Jazz Chronicles: Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ γεμίζει τζαζ

Έρχονται στον Φάρο ο Πέτρος Κλαμπάνης και η Μαρία Μανουσάκη

Από τον Χριστουγεννιάτικο Κόσμο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) δεν θα μπορούσε να λείπει η τζαζ. Στο πλαίσιο της ενότητας Jazz Chronicles το ΚΠΙΣΝ φιλοξενεί στον Φάρο τον Πέτρο Κλαμπάνη (30/12/18) και την Μαρία Μανουσάκη (06/01/19).

Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου στις 21.00 ο Φάρος του ΚΠΙΣΝ θα διαμορφωθεί στο ύφος συναυλίας μουσικής δωματίου, που χαρακτηρίζεται από την εγγύτητα κοινού και μουσικών, και θα υποδεχθεί τον Πέτρο Κλαμπάνη, ο οποίος θα παρουσιάσει δικές του συνθέσεις από όλο το εύρος της δισκογραφίας του, καθώς και covers αγαπημένων του κομματιών – από τζαζ και indie έως ελληνική παραδοσιακή μουσική – με τη συνοδεία ενός σεξτέτου εγχόρδων.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης μεγάλωσε στην Ελλάδα και επηρεάστηκε τόσο από τη μεσογειακή όσο και από τη βαλκανική μουσική. Μετά τις σπουδές του στη μουσική σε Αθήνα και Άμστερνταμ, συνέχισε την πορεία του στη Νέα Υόρκη, όπου ζει και δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια. Όλες οι παραπάνω επιρροές συνδυάζονται στη μουσική του με αναπάντεχους τρόπους.

Εκτός από τους ιστορικούς χώρους του Carnegie Hall, του Lincoln Center και του Kennedy Center στην Ουάσιγκτον, έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στα διεθνούς φήμης North Sea Jazz Festival, Palatia Jazz Festival, Jazzahead, και XJazz.

Το 2015 ψηφίστηκε στην Ελλάδα «Καλύτερος Τζαζ Καλλιτέχνης» και ο δίσκος του Minor Dispute επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα τζαζ άλμπουμ στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο των ΗΠΑ (NPR). Το 2017 κυκλοφόρησε το τρίτο προσωπικό του άλμπουμ, με τίτλο Chroma, το οποίο βραβεύτηκε σαν το καλύτερο άλμπουμ live performance στα 16α Ανεξάρτητα Μουσικά Βραβεία και έτυχε θερμής αποδοχής από τον αμερικανικό τύπο, ενώ συμπεριλήφθηκε στα καλύτερα τζαζ άλμπουμ για το 2017 από το περιοδικό Downbeat και ανακηρύχθηκε άλμπουμ της εβδομάδας στους γαλλικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς TSF και FIP. Τον επερχόμενο χειμώνα αναμένεται η κυκλοφορία του τέταρτου προσωπικού του δίσκου.

Την Κυριακή 6 Ιανουαρίου στις 21.00 στον Φάρο η συνθέτης και βιολονίστρια Μαρία Μανουσάκη με το κουαρτέτο της παρουσιάζει επιλογές από το σύνολο της δουλειάς της, με έμφαση στο πρόσφατο άλμπουμ της Hidden Trails (Κρυμμένα Μονοπάτια), που γράφτηκε το 2018 μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Μανουσάκη εμπνέεται από τις κρητικές της ρίζες και την αγάπη της για την τζαζ. H δουλειά της γεφυρώνει την Κρήτη με τη Νέα Υόρκη, τα μέρη δηλαδή όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Στο ολοκαίνουργιο Hidden Trails συμμετέχουν παγκοσμίως αναγνωρισμένοι μουσικοί όπως οι Παναγιώτης Ανδρέου, Engin Gunaydin, Guy Mintus, Haig Yazdjian και Tigran Sargsyan.

Συντελεστές

Διονύσης Βερβιτσιώτης, βιολί
Migen Selmani, βιολί
Χαράλαμπος Καρασαββίδης, βιολί
Arjona Mucaj, βιόλα
Κατερίνα Τζίτζου, βιόλα
Μαρίνα Κολοβού, βιολοντσέλο
Special guest / φωνητικά: Κατερίνα Ντούσκα

Kristjan Randalu, πιάνο
Μιχάλης Ευδαίμων, μπάσο
Βοdek Jankes, ντραμς
Guest: Tigran Sargsyan, Νέι/ duduk / φωνητικά

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.