Ζωγραφικά έργα, κατασκευές, κολάζ και σχέδια αποτυπώνουν μια μακρά περίοδο καλλιτεχνικής δημιουργίας τριών δεκαετιών –από το 1965 ως το 1993– στην περιοδική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης “Αλέξης Ακριθάκης – Εν κινήσει, έργων του ανατρεπτικού ζωγράφου του 20ού αιώνα, από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του Ζαχαρία Πορταλάκη.

Αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον θάνατο του Ακριθάκη, η έκθεση συνιστά «…μια ανθολόγηση του έργου του, την πορεία και την ουσία του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη που δεν χάνεται ούτε στο πιο μικρό σχεδιάκι, γιατί μπορεί και κρατά το σκοινί, μίτο της Αριάδνης που τον οδηγεί πάντα προς μια έξοδο στο φως», σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Για την έκθεση εργάστηκε το επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Μουσείου υπό τον συντονισμό του Αλέξη Καλοκαιρινού και με την αδιάκοπη φροντίδα του συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, Αγγελική Μπαλτατζή και Δέσποινα Περτσελάκη. Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται στην Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού, σταθερούς συμπαραστάτες της Ε.Κ.Ι.Μ. στο έργο της.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσο πολύπτυχο φυλλάδιο που διανέμεται δωρεάν και αναλυτικός έγχρωμος κατάλογος (ελληνικά, αγγλικά), που διατίθεται στο ΙΜΚShop, και περιλαμβάνει κείμενα των Ντένη Ζαχαρόπουλου, Γιώργη-Βύρωνα Δάβου και της κόρης του καλλιτέχνη, Χλόης Γκάιτμανν-Ακριθάκη. Προλογίζουν ο Αλέξης Καλοκαιρινός και ο Ζαχαρίας Πορταλάκης, η συμβολή του οποίου στη δημιουργία του βιβλίου υπήρξε καθοριστική για μια ακόμα φορά. Τον κατάλογο επιμελήθηκε η Κατερίνα Λογοθέτη. Η καλλιτεχνική παραγωγή του έντυπου υλικού έγινε από τον Θύμιο Πρεσβύτη (Peak Design – Αθήνα).

Ο ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Φοίτησε στην Académie de la Grande Chaumière στο Παρίσι και το 1965 παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την οποία προλόγισε ο Νάνος Βαλαωρίτης. Από το 1968 ώς το 1984, με έδρα το Βερολίνο, ο Ακριθάκης βρίσκεται διαρκώς εν κινήσει και έργα του παρουσιάζονται σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις  στη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1984 και ως τον θάνατό του, το 1994, ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση και την έκδοση βιβλίων, τον σχεδιασμό εξωφύλλων δίσκων, σκηνικών και κοστουμιών. Σημαντικές στη ζωή του υπήρξαν οι γνωριμίες και η φιλία του με τον ποιητή Γιώργο Μακρή τη δεκαετία του 1950, τον Αλέξανδρο Ιόλα, τους Léo Ferré, Jean Seberg, Alberto Giacometti, Θάνο Τσίγκο και Γιάννη Γαΐτη στο Παρίσι (1958-1961), και κατόπιν στην Αθήνα με τον Κώστα Ταχτσή και τον Τάσο Δενέγρη.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκθεση που συνδιοργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών με τον συλλέκτη Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη, μια συνεργασία η οποία στοχεύει να παρουσιάσει στο κρητικό κοινό γνωστά και άγνωστα έργα της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας. Για τον σκοπό αυτό η χρονιά του Αλέξη Ακριθάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα έχει, επίσης, παράλληλες εκδηλώσεις λόγου, εικόνας και ήχου και δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές και για τους πιο μεγάλους, μια από τις πιο βασικές μέριμνες της ΕΚΙΜ.