Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του Βασίλη Σαλπιστή.

Ο Βασίλης Σαλπιστής γεννήθηκε το 1975 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ecole des beaux-arts de Saint-Etienne στη Γαλλία και στην Ecole Nationale Supérieur des Beaux-Arts στο Παρίσι. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικούς πίνακες μεγάλων διαστάσεων και έργα βίντεο. Σε αυτα τα έργα παρουσιάζεται η πρόσφατη δουλειά του καλλιτέχνη με κοινό παρονομαστή τη διαδικασία της πτύχωσης και τις διάφορες εκφάνσεις της.

Εξελίσσοντας και αποκρυσταλλώνοντας παλαιότερες θεματικές, η δουλειά αυτή εξερευνά τις δυνατότητες επανενεργοποίησης του ζωγραφικού μέσου μέσα από την αλληλεπίδρασή του με σύγχρονους προβληματισμούς σχετικούς με το καθεστώς της εικόνας, ζωγραφικής και μή, τους μηχανισμούς ταυτοποίησής της και την εγγενή αστάθεια που τους χαρακτηρίζει.

Μια έντονα πειραματική τάση διαπερνά το σύνολο της έκθεσης, επικεντρώνοντας στον κατεξοχήν προβληματικό χαρακτήρα της εικαστικής χειρονομίας και διερευνόντας τόσο τις συνθήκες όσο και τα όρια της αναγνωσιμότητάς της.

Διπλωμένες, επικαλυμένες, τσαλακωμένες, επικολλημένες, οι εικόνες του Σαλπιστή αφηγούνται τη διττή ιστορία της αναπαράστασης και του αντικειμένου, του αμοιβαίου τους παρασιτισμού καθώς και την τάση της πρώτης να εξωκοίλει συνεχώς, καταπατώντας τα όρια της – προσωρινής της – αυτονομίας και παραπέμποντας μονίμως σε κάτι άλλο από αυτό που δείχνει.

Η ζωγραφική γλιστράει έτσι σχεδόν φυσιολογικά προς την επανάχρηση φωτογραφικού υλικού, το βίντεο και την εγκατάσταση, διευρύνοντας τη στρατηγική της πτύχωσης στον περιβάλλοντα χώρο και εντάσσοντάς τον στην ανάγνωση των έργων.