

Η «Διογένης ΜΚΟ» είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συστήθηκε στις αρχές του 2010 για την υποστήριξη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, της προσπάθειας των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Μια από τις βασικές δράσεις της «Διογένης» είναι και η έκδοση του μοναδικού ελληνικού περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021 – 20.30

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.