‘ΙΝ[Α]ΗΑΒΙΤ” σε χορογραφία της Πωλίνας Κρεμαστά μόνο για 6 παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο

Τα σώματα των χορευτών/τριών πλάθουν και πλάθονται από το χάρτινο ποτάμι, το οποίο ρέει από μία αέναη πηγή παραγωγής

1 Ιουνίου 2022
- 6 Ιουνίου, 2022

Η ομάδα σύγχρονου χορού Creo Dance Company της Πωλίνας Κρεμαστά μετά τη διεθνή της πρεμιέρα στο χορογραφικό κέντρο BIRCA – Bækkelund International Residency Center for Artists της Δανίας που πραγματοποιήθηκε με την παράσταση ”Commun” στο πλαίσιο του Bornholm Culture Week, τώρα επιστρέφει στην Ελλάδα για να παρουσιάζει το νέο της έργο ”ΙΝ[Α]ΗΑΒΙΤ” στο Σύγχρονο Θέατρο και μόνο για έξι παραστάσεις από την 1η έως τις 6 Ιουνίου.

«Όταν ο Χαίλντερλιν μιλά για κατοικείν, έχει κατά νου το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ανθρώπινης εμπειρικής ύπαρξης», εξηγεί ο Χάιντεγκερ και συμπληρώνει, «μόνο το ποιείν αφήνει το κατοικείν του ανθρώπου να είναι κατοικείν».

Το έργο “ΙΝ[Α]ΗΑΒΙΤ” είναι μία χωροποιητική συνύπαρξη της τέχνης του χορού, της σκηνογραφίας και της μουσικής. Αναζητά την ανθρώπινη κατάσταση και κατοίκηση, μέσα από την εξερεύνηση του οικείου και το παιχνίδι με το ανοίκειο. Τα σώματα των χορευτών/τριών πλάθουν και πλάθονται από το χάρτινο ποτάμι, το οποίο ρέει από μία αέναη πηγή παραγωγής. Συνδιαμορφώνουν τοπία και τα οικειοποιούνται.

Το λογοπαίγνιο του τίτλου “in(a)habit” φανερώνει μία ανοιχτότητα νοημάτων. Το “μέσα”  (in) ορίζει έναν τόπο, ενώ το “μία” (a) υπονοεί μία αμφισημία, αφήνει χώρο για το “άλλο”.

ΙΝ[Α]ΗΑΒΙΤ - Σύγχρονο Θέατρο

Στη συνέχεια η λέξη «συνήθεια» (habit) συναντάται ελεύθερη, ποιητική. Με τον ίδιο τρόπο εμφανίζεται και η ενέργεια του κατοικώ (inhabit). Η ομάδα την ενσωματώνει και επαναμαγεύεται στις εσοχές της. Κατοικώ σημαίνει είμαι παρών/ούσα, ανήκω μέσα από πράξεις οικειοποίησης. Ανάμεσα στα σώματα και την ύλη κατοικεί και κατοικείται η μουσική και ο ήχος προτείνοντας και διανοίγοντας αόρατα τελετουργικά τοπία.

Σημείωμα χορογράφου

«Εμείς οι χορευτές/τριες, αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσα από το σώμα, κατοικούμε τον χώρο και τον χρόνο μέσα από και διαμέσου του σώματος. Ζητούμενο ήταν να βρεθεί εκείνο το υλικό που θα ξεδιπλώνει και θα τυλίγει τη σωματική κατάσταση. Ένα υλικό που δεν θα προτείνει απόλυτους χώρους αλλά θα συν-ποιεί χώρους και τρόπους μαζί με τα σώματα. Μια κινητική, εν δυνάμει υλικότητα που θα μεταμορφώνει τα σώματα σε δημιουργούς και παράλληλα σε δέκτες, ακροατές, παρατηρητές.

Μία ποιητική αρμονία μεταποίησης. Το υλικό αυτό είναι για εμάς το χαρτί. Με τη ρευστή και ζωντανή του γλυπτικότητα, τη συμμόρφωση αλλά και την ανυπακοή του, αφήνει πάντα ένα πλεόνασμα πιθανοτήτων, οι οποίες κρατούν την έμπνευση σε εγρήγορση. Χορογραφία, μουσική και σκηνογραφία μετατρέπουν το άψυχο σε ζωντανό, το ορισμένο σε πολλαπλό και αντίστροφα.» – Πωλίνα Κρεμαστά

* Το χαρτί που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των προβών και των παραστάσεων του έργου ανακυκλώνεται ή παραχωρείται δωρεάν για επανάχρηση από άλλους καλλιτέχνες.

Συντελεστές

Χορογραφία: Πωλίνα Κρεμαστά
Σκηνογραφία/Κοστούμια: Ανδρέας Σκούρτης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Κατασκευή σκηνικού: Βασίλης Κεφερλής
Graphic design/φωτογραφία/video: Παναγιώτης Ανδριανός
Α’ βοηθός χορογράφου: Θένια Αντωνιάδου
Β’ βοηθός χορογράφου: Σίσσυ Μαρμαριτσάκη
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης
Οργάνωση παραγωγής: Ορέστης Τάτσης | Ρέον ΑΜΚΕ
Ερμηνεύουν: Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Θένια Αντωνιάδου, Γιώργος Βασιλόπουλος, Νίκος Γρηγοριάδης, Βάσια Ζορμπαλή

Εισιτήρια

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

1-6 Ιουνίου 2022
Ώρα: 21.00

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 10
- 15 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ευμολπιδών 45, Αθήνα, Γκάζι

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.