Οι Καρέκλες του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Αλέκας Θεολόγου, από την Ομάδα Μεταφορική Θεάτρου, για πέντε παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη από 2 έως 6 Νοεμβρίου.

Δυο καρέκλες, ένα ζευγάρι σε βαθιά γεράματα, η Ανάμνηση και η Προσδοκία. Οι δυο γέροι γίνονται δυο παιδιά, τα δυο παιδιά δύο γέροι και η έννοια του χρόνου μεταμορφώνεται σε παιχνίδι, στο παιχνίδι της ζωής. Κι άλλες καρέκλες, για άλλα ζευγάρια, όλων των ηλικιών, παιδιά, γονείς, αναμνήσεις μα καμία προσδοκία. Γέροι, νέοι, πλανώνται μες στο χώρο σα φαντάσματα υπαρκτά, διασχίζοντας όλη την ηλικιακή γεωγραφία και η έννοια του χρόνου αναπόφευκτα πλέον μετατρέπεται από παιχνίδι ζωής σε παιχνίδι θανάτου.

Στο κείμενο του Ιονέσκο, αναζητούμε αυτό που συνθέτει, που συγκροτεί, που γεμίζει και που αδειάζει τον χώρο, εξωτερικό και εσωτερικό, μιας σχέσης. Μιας αιώνιας σχέσης, της πάλης ανάμεσα στον άνθρωπο και τις αξίες, δηλαδή ανάμεσα στον άνθρωπο και τον άνθρωπο. Μια χορωδία συνειρμών μετατρέπει τους πρωταγωνιστές σε ακροβάτες πάνω σε μια ακολουθία ανοιχτών ερωτημάτων. Όπου η φαινομενική σύγχυση εννοιών υποδεικνύει αριστοτεχνικά στην λογική το καθαρκτικό αποτέλεσμα του παραλόγου και τέλος όπου η παρουσία και η απουσία γίνονται μορφικός γρίφος και η ερημιά συμπορεύεται με το θαύμα.

Η παράσταση αποτέλεσε την ενιαία διπλωματική εργασία σκηνοθεσίας-σκηνογραφίας, των Αλέκα Θεολόγου και Ελένη Θωμαΐδου, στο Τμήμα Θεάτρου της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με επόπτες τον Βίκτωρα Αρδίττη, τον Απόστολο Βέττα και την Ελευθερία Ντεκώ. Πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούνιο και το Νοέμβριο του 2010 στο θέατρο Κλειώ και συνέχισε την επαγγελματική της πορεία στη θεατρική σκηνή της Θεσσαλονίκης για δύο μήνες (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος) στον Πολυχώρο Ερμού. Μετά το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων η Ομάδα Μεταφορική Θεάτρου κατεβαίνει στην πρωτεύουσα για μία σειρά παραστάσεων στον κέντρο της Αθήνας.