It’s all, oh so souvenir to me!

Αναμνηστικά εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία

Στην μυθική (και αρχαία) Ελλάδα μπορούσες να πεθάνεις με διάφορους ευφάνταστους τρόπους μεταξύ άλλων: να γίνεις το γεύμα ενός πεινασμένου Κύκλωπα, να μεταμορφωθείς σε πέτρα, να μαγευτείς από τα τραγούδια των σειρήνων, να διαπιστώσεις ότι δεν ήσουν τελικά αθάνατος ή απλά να σου πέσει μια χελώνα στο κεφάλι. Αν οι κάτοικοι του Άδη μπορούσαν να μας θυμίσουν κάτι, αυτό θα ήταν το να ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε αυτή τη σύντομη ζωή, γιατί στ’ αλήθεια δεν ξέρεις αν αύριο θα εκνευρίσεις τον Δία, ή θα γίνεις πρωινό για Κύκλωπες. Κι αυτό ακριβώς είναι που θέλουν να τονίσουν και να υπογραμμίσουν τα «Αναμνηστικά από τον Άδη». Η πήλινη σειρά μπρελόκ από την ομάδα Leaven Lab.

Mementos by Leaven Lab

Και από τη μυθολογία στις ιστορίες του μέλλοντος. Η ομάδα Cream μας μεταφέρει στην Αθήνα του 3246 μ.Χ. όπου σε μια αρχαιολογική ανασκαφή, ανακαλύπτονται θραύσματα πιάτου, θαμμένα στην πόλη πριν από 1200 χρόνια και τα οποία μαρτυρούν το υψηλό αισθητικό υπόβαθρο της εποχής. «Τα εξαιρετικά διακοσμημένα θραύσματα και η 40 εκατοστών διαμέτρου ανακατασκευασμένη πιατέλα υποδεικνύουν ότι επρόκειτο, σύμφωνα με τους ερευνητές, για χρηστικό αντικείμενο. Τα κομμάτια του πιάτου ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης συλλογής αντικειμένων που βρέθηκαν και είναι κατά πάσα πιθανότητα δημιουργήματα των Γιάννη Μαμουτζή και Χάρη Πανουσόπουλο, γνωστοί και με την υπογραφή cream».

Πρόκειται για χρηστικά πιάτα μεσαίου μεγέθους τα οποία προέρχονται από μία μεγαλύτερη πιατέλα και τα οποία προσομοιάζουν σε αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία είναι σπασμένα σε διάφορα σχήματα και αυτονομούνται πατώντας σε τρία ποδαράκια. Είναι ζωγραφισμένα στο χέρι και η κατασκευή τους είναι και αυτή χειροποίητη.

Το μοτίβο μέσα στο κάδρο, δεν είναι απλά ένα χειροποίητο κεντημένο μοτίβο. This is a web page. Και είναι η νέα πρόταση του οm* in a box που επιτρέπει στο χρήστη να δημιουργήσει ένα παιχνίδι της εικόνας μέσα στην εικόνα. Εκεί που νομίζεις δηλαδή πως κοιτάς απλά ένα παραδοσιακό κέντημα, με τη βοήθεια του κινητού σου (χρειάζεται το qr code reader app!) σου εμφανίζεται μία ιστοσελίδα με επτά παραδοσιακές συνταγές για πίτες, εικόνες και μνήμες από την Ήπειρο. Την ιδιαίτερη πατρίδα του δημιουργού με την μεγάλη παράδοση στον αργαλειό και το κέντημα. «Με το αντικείμενο αυτό προσπαθώ να παντρέψω την παράδοση με την τεχνολογία, το παρελθόν με το παρόν και να παρουσιάσω εικόνες, μνήμες και συνταγές από την ιδιαίτερη μου πατρίδα την Ήπειρο»

Με το οπτικό παιχνίδι και τις ελληνικές γεύσεις ασχολείται η ομάδα Metoo. Μέσα από την περιδιάβαση στις γειτονιές και τις γεύσεις της παλιάς Αθήνας, δημιουργούν μια σειρά αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Η φωτογραφική απεικόνιση της ελληνικής κουζίνας στο Food Project, γεννά εικόνες τόσο ζωντανές, που θέλεις να τις γευτείς, αλλά και “πρόσωπα” που σε καλούν να τους μιλήσεις!

Με το φαγητό του μυαλού (Brain Food) καταπιάνεται η γραφίστρια Νατάσα Χατζηαγγελή και συγκεκριμένα με την «τροφή» των βιβλίων. Η σειρά Brain Food, είναι σετ από σελιδοδείκτες με θέμα τα ελληνικά μοτίβα, το ελληνικό καλοκαίρι και το ελληνικό φαγητό. Διατίθενται σε συσκευασία των τριών με χιουμοριστικές οδηγίες χρήσης όπου ο σελιδοδείκτης χταπόδι, για παράδειγμα, είναι κατάλληλος για βιβλία μυστηρίου, το κοχύλι για ρομαντικά love stories, το τσαρούχι με το μαχαίρι για επιστημονική φαντασία, ενώ στο break του διαβάσματος ο καθένας από αυτούς (τους σελιδοδείκτες δηλαδή) είναι έτοιμοι να ανακατέψουν και το κοκτέιλ σου.

Τα γλειφιτζούρια γίνονται ελληνικό σουβενίρ. Χρησιμοποιώντας λευκή και γαλάζια καραμέλα, η product designer Δανάη Κεχαγιά «παίζει» με τα σχήματα και «μεταμορφώνει» τα ελληνικά αξιοθέατα / αγάλματα / στοιχεία, σε λαχταριστά φαγώσιμα γλειφιτζούρια. Ατομικά γλειφιτζούρια – μινιατούρες, του Παρθενώνα, του ακροκέραμου και των καρυάτιδων για να μπορεί ο καθένας να διαλέξει και να φάει το αγαπημένο του αξιοθέατο.

Afrodity lolipop by Danai Kehagia

Συντελεστές

11% design / A Future Perfect / Anima Theca / Β612 / Bomba Design / George Boya / Bubble Box / Busy Bee / Costas Bissas / Natasha Chatziangeli / Cream / Xenia Deimezi / Spyros Drakos / Vivien Emmanouilidou / Euaggelia / Evol Eyes / Georgia P / Go Greek / Granma’s Favourite / Greek Way/ It’s all Greek on me / jazzt design / καπάνι graphix / Yiannis Karlopoulos / Danai Kehaya / Kizis Studio / Less is More/ Leaven Lab / Lilly’s Papillon / Love Greek Design / Natasa Malea / Meet the Cat / Me Too / Anna Moraytou / Mydesign Mylonadis / Eleni Nastou / Neo Grec / om* in a box / Paraphernalia / Parissis Panos / Πριγκιπώ / Psarokokalo/ Νίκος Ράκας / Rdesign by Ritsa Anastasiadou/ / Dimosthenis Serketzis / Zachos Stathopoulos /Sugar Line Productions / tilt / the greek bag / The Three Dots / Tourvas / Christos Vlioras / The Wandering Workshop / Trouve mon Bouton / We Design / Which Cat?/ Argiri Zelka

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.