Η Kαμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο καλλιτεχνικος της διευθυντής Γιώργος Πέτρου, παρουσιάζουν στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε μια νέα παραγωγή, ένα από τα διασημότερα μιούζικαλ στην ιστορία του Broadway: το West Side Story.

Βασισμένο στην αθάνατη ερωτική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας του Σαίξπηρ, το West side Story μεταφέρει τη δράση στο σήμερα, με την αξέχαστη μουσική μιας από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες του 20 αιώνα, του Leonard Bernstein.

Μετά την επιτυχία του περσινού ανεβάσματος του μιούζικαλ “Kiss me Kate” στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής, η Kαμεράτα και ο Γιώργος Πέτρου επιστρέφουν στο ραντεβού τους με το αμερικάνικο μουσικό θέατρο με άλλη μια φιλόδοξη επιλογή. Το West side Story, το απόλυτα “κλασικό” μιούζικαλ, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1957 στο Broadway με τεράστια επιτυχία, ενώ έγινε διάσημο ανά τον κόσμο με την ομώνυμη ταινία των 10 Όσκαρ, του 1961.

Με φωνητικές απαιτήσεις που πλησιάζουν στην όπερα, αλλά και με χορευτικά μέρη, το West Side Story παρουσιάζεται σε συν-σκηνοθεσία του Γιώργου Πέτρου με τον πολυβραβευμένο Αμερικανό σπεσιαλίστα του είδους John Todd (ο οποίος είχε αναλάβει τις χορογραφίες του περσινού Kiss me Kate). Η Καμεράτα, σε 35μελή συμφωνικη σύνθεση, παρουσιάζει την αυθεντική ενορχήστρωση του έργου, όπως ακριβώς παρουσιάστηκε το 1957, με τις τελευταίες βελτιώσεις του ίδιου του Bernstein, που έγιναν κατά τη διάρκεια της θρυλικής ηχογράφησης του έργου με την Kiri te Kanawa και τον José Carreras για την Deutsche Gramophone.

O συγγραφέας Arthur Laurents και ο στιχουργός Stephen Sondheim, μεταφέρουν τη δράση στη Νέα Υόρκη, εστιάζοντας στην έχθρα ανάμεσα σε δύο νεανικές συμμορίες: τους Αμερικανούς “Σίφουνες” και τους Πορτορικανούς “Καρχαρίες”. Μέσα σ’ αυτή την αντιπαλότητα που ακροβατεί ανάμεσα στο εφηβικό παιχνίδι και τα μεγάλα κοινωνιολογικα προβλήματα της εποχής μας (όπως ο ρατσισμός, το μεταναστευτικό, η μισαλλοδοξία), γεννιέται ο έρωτας ανάμεσα στην Πορτορικανή Μαρία και τον Αμερικανό Τόνυ.

Οι φωτεινές δόσεις χιούμορ και η χορευτική μουσική του έργου με ισχυρές δόσεις jazz και latin, δεν αποπροσανατολίζουν από τον βασικό του δραματικό προσανατολισμό: το West Side Story είναι πάνω από όλα μια από τις πιο συγκινητικές ιστορίες αγάπης που γράφτηκαν για το μουσικό θέατρο.