Θα ‘θελα να γίνω όπως έχει γίνει μια φορά κάποιος άλλος…
Καλωσορίσατε! Εδώ δε θα παιχτεί θεατρικό έργο.

Η επιθυμία σας για θέατρο δε θα εκπληρωθεί.
-Πέτερ Χάντκε

Ένα requiem για τον εγκλεισμό, μία εικαστική προσομοίωση με καμβά τα κείμενα του Αυστριακού Νομπελίστα συγγραφέα Πέτερ Χάντκε σε σύλληψη-σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά, το θέαμα δημόσιου χώρου «Kaspar Machine», λόγω των εξελίξεων στον τομέα της δημόσιας υγείας μεταφέρεται για την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιουλίου 2021 στον Πολυχώρο Λιπασμάτων (Σιλό) στη Δραπετσώνα. Η παραγωγή θα επικοινωνήσει με όσους έχουν ήδη αγοράσει τα εισιτήριά τους για το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020.

Το «Kaspar Machine», το μεγαλύτερο event της Αθήνας, δεν είναι μία συνηθισμένη θεατρική παράσταση και θέτει το θέμα του εγκλεισμού σε όλες τις εκφάνσεις του, λίγους μήνες έπειτα από τον εγκλεισμό λόγω πανδημίας σε όλον τον πλανήτη. Στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας, μπροστά από τα σιλό του εργοστασίου υαλουργίας, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί ένα θέαμα μοναδικό στη σύλληψή του. Μία σύνθεση τεχνών που στην ουσία δημιουργεί ένα θέαμα παρέμβασης στο δημόσιο χώρο, μία εικαστική εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας που προσφέρει τις κατάλληλες προϋποθέσεις συνδιαλλαγής των τεχνών: μουσική, θέατρο δρόμου, video art, νέες τεχνολογίες.

Φέρνει στη σκηνή τις αποκλεισμένες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες για να μοιραστούν την απογοήτευσή τους με την κοινωνία, να δημιουργήσουν ελπίδα και να προβάλουν το «συμμετοχικό θέατρο» μέσα από πραγματικές ιστορίες κοινωνικού αποκλεισμού.

Το θέαμα εντάσσεται στο project «Kaspar Machine», μία διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας και Ρουμανίας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe Culture, την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. To project αυτό υλοποιείται από την Καλλιτεχνική Εταιρία Labillusions (Ελλάδα) ως leader και coordinator του προγράμματος, τους θεατρικούς οργανισμούς Teatro dei Venti (Ιταλία), Teatr Biuro Podrozy (Πολωνία), Fusion of Arts (Ρουμανία), το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών Prisma (Ελλάδα) και την Helix Action Theatre (Ελλάδα) ως partners.

Το φυσικό σκηνικό του «Kaspar machine» συμπληρώνεται από το  εμπνευσμένο costume design της Ρουμάνας σχεδιάστριας Flavia Rosana Căpraru (FOA), από τις ευφάνταστες σκηνικές εγκαταστάσεις σε σύλληψη Νίκου Χατζηπαπά με τη συνεργασία του Πολωνικού θεατρικού οργανισμού Teatr Biuro Podrozy και από τους εντυπωσιακούς φωτισμούς του ίδιου του σκηνοθέτη, που καθορίζουν τον τόπο εγκλεισμού.

Η μουσική του Rajeev Armando Morabito («Rising Force») και των Sons of Pythagoras («Counting the Cost»), καλλιτεχνών διεθνούς φήμης με σημαντική πορεία στη σύνθεση, εντείνει την ατμόσφαιρα του θεάματος και συνοδεύει τις μοναδικές χορογραφίες της Κάλλιας Θεοδοσιάδη. Οι χορογραφίες εκτελούνται από 25 σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης “δήλος” –Δήμητρα Χατούπη και 20 βοηθητικούς ηθοποιούς. Ο Stefano Tè από τον Ιταλικό οργανισμό Teatro Dei Venti επιμελείται την κίνηση των street performers.

Ο ηθοποιός Θανάσης Σαράντος και η χορογράφος–ηθοποιός Κάλλια Θεοδοσιάδη ερμηνεύουν αποσπάσματα από τα κείμενα του Χάντκε, υπογραμμίζοντας τη θεωρία του συγγραφέα, ότι ο ηθοποιός είναι ο ρόλος και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος το ίδιο το κοινό. Ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια της ιστορίας της όπερας θα τραγουδήσει ζωντανά με την κρυστάλλινη φωνή της η σοπράνο Ελεάννα Κωνσταντά, με την (ηχογραφημένη) συνοδεία του Αλέξανδρου Φαρή  στο πιάνο.

Σημαντικό ρόλο στο σκηνικό του «Kaspar Machine» κατέχει η εικαστική εγκατάσταση «Διερχόμενοι» του Γιώργου Ξένου, που αποτελείται από 150 ανθρώπινα περιγράμματα από σίδηρο, διαστάσεων 200χ80 εκ. το καθένα. Πρόκειται για ένα πλήθος που προέρχεται από κάθε μορφής εγκλεισμούς, φόβους, διώξεις, πολέμους. Είναι πρόσφυγες, αρνητές κάθε συλλογικού ορθολογισμού, αναρχικοί (με τη φιλοσοφική έννοια του όρου), με διαφορετική σκέψη για το κοινωνικό μοντέλο. Καταδεικνύουν την υπαρξιακή αγωνία για την πολιτισμική συνέχεια των κοινωνιών, μεταφέροντας την πληροφορία μέσω της γνώσης και της εμπειρίας. Συνιστούν φορείς αξιών πέρα από σύνορα και έθνη. Είναι μια οπτική συμφωνία, πλήρης οντολογικών διερωτημάτων, για την προσπάθεια του ανθρώπου να είναι ελεύθερος.