Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας και η δημιουργική ομάδα του BOUΛOUKI PROJECT (Ανδρέας Σκούρτης, Κωνσταντίνα Μαρδίκη και Νεφέλη Σωτηράκη), επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Insomnia Greca», την «Αγρυπνία της Αποκριάς».

«Λέγουν ένας ξένος εφάνηκε
Από τα μέρη της Λυδίας
Τραγουδάει γοητεύει
Έχει μαλλιά μακρυά
Ξανθούς βόστρυχους μυρωμένους
Χρώμα κρασιού την όψη του ανάβει»
– «Βάκχες», Ευριπίδης

Σε συνέχεια της «Αγρυπνίας των Χριστουγέννων», ο Ντέλλας προσεγγίζει εκ νέου την έννοια του «ξένου» δημιουργώντας μαζί με φίλους καλλιτέχνες και με αφετηρία το πρόσωπο του Διονύσου ως «θεού ξένου» και των μορφών του στο πέρασμα του χριστιανισμού, μια βιωματική μεταμεσονύκτια περιήγηση στους υπόγειους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Τον Απρίλη του 1884, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών για τη θεμελίωση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ήρθαν στην επιφάνεια, με τα πρώτα χτυπήματα της σκαπάνης, βάσεις τοιχοποιίας και τρεις επιγραφές, που ταύτιζαν το μέρος με μία οικία Διονυσιαστών.

Στη σκιά αυτής της λέσχης των Διονυσιαστών, σε συνδυασμό με το παγανιστικό κλίμα των αποκριών, δημιουργείται η ιδιαίτερη συνθήκη μέσα στην οποία γεννιέται η «Αγρυπνία της Αποκριάς» (The Adeus Carne Insomnia). Σε έναν ονειρικό κόσμο που εγκαθιδρύεται από την ομάδα στα υπόγεια διαμερίσματα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, αναπτύσσεται μια σειρά από in-situ εγκαταστάσεις και performances. Σε μια χωρική αφήγηση αναμιγνύονται θραύσματα παγανιστικών στοιχείων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με οδηγό τις Βάκχες του Ευριπίδη και εκκλησιαστικούς ύμνους έως αθυρόστομα παραδοσιακά τραγούδια με μια γλώσσα συνειρμική και σουρεαλιστική.

Ο Θεατής μπορεί να έρθει όποια ώρα θέλει, να συμμετάσχει όπου θέλει, να φύγει και να επιστρέψει όσες φορές θέλει.

Ο θεατής με την είσοδό του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παραλαμβάνει διαβατήριο για την ιδιότυπη αυτή λέσχη και καλείται να περιηγηθεί στα υπόγεια διαμερίσματα του θεάτρου, από τους χώρους δοκιμών μέχρι το υποσκήνιο, να χαρτογραφήσει το πεδίο των δράσεων, να δει, να ανακαλύψει, να ενεργοποιήσει αισθήσεις και μνήμες και να γίνει κομμάτι των τεκταινόμενων.

Η αγρυπνία, κατά παράδοση, κορυφώνεται με μια κοινή τράπεζα αργά τη νύχτα. Στην «Αγρυπνία της Αποκριάς» επισκέπτες και συντελεστές συναντιούνται σε ένα γλέντι, σε μια μεγάλη γιορτή στο πρόπυλο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά όπου το μουσικό σχήμα «Γκιντίκι» θα παίζει ζωντανά, παραδοσιακά τραγούδια μέχρι τα ξημερώματα.

Για το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Insomnia Greca», την «Αγρυπνία της Αποκριάς», συμπράττουν με τον Κωνσταντίνο Ντέλλα οι ηθοποιοί Μιλτιάδης Φιορεντζής, Ρίτα Λυτού, Μαρία Κοσκινά, Κατερίνα Λάττα, Πάνος Καμμένος καθώς και μια ομάδα εθελοντών.

***

Το Insomnia Greca είναι ένα πρωτότυπο, δια-δραστικό έργο, ένας κύκλος μεταμεσονύκτιων δράσεων χρονικά τοποθετημένων σε τρεις κορυφαίες για την ελληνική παράδοση γιορτές (Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα) που συμβαίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το περιεχόμενο και η θεματολογία τους ορίζεται από το κλίμα της κάθε γιορτής. Οι αγρυπνίες αυτές εκτυλίσσονται από τα μεσάνυχτα έως τα ξημερώματα με τη μορφή περιήγησης στο χώρο και μέσα σε αυτό το διάστημα το κοινό μπορεί να έρθει και να φύγει όποτε το θελήσει, ενώ κατά παράδοση ολοκληρώνονται με ένα κοινό τραπέζι στο οποίο συναντιούνται επισκέπτες και συντελεστές.