Inspire 2014

Το τρίτο εικαστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης διερευνά την εντατική παρουσία στον χώρο

Το τρίτο εικαστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Inspire» ξεκίνησε και στην τρίτη του διοργάνωση επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στους Ενεργούς Χώρους, μέσα από ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα και πρακτικές, διερευνά την εντατική παρουσία στον χώρο. Ο Pierre Labat, ο Νίκος Ναυρίδης και ο Hermann Pitz είναι οι φετινοί προσκεκλημένοι, που θα εμψυχώσουν το διευρυμένο εργαστήριο του Inspire και θα καθοδηγήσουν την παραγωγική διαδικασία του.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικά εργαστήρια, παρουσιάσεις των τριών καλλιτεχνών, στρογγυλή τράπεζα/ημερίδα, έκθεση έργων των προσκεκλημένων καλλιτεχνών και έκθεση των προϊόντων των εργαστηρίων. Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του εργαστηρίου του Νίκου Ναυρίδη, όπου οι συμμετέχοντες διερεύνησαν μαζί με τον καλλιτέχνη τη μεταγραφή της θεατρικής συνθήκης που υποβάλλει το έργο του Νίκου Ναυρίδη «Breath» στην εικαστική συνθήκη. Η χρήση του λόγου σε εικαστικό πλαίσιο, η μελέτη του έργου του Μπέκετ ως οχήματος του καλλιτεχνικού προβληματισμού και η ενσωμάτωση των προσωπικών ενδιαφερόντων του κάθε συμμετέχοντα εξετάστηκαν στο εντατικό εργαστήριο. Επίσης πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Ενεργοί χώροι: έννοιες, όψεις και απόψεις», στην οποία συμμετείχαν οι τρεις προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας και Αισθητικής της ΑΣΚΤ Παναγιώτης Πούλος, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΣΤ, Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Οι εκθέσεις τόσο των προϊόντων των εργαστηρίων όσο και των έργων των τριών καλλιτεχνών εγκαινιάζονται αμέσως μετά το τέλος του διευρυμένου εργαστηρίου, την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Μέσα από το σχέδιο και το κολλάζ, τη βιντεοεγκατάσταση και την αναφορά στο θέατρο, την αρχιτεκτονική και την παρέμβαση στο χώρο, οι τρεις προσκεκλημένοι καλλιτέχνες θα αναδείξουν διαφορετικές εκδοχές της συνθήκης της ενεργούς παρουσίας στο χώρο. Η αναπνοή, η σιωπή, η προοπτική και η οπτική, η ιστορία των τεχνών, η πλαισίωση της κίνησης με διαφορετικούς τρόπους γίνονται εργαλεία της ανάδειξης και ανακαλούν διαφορετικές σχέσεις ανάμεσα στα έργα, τους καλλιτέχνες, τους θεατές, τα γεγονότα και τον χρόνο. Στο ίδιο πλαίσιο, το μοντέλο και η μακέτα ως τρόποι κατανόησης, οικειοποίησης και μεταμόρφωσης του χώρου, θα λειτουργήσουν ως εφαλτήρια για την διερεύνηση της σχέσης των αντικειμένων με τους χώρους στους οποίους βρίσκονται, δίνοντας πολλές προοπτικές στη σύνθετη έννοια του χώρου, όπως βιώνεται σήμερα.

Προσκεκλημένοι του φεστιβάλ

Ο Pierre Labat (1977) σπούδασε καλές τέχνες στο Quimper και στο Στρασβούργο. Έχει παρουσιάσει έργα του σε περισσότερες από δέκα ατομικές εκθέσεις, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει προγράμματα residencies . Με συνήθως λιτά, μινιμαλιστικού τύπου γλυπτά και εγκαταστάσεις, επικεντρώνει τη δουλειά του στην ενεργοποίηση πολλαπλών αντιλήψεων του χώρου ως τόπο προβολής και πλαισίωσης της κίνησης, αλλά και ως πεδίο πρόκλησης ψευδαισθητικών εντυπώσεων.

Ο Νίκος Ναυρίδης (1958) σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 2008 διδάσκει εικαστικά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις . Στο έργο του έχει διερευνήσει πολλαπλώς την αναπνοή και την εκπνοή, το κενό και το γεμάτο, τα οποία έχει οπτικοποιήσει μέσα από την χρήση εγκαταστάσεων, βίντεο, φωτογραφίας και σχεδίου σε πολυεπίπεδες προσεγγίσεις.

Ο Hermann Pitz (1956) σπούδασε ζωγραφική στο Βερολίνο. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του (1980) υπήρξε συνιδρυτής του Büro Berlin, ενός αυτοδιαχειριστικού χώρου για την προώθηση της σύγχρονης τέχνης. Από το 2002 διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου, ενώ έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής και σύμβουλος σε πολυάριθμα ιδρύματα τέχνης. Η συνεχής δημιουργικότητα, που συχνά τέμνει τα διάφορα καλλιτεχνικά είδη και μέσα, η έννοια του σχεδιασμού και της οργάνωσης είναι στον πυρήνα των αναζητήσεών του.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.